Solidariteitsbijdrage - Waarderingsmethode - "Step up" in Luxemburg

Ik heb enkele inzichten over de invoering van de nieuwe meerwaardebelasting gedeeld in een interview in De Standaard, met name over de waardering van niet-beursgenoteerde aandelen.


Moeten de waarderingstechnieken wettelijk worden vastgelegd ?

Volgens het regeerakkoord wordt alleen rekening gehouden met toekomstig gerealiseerde meerwaarden op financiële activa. Het ijkpunt is het moment van invoering van de solidariteitsbijdrage. Aangezien historische meerwaarden worden vrijgesteld, moet worden bepaald hoe het historische deel van de gerealiseerde meerwaarde wordt vastgesteld.

De waardering van een onderneming (KMO) kan op verschillende manieren worden bepaald. De waardering van aandelen blijft een feitelijke kwestie. Moeten de waarderingstechnieken wettelijk worden vastgelegd?

Zoals ik in De Standaard aangaf, is een tussenkomst van de wetgever volgens mij niet noodzakelijk. In onze buurlanden worden waarderingsmethoden niet in de wet opgenomen. Het zou aan de belastingplichtige moeten zijn om zijn aandelen (op het ijkpunt) te waarderen.

Bij de verkoop van een pakket aandelen zal de fiscus achteraf (bij een fiscale controle) nagaan of de waardering correct is gebeurd. Het zou dan aan de Administratie moeten toekomen om aan te tonen dat de door de belastingplichtige gehanteerde waarde niet overeenstemt met de marktwaarde.

Dit kan leiden tot discussies en mogelijke rechtszaken.

Het kan daarom nuttig zijn om de aandelen (bijvoorbeeld in een KMO) te waarderen zodra de meerwaarderegeling in werking treedt.


Meerwaardebelasting in Luxemburg - Step up

Luxemburg kent een meerwaardebelasting in de personenbelasting voor beleggers met een aanmerkelijk belang (tarief van ongeveer 23%). In Luxemburg geldt een aanmerkelijk belang vanaf 10 procent.

Een fiscale "step up" wordt toegekend aan particulieren die hun fiscale woonplaats naar Luxemburg verplaatsen (artikel 102, 4, a van de Luxemburgse wet op de inkomstenbelasting). Dit betekent dat alleen rekening wordt gehouden met toekomstige gerealiseerde meerwaarden, opgebouwd nadat de aandeelhouder/natuurlijke persoon zijn fiscale woonplaats naar Luxemburg heeft verplaatst.

In Luxemburg wordt deze step up ambtshalve toegekend. Er bestaat geen juridisch kader voor de waardering van een aanmerkelijk belang.

Daarom wordt sterk aanbevolen om aandelen te laten waarderen (bijvoorbeeld via een waarderingsverslag van een accountant of revisor) en/of de waardering te kunnen verantwoorden aan de hand van economische en feitelijke omstandigheden waarin de betrokken onderneming zich bevindt.

Een dergelijke waardering kan bijzonder nuttig zijn als de aandelen pas later worden vervreemd, om discussies met de fiscus te vermijden.

Mots clés

Articles recommandés

Make accountancy great again

De lente… van de accountancy: een hergeboorte voor onze kantoren?

In 2023, België na Luxemburg het Europese land met de kleinste loonkloof