Slimmer én duurzamer aankopen met buysmart.brussels

De ecologische voetafdruk van je onderneming verkleinen? Dan is een slimmer en duurzamer aankoopbeleid een eerste stap in de goede richting. Denk bijvoorbeeld aan het vergroenen van je wagenpark, of duurzaam verantwoorde alternatieven voor IT- en kantooruitrusting. Op buysmart.brussels vind je info, advies, workshops en een heuse helpdesk over ecologisch en sociaal verantwoord aankopen.

Buysmart.brussels is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenwerking met hub.brussels, 1819 en CODUCO – een consultancybedrijf dat specialiseert in advies over duurzame aankopen en ecolabels. Hoog tijd voor een gesprek met Rob Renaerts, zaakvoerder en drijvende kracht achter Buysmart en CODUCO.

KAN JE EVEN OMSCHRIJVEN WAT BUYSMART EN CODUCO PRECIES DOEN?

“Wij zijn een adviesbureau dat werkt rond twee thema’s. In eerste instantie focussen we op consultancy rond duurzame aankopen. Dat gaat over alle mogelijke producten en diensten die je als bedrijf aankoopt bij leveranciers. We begonnen ooit met advies rond duurzaamheidscriteria bij openbare aanbestedingen van overheidsinstanties. Die jarenlange ervaring laat ons nu toe om bedrijven te helpen in hun streven naar ecologisch en sociaal verantwoord ondernemen.”

“CODUCO specialiseert zich ook in het verduurzamen van de aankoopstrategie in voeding en horeca. We zetten bijvoorbeeld grootkeukens en cateraars op weg naar meer bio en gezonde voeding – en naar minder voedselverspilling.”

HOE PAK IK DAT AAN, MIJN BEDRIJFSAANKOPEN DUURZAMER MAKEN?

“We focussen in eerste instantie op advies over basisproducten, zoals IT- en bureaumateriaal. Denk aan de inrichting en renovatie van kantoorruimtes, of de aankoop van printpapier of nieuwe verf. Tegelijk zien we een sterk stijgende vraag naar advies over mobiliteit, inclusief de shift naar elektrische fietsen, auto’s en deelsystemen. Onlangs klopte een gemeentebestuur bij ons aan, met een plan om 10 identieke nieuwe wagens te kopen voor de gemeentedienst. Na onze behoefte-analyse werden uiteindelijk slechts 9 wagens gekocht, kleine en enkele grotere modellen. De totale investeringskost was lager, en het wagenpark werd een stuk milieuvriendelijker.”

Ook de aankoop van externe diensten kan vaak duurzamer bij bedrijven – denk aan onderhoud en schoonmaak van gebouwen. Ten slotte bieden we ook advies voor het inkopen van voeding met een kleinere ecologische voetafdruk, bijvoorbeeld voor de bedrijfskantine.”

HOE GAAN JULLIE TE WERK, BIJ HET OPSTELLEN VAN ZO’N ADVIES?

Stap 1 is een analyse. Wat is er nodig? Is het mogelijk om bepaalde producten vervangen door een duurzamer alternatief? In sommige gevallen kunnen we ook zaken gaan schrappen – drukwerk bijvoorbeeld. Mobiliteit biedt vaak mooie kansen: kunnen we auto’s vervangen door elektrische modellen, of een elektrische fiets?”

Stap 2: het zoeken naar milieuvriendelijke of sociaal verantwoorde alternatieven. Soms gaat de voorkeur naar ecologische argumenten, soms is een lokaal gericht aankoopbeleid prioritair, in andere gevallen geeft het bedrijf voorrang aan samenwerking met bedrijven uit de sociale economie. De keuze hangt af van de voorkeur en de prioriteiten van elk bedrijf.”

KOST HET VEEL GELD OM DE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK VAN MIJN BEDRIJF TE BEPERKEN? EN WAT LEVERT HET OP?

“Wie de afgelopen 10 jaar trouw bleef aan vaste leveranciers, heeft vrijwel zeker ecologische innovaties gemist. In dat geval kan je vrijwel zeker winst boeken – ook als je overschakelt naar een duurzaam verantwoord alternatief. Dat geldt zeker voor producten of services die veel energie vergen, zoals bedrijfswagens. Daarin hou je best rekening met het totale kostenplaatje op lange termijn, niet enkel met de aankoopprijs. En circulaire alternatieven – deels of volledig afkomstig uit recyclage of hergebruik – worden ondertussen steeds goedkoper en interessanter voor bedrijven.”

HOE HAALBAAR IS EEN DUURZAAM VERANTWOORD AANKOOPBELEID VOOR MIJN BEDRIJF?

“Wij streven niet naar een utopisch scenario of een onhaalbare strategie. Wél zijn we ervan overtuigd dat iedereen iets kan doen, in functie van de financiële mogelijkheden van het bedrijf in kwestie. Doelstelling nummer één: de schadelijkste producten voor mens en milieu schrappen. Dat zijn de quick wins die we willen realiseren. Want elk bedrijf en elke organisatie kan stappen zetten, om te evolueren volgens een zelfgekozen ritme en budget. Greenwashing willen we absoluut vermijden. Wij verifiëren grondig alle producten en ecolabels, aan de hand van informatie uit onafhankelijke bronnen.”

STEL: IK WIL GRAAG NU AAN DE SLAG OM M’N AANKOPEN DUURZAMER MAKEN. WAAR BEGIN IK?

“Dat is vrij eenvoudig. Stuur een mailtje naar de helpdesk van buysmart.brussels. Zo kunnen we de nodige research doen, om jou binnen de 3 werkdagen te antwoorden.”

HOEVEEL KOST ZO’N ADVIES OF OPLEIDING VIA BUYSMART.BRUSSELS?

“Het overgrote deel van onze diensten is gratis, en we zijn er voor iedereen. Ook de workshops en opleidingen zijn gratis, net als vragen via de helpdesk. Bedrijven kunnen ook rekenen op intensieve begeleiding bij het opstellen van een duurzame aankoopstrategie. In dat geval betalen ze 20% van de totale kostprijs. De overige 80% wordt gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Buysmart-project past in de toekomstplannen van het Gewest, hub.brussels en 1819, dat ondernemingen met een positieve sociale en economische impact maximaal wil ondersteunen.”

BINNENKORT ORGANISEERT BUYSMART.BRUSSELS EEN EERSTE OPLEIDING VOOR GEÏNTERESSEERDE BEDRIJVEN. WAT MOGEN WE VERWACHTEN?

“We plannen een algemene opleiding op 16 juni, voor bedrijven die hun aankoopbeleid duurzamer willen maken. We bekijken een aantal handige en praktische tips voor individuele aankopen, waar je na afloop meteen mee aan de slag kan. Iedereen is welkom!”

Slimmer en duurzamer aankopen met jouw onderneming? Alle info vind je op https://buysmart.brussels.

coduco

Mots clés

Articles recommandés

Welke feestdagen staan voor de deur van 2025?

Hoe de transformatie van de automarkt inspiratie kan bieden voor duurzame fiscaliteit?

Dienstencheques in Vlaanderen: profiteer van de belastingverminderingen voordat het te laat is.