Sinds 1 mei 2022 is het mogelijk om zelf uw onderhandse roerende schenkingen te registreren via het online platform van de FOD Financiën MyMinfin.
In principe moet een schenking via notariële akte gebeuren. De notaris is verplicht om de schenkingsakte te registreren binnen de 15 dagen na het verlijden, waardoor er schenkbelasting verschuldigd is. Een schenking van roerende goederen, zoals een bank- of handgift, kan echter ook onderhands gebeuren (een uitzondering hierop is een schenking van aandelen, die daarentegen wel notarieel verleden moet worden). Geld, zowel giraal als chartaal geld, is een schoolvoorbeeld van een roerend goed dat onderhands geschonken kan worden.
Na een onderhandse roerende schenking stellen de begiftigde(n) en de schenker(s) bij voorkeur een document op waarin ze bevestigen dat de schenking heeft plaatsgevonden, ook wel een ‘pacte adjoint’ genoemd. De partijen kunnen dan kiezen om de schenking te registreren en schenkbelasting te betalen, dan wel om het niet te registreren en de risicoperiode uit te zitten. Het is ook mogelijk om tijdens de risicoperiode de schenking in extremis ter registratie aan te bieden wanneer bijvoorbeeld de gezondheid van de schenker verslechtert. De risicoperiode bedraagt in het Vlaamse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 3 jaar en is in het Waalse Gewest recentelijk opgetrokken naar 5 jaar (voor een uitgebreide toelichting hiervan verwijzen we naar een vorig artikel). Indien de schenker tijdens die periode overlijdt, zullen op die schenking de hogere tarieven van de erfbelasting van toepassing zijn.
De registratie van de roerende schenking kon tot voor kort op twee manieren, namelijk via de post en via het kantoor Rechtszekerheid. Sinds 1 mei 2022 is daar een derde manier bijgekomen die u toelaat om zelf de roerende schenking heel eenvoudig online te registreren via MyMinfin. Hieronder kan u een kort stappenplan vinden.
Het is uiteraard van belang dat de schenking ook op civielrechtelijk vlak correct gebeurt zodat de geldigheid niet kan worden aangevochten, bijvoorbeeld na het overlijden van de schenker. Indien u een onderhandse schenking wenst te doen, staan we u daar graag in bij.
Bron: Cazimir