De nieuwe regering overweegt verschillende hervormingen om het studentenwerk te vergemakkelijken en aan te moedigen. Tot de belangrijkste aangekondigde maatregelen behoren een verhoging van het toegestane aantal uren, een bevestiging van de minimumleeftijd voor werk onder een studentencontract en een verhoging van het toepasselijke fiscale plafond voor studenteninkomsten.
Deze veranderingen, die nog in wetten en regelgeving moeten worden omgezet, zouden het regime van studentenwerk in België aanzienlijk kunnen wijzigen.
Sinds 1 januari 2025 is het studentencontingent, dat wil zeggen het aantal uren dat een student per kalenderjaar kan presteren met behoud van een voordelig sociaal statuut, vastgesteld op 475 uur.
Het akkoord stelt voor dit contingent te verhogen tot 650 uur per jaar.
Gevolgen voor studenten en werkgevers
Momenteel kan een studentencontract worden afgesloten vanaf 15 jaar, op voorwaarde dat de student niet langer onderworpen is aan de voltijdse schoolplicht. Deze plicht eindigt na twee volledige jaren voltijds secundair onderwijs.
Er is geen wijziging voorzien: de minimumleeftijd blijft vastgesteld op 15 jaar.
Studenten kunnen een bepaald bedrag aan inkomsten ontvangen die vrijgesteld zijn van belastingen, anders verliezen ze bepaalde fiscale voordelen, met name het behoud van hun fiscale statuut ten laste van hun ouders.
Het akkoord voorziet twee belangrijke aanpassingen:
Gevolgen voor studenten en hun gezinnen
Hoewel deze maatregelen in het regeringsakkoord zijn aangekondigd, zijn ze nog niet van kracht. Ze moeten nog in wetten en besluiten worden omgezet en vervolgens in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd om daadwerkelijk te worden toegepast.
Het is dus raadzaam de evolutie van het wettelijke kader te volgen en de precieze toepassingsmodaliteiten te controleren die in de komende maanden zullen worden gespecificeerd.
Het regeringsakkoord voorziet verschillende hervormingen die bedoeld zijn om de aantrekkelijkheid van studentenwerk te versterken door het toegestane aantal uren te verhogen, door de minimumleeftijd voor werk onder een studentencontract te preciseren, en door het fiscale kader voor studenteninkomsten aan te passen.
Deze veranderingen moeten echter nog worden bekrachtigd door wetgeving. Studenten en werkgevers zullen dus moeten wachten op de officiële toepassing voordat ze er ten volle van kunnen profiteren.