Telewerk van grensarbeiders

Belgisch-Luxemburgse overeenkomst tot het vermijden van dubbele belasting. Uitzonderlijke maatregel betreffende telewerk van grensarbeiders



Ten gevolge van de gezondheidssituatie omtrent het Coronavirus (COVID-19) zullen talrijke grensarbeiders ertoe worden aangespoord om gedurende de komende dagen en weken van thuis uit te werken.


De regeling in onderling overleg van 16.03.2015 inzake de toepassing van artikel 15 van de Belgisch-Luxemburgse Overeenkomst heeft een tolerantieregel ingevoerd waardoor grensarbeiders hun activiteit gedurende maximaal 24 dagen buiten hun gebruikelijke werkstaat mogen uitoefenen waarbij ze in die Staat belastbaar blijven.


Punt C, 3 van de administratieve circulaire AAFisc. Nr22/2015 (Ci.700.520) dd. 1/6/2015 betreffende de voornoemde regeling in onderling overleg bevat een lijst met gevallen waarbij geen enkele dag mag worden meegeteld voor het toepassen van de regel van 24 dagen. Daar wordt onder meer het geval van overmacht vermeld. De Belgische en Luxemburgse autoriteiten zijn van oordeel dat de huidige toestand die verband houdt met het Coronavirus een dergelijk geval van overmacht vormt.


Bijgevolg werd beslist dat met ingang van zaterdag 14 maart 2020, de aanwezigheid van een grensarbeider in zijn woonplaats (met name om daar te telewerken) niet in aanmerking zal worden genomen voor de berekening van de termijn van 24 dagen. Deze maatregel is tot nader order van toepassing.


Bron: https://financien.belgium.be/

Mots clés

Articles recommandés

30% minder werknemers overwegen carrièreswitch in vergelijking met 3 jaar geleden

Tijdelijke werkloosheid om economische redenen stijgt

Bijna een derde van de loontrekkenden doet aan thuiswerk