Startersbarometer Acerta: twee op de drie zelfstandigen zijn nu gelukkiger dan in loondienst

Wie nu een zaak start, ervaart veel minder stress dan wie vier jaar geleden begon. Waar in 2020 nog meer dan 7 op de 10 zelfstandigen (72%) in redelijke tot hoge mate stress hadden, ligt dat aandeel nu een kwart lager (55,8%). Twee op de drie zelfstandigen (65,7%) geven bovendien aan dat ze nu gelukkiger zijn dan toen ze in loondienst werkten. Het gros van de starters heeft het wel nog moeilijk om werk en privé te combineren: minder dan vier op de tien (35%) vinden dat ze een gezonde work-life balans hebben.

Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Startersbarometer van Acerta die 1.000 recent gestarte zelfstandigen bevraagt.

Ondanks de impact van de energiecrisis presteert de Belgische economie de laatste jaren goed. Heel wat Belgen surfen mee op die golf en starten een zaak op. De meesten onder hen zijn ook heel tevreden dat ze die stap gezet hebben, blijkt nu uit de laatste Startersbarometer van Acerta. Bijna twee op de drie (65,7%) zelfstandigen die afgelopen jaar gestart zijn, geven aan dat ze (veel) gelukkiger zijn als zelfstandige dan toen ze nog in loondienst werkten. Nog eens 24,8% is even gelukkig als voorheen. Voor 9,5% van de starters is zelfstandig zijn toch niet wat ze ervan hadden verwacht, zij zijn als zelfstandige (veel) minder gelukkig dan ervoor als werknemer.


Figuur 1: De impact van zelfstandigheid op geluk – hoofdberoep – Graadbarometer Acerta 2024

Stress bij starters beduidend gedaald

De tevredenheid over de keuze voor het zelfstandigenbestaan, vertaalt zich ook in het stressniveau van starters. Dat is de voorbije jaren opmerkelijk gedaald. Meer dan 7 op de 10 zelfstandigen (72%) die in 2020 gestart zijn, ervoeren toen stress. De voorbije jaren is dat aandeel stelselmatig gedaald: twee jaar geleden had 58,3% stress, nu is dat nog 55,8%.


Figuur 2: Het verband tussen stress en zelfstandig zijn – hoofd- en bijberoep – Graadbarometer Acerta 2024 en vgl. 2022 en 2020

Werk aan de work-life balans

Hoewel het gros van de startende zelfstandigen (65%) veel steun krijgt van partner, vrienden of familie, is het voor veel starters nog moeilijk om de work-life balans in evenwicht te houden. 35% vindt zijn/haar evenwicht tussen werk en privé goed tot heel goed, maar bij zo’n één op de zeven (14,6%) scoort de work-life balans slecht tot zeer slecht.


Figuur 3: Over welzijn en zelfstandig zijn – hoofd- en bijberoep - Graadbarometer Acerta 2024 en vgl. 2022 en 2020

Christine Festjens, Managing Director van Acerta Starters & Zelfstandigen: “We zien dat startende zelfstandigen heel vaak enorm veel steun ondervinden van hun directe omgeving. Dat maakt ook dat het een dunne lijn is tussen werk en privé en dat zou een gevaar kunnen inhouden. Net als bij werknemers is het ook voor zelfstandigen, die met passie hun bedrijf uitbouwen, belangrijk om te waken over hun mentaal welzijn. Starters verwachten dan ook dat de overheid hen helpt. Slechts één op de tien vindt dat de overheid dat nu al voldoende doet. De voorbije jaren is er aan het statuut van zelfstandige wel al veel ten goede veranderd. Zo is er het geboorteverlof, betere ziekteverzekering, opvanghulp voor kinderen, en is er in economisch moeilijke tijden ook het overbruggingsrecht waar zelfstandigen op kunnen terugvallen.”


Over de cijfers

De Graadbarometer is een tweejaarlijkse bevraging onder startende zelfstandigen. Deze vijfde editie liep van 28 maart tot 18 april 2024 en werd gehouden onder de zelfstandigen die tussen september 2022 (inclusief) en juni 2023 (inclusief) zijn gestart (een periode van 10 maanden). Er namen 952 respondenten aan deel, waarvan 55% zelfstandigen in bijberoep en 45% zelfstandigen in hoofdberoep. De respondenten komen uit de verschillende Belgische provincies en zijn actief in verschillende sectoren. De gemiddelde leeftijd van de deelnemende startende zelfstandige is 38,5 jaar.


Mots clés

Articles recommandés

Gegevensverwerking voor gerechtvaardigde belangen, hoe en wanneer ? : de EDPB publiceert zijn richtsnoeren

Recordaantal actieve kmo’s in België : de overgrote meerderheid van de Belgische kmo’s zijn micro-ondernemingen

Toenemende stress: het belang van geestelijk welzijn