Respons op het coronavirus: Commissie neemt bankenpakket aan om kredietverlening aan huishoudens en bedrijven in de EU te vergemakkelijken

De Commissie heeft vandaag een bankenpakket aangenomen om kredietverlening door banken aan huishoudens en bedrijven in de hele Europese Unie te helpen vergemakkelijken. Het doel van dit pakket is ervoor te zorgen dat banken geld kunnen blijven lenen ter ondersteuning van de economie, en zo de aanzienlijke economische impact van het coronavirus te helpen beperken. Het bestaat uit een interpretatieve mededeling over de boekhoudkundige en prudentiële kaders van de EU, en snelle gerichte wijzigingen in de bankregels van de EU.


De regels die na de financiële crisis zijn ingevoerd, hebben ervoor gezorgd dat de banken in de EU nu veerkrachtiger zijn en beter voorbereid zijn om met schokken in de economie om te gaan. De mededeling van vandaag herinnert eraan dat banken en hun toezichthouders op basis van de EU-regels de mogelijkheid hebben om tijdens economische crises op een flexibele, maar verantwoordelijke, manier op te treden ter ondersteuning van burgers en bedrijven, met name kleine en middelgrote ondernemingen. De verordening van vandaag voert ook enkele gerichte wijzigingen uit om de capaciteit van kredietinstellingen om krediet te verstrekken en verliezen ten gevolge van de coronavirus-pandemie op te vangen, zo groot mogelijk te maken en tegelijkertijd te garanderen dat zij veerkrachtig blijven.


Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter voor een economie die werkt voor de mensen: “We ondersteunen huishoudens en bedrijven die door de economische fall-out van het coronavirus worden getroffen, zoveel mogelijk. De banksector kan veel doen om hier te helpen. We benutten ten volle de flexibiliteit die in de bankregels van de EU is ingebouwd, en stellen gerichte wetswijzigingen voor om banken in staat te stellen de liquiditeitskranen open te houden, zodat huishoudens en bedrijven de financiering kunnen krijgen die zij nodig hebben. Ik zal binnenkort ook rondetafelbesprekingen starten waarin consumenten- en bedrijfsverenigingen met de financiële sector worden samengebracht, zodat we de dringendste behoeften van onze burgers en bedrijven kunnen aanpakken.”

De Commissie zal samen met de Europese financiële sector nagaan welke beste praktijken kunnen worden ontwikkeld om burgers en bedrijven verder te ondersteunen. De respons van de EU op deze crisis moet worden gecoördineerd om nationale versnippering te voorkomen en een gelijk speelveld te garanderen.


Gerichte wijzigingen van de bankregels

De Commissie heeft vandaag enkele snelle gerichte wijzigingen van de prudentiële bankregels van de EU (de verordening kapitaalvereisten) voorgesteld om banken zoveel mogelijk in staat te stellen om krediet te verstrekken en verliezen ten gevolge van het coronavirus op te vangen. De Commissie stelt uitzonderlijke tijdelijke maatregelen voor om de onmiddellijke impact van de ontwikkelingen in verband met het coronavirus te verlichten: het tijdschema voor de toepassing van internationale standaarden voor jaarrekeningen op het kapitaal van banken wordt aangepast, tijdens deze crisis verleende overheidsgaranties krijgen een gunstigere behandeling, de hefboomratiobuffer wordt pas op latere datum van toepassing en de manier om bepaalde blootstellingen van de berekening van de hefboomratio uit te sluiten, wordt gewijzigd. De Commissie stelt ook voor om verschillende overeengekomen maatregelen die banken moeten stimuleren om werknemers, kmo's en infrastructuurprojecten te financieren, op een vroeger tijdstip van toepassing te laten worden.


Interpretatieve mededeling

De mededeling van vandaag bevestigt de recente verklaringen over het gebruik van flexibiliteit binnen de boekhoudkundige en prudentiële regels, zoals de verklaringen van het Bazels Comité voor bankentoezicht, de Europese Bankautoriteit (EBA) en de Europese Centrale Bank, om maar enkele te noemen. De Commissie moedigt banken en toezichthouders aan om de flexibiliteit binnen de boekhoudkundige en prudentiële kaders van de EU te benutten. De mededeling spreekt zich bijvoorbeeld positief uit over de flexibiliteit die de EU-regels bieden voor wettelijk vastgestelde en niet wettelijk vastgestelde moratoria voor betalingsverplichtingen op leningen (EBA-richtsnoeren van 2 april). De mededeling vermeldt ook gebieden waarop de banken wordt gevraagd om verantwoord te handelen, bijvoorbeeld door af te zien van dividenduitkeringen aan aandeelhouders of door de nodige omzichtigheid aan de dag te leggen bij de betaling van variabele beloning. In de mededeling van vandaag kunnen banken ook een leidraad vinden om bedrijven en burgers digitale diensten aan te bieden, waaronder contactloze en digitale betalingen.


Voor meer informatie


Interpretatieve mededeling van de Commissie over de toepassing van de boekhoudkundige en prudentiële kaders om de bancaire kredietverlening in de EU te vergemakkelijken (ondersteuning van bedrijven en huishoudens in tijden van COVID-19)
Voorstel tot wijziging van Verordening (EU) nr. 575/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende prudentiële vereisten voor kredietinstellingen en beleggingsondernemingen
Verordening (EU) nr. 575/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende prudentiële vereisten voor kredietinstellingen en beleggingsondernemingen en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012
Vragen en antwoorden: Respons op het coronavirus: Bankenpakket om kredietverlening door banken te vergemakkelijken - Ondersteuning van huishoudens en bedrijven in de EU


Bron: Europese Unie

Mots clés

Articles recommandés

Een gemengd beeld op vlak van hypothecaire kredietverlening in het eerste trimester 2024

30% minder werknemers overwegen carrièreswitch in vergelijking met 3 jaar geleden

Tijdelijke werkloosheid om economische redenen stijgt