Regularisatie van kapitaal - Laatste oproep voor de deadline

DLU4, of "Déclaration Libératoire Unique", staat op het punt om op 31 december 2023 in België af te sluiten. Deze kans stelt belastingbetalers in staat om hun kapitaal en inkomsten te regulariseren en tegelijkertijd te profiteren van fiscale en strafrechtelijke immuniteit.

In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van DLU4 onderzoeken, waaronder het type inkomsten dat kan worden geregulariseerd, de toepasselijke tarieven, de voordelen van regularisatie en wat er zal gebeuren na de afsluiting van DLU4.

Welke inkomsten kunt u regulariseren?

DLU4 maakt de regularisatie mogelijk van belastingen die onder de federale overheid in België vallen, zoals inkomstenbelasting (zowel voor natuurlijke personen als bedrijven), btw, belastingen die worden behandeld in de Code van diverse rechten en belastingen (zoals de 2% belasting op levensverzekeringspremies) en federale registratierechten.

Wat gaat u betalen?

De toepasselijke tarieven zijn afhankelijk van de belastingstatus van het kapitaal en de inkomsten op de datum van indiening van het dossier. Niet-verjaarde kapitalen (ontvangen vanaf 1 januari 2016) worden onderworpen aan het normale belastingtarief, verhoogd met 25%. Kapitalen die fiscaal verjaard zijn (ontvangen tot 31 december 2015), worden onderworpen aan een uniform tarief van 40%.

Wat krijgt u in ruil?

DLU4 biedt fiscale en strafrechtelijke immuniteit, wat betekent dat de belastingdienst de geregulariseerde inkomsten niet kan belasten en dat er geen strafvervolging zal plaatsvinden voor belastingfraude en witwassen.

4/ Is er nog tijd om een dossier in te dienen?

Dossiers voor regularisatie kunnen worden ingediend tot 31 december 2023. Het is essentieel om snel te handelen, aangezien het verzamelen van informatie bij buitenlandse instellingen tijd kan kosten.

Wat is het typische profiel van de fiscale boeteling?

Kandidaten voor DLU4 omvatten degenen die door hun bank zijn benaderd om gerepatrieerde fondsen te regulariseren, mensen die een fiscaal vergrijp hebben begaan en hun kapitaal naar België willen repatriëren, en degenen die kapitaal van onbekende oorsprong willen integreren in hun vermogensplanning.

Bestaat er een alternatieve pplossing voor DLU4?

Tussen DLU3 en DLU4 was het mogelijk om een spontane aangifte te doen bij de ISI (Speciale Belastinginspectie), maar dit is meestal niet meer het geval. DLU4 blijft de belangrijkste optie voor regularisatie.

Welk systeem zal er zijn na DLU4?

Na afsluiting van DLU4 is het niet zeker of nieuwe spontane regularisaties bij de ISI mogelijk zullen zijn. Belastingbetalers kunnen worden onderworpen aan strengere maatregelen als nieuwe regels worden ingevoerd.

Niets doen, Is dat een optie?

Het wordt steeds moeilijker om niet-gedeclareerde kapitalen te verbergen vanwege automatische informatie-uitwisseling en antiwitwasverplichtingen. Banken spelen een cruciale rol bij het opsporen van deze niet-gedeclareerde fondsen.


DLU4 biedt een waardevolle kans om kapitaal en inkomsten in België te regulariseren vóór de deadline van 31 december 2023. De voordelen zijn onder meer fiscale en strafrechtelijke immuniteit, maar het is van vitaal belang om van deze kans gebruik te maken voordat deze verdwijnt. Na de afsluiting van DLU4 blijven er onzekerheden bestaan over de mogelijkheden voor regularisatie, dus het wordt aanbevolen om deze kans te grijpen voordat deze verdwijnt.

Mots clés

Articles recommandés

EU's broeikasgasemissies dalen meer dan 8% in 2023 dankzij de hernieuwbare energie

Circulaire 2024/C/67 over de wijzigingen in de aangifte in de belasting van niet-inwoners (natuurlijke personen) van aanslagjaar 2024

Verbetering ergonomie onmisbaar om langdurige ziekte halt toe te roepen