Sectorakkoord voor de vrije beroepen: meer loon, meer opleiding, meer mobiliteit…

De sociale partners van het Paritair Comité voor de vrije beroepen (PC 336) hebben op 27 september 2023 een sectorakkoord gesloten voor de periode 2023-2024. Dit akkoord voorziet in verschillende maatregelen om de arbeidsvoorwaarden en de verloning van de ongeveer 200.000 werknemers in de sector te verbeteren.

Belangrijkste punten van het akkoord in bijlage

  1. Een suppletief systeem van loonindexering. De minimumlonen en de effectieve lonen zullen worden geïndexeerd volgens het suppletief systeem dat is voorzien door de wet van 23 april 2015. Dit systeem voorziet in een automatische indexering wanneer de spilindex wordt bereikt, zonder tussenkomst van de sociale partners. De eerste indexsprong zou plaatsvinden in oktober 2023, met een verhoging van 2% van de lonen. Het akkoord voorziet ook in een maximale onderhandelingsmarge van 0,4% van de totale loonkost voor de periode 2023-2024, te verdelen op sectoraal of ondernemingsniveau.
  2. Een aanmoedigingspremie voor opleiding. De werknemers die per jaar minstens twee dagen opleiding volgen, bovenop het sectoraal of ondernemingsplan, hebben recht op een aanmoedigingspremie voor opleiding van 250 euro bruto per jaar. Deze premie wordt uitbetaald in januari van het jaar volgend op dat waarin de opleiding werd gevolgd.
  3. Een versterking van het tijdskrediet en het SWT. Het sectorakkoord voorziet in de verlenging van de bestaande stelsels inzake tijdskrediet en SWT (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, vroeger brugpensioen). Zo zullen de werknemers kunnen genieten van het tijdskrediet eindeloopbaan vanaf 55 jaar met een verhoogde uitkering, van het SWT vanaf 58 jaar in geval van een lange loopbaan of een zwaar beroep, en van het SWT vanaf 60 jaar in de andere gevallen.
  4. Een verbetering van de mobiliteit. Het sectorakkoord voorziet in een verhoging van het forfaitair bedrag van de verplaatsingskosten woon-werkverkeer, dat zal stijgen tot 0,3653 euro per kilometer afgelegd met de auto of motor, en tot 0,24 euro per kilometer afgelegd met de fiets. Het akkoord voorziet ook in een werkgeversbijdrage in de kosten van het abonnement op het openbaar vervoer, die zal worden opgetrokken tot 80% van de reële prijs.
  5. Een gegarandeerde sociale vrede. Het sectorakkoord voorziet in een clausule van sociale vrede, die elke collectieve of individuele actie verbiedt die gericht is op het betwisten van de bepalingen van het akkoord of op het verkrijgen van bijkomende voordelen tijdens de duur ervan.

PC 336

Het sectorakkoord 2023-2024 moet nog worden uitgevoerd door middel van collectieve arbeidsovereenkomsten, die binnenkort zullen worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het akkoord is van toepassing op de werknemers en werkgevers die ressorteren onder het PC 336, dat de vrije beroepen omvat zoals advocaten, notarissen, architecten, boekhouders, accountants, landmeters-experten, enz

Mots clés

Articles recommandés

Verkorting betalingstermijn voor inkomende facturen van de overheid

Inschrijving van werkende vennoten en helpers in de Kruispuntbank van Ondernemingen