In augustus telde ons land 306.844 tijdelijk werklozen. Dat is een daling met drie kwart sinds het hoogtepunt in april. Toch vertraagt de afname van de tijdelijke werkloosheid.
Minister van werk Nathalie Muylle: “Minder dan 8 procent van de werkende bevolking is tijdelijk werkloos, op het hoogtepunt van de crisis in april was dat nog 30 procent. Het aantal tijdelijke werklozen blijft dalen, maar de daling vertraagt. De zwaarst getroffen sectoren en bedrijven blijven steun nodig hebben en het is daarom dat het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van corona blijft bestaan tot het einde van het jaar.”
Het aantal tijdelijk werklozen lag in augustus op 306.844 (toestand op 9 september), dat is een daling met drie kwart ten opzichte van april. Toen waren er nog 1.232.841 tijdelijk werklozen. 52.550 werkgevers deden in augustus een beroep op het systeem, tegenover 140.689 in april (-63%).
In april was ruim 30 procent van alle werkenden tijdelijk werkloos, in augustus was dat nog 7,7 procent. Met andere woorden is 22,3 procent van de werkende bevolking die op het hoogtepunt van de crisis tijdelijk werkloos was, terug aan de slag.
Het is nog niet duidelijk wat de impact van de ‘quarantaine-attesten‘ is op de tijdelijke werkloosheid.
Het aantal tijdelijk werklozen blijft dalen, maar de afname vertraagt. Tussen juni en juli ging het nog om een afname van 33 procent, tussen juli en augustus om een afname met een kwart.
Terwijl de tijdelijke werkloosheid globaal daalde met drie kwart sinds het hoogtepunt in april, tonen een aantal sectoren al maanden op rij een daling die lager ligt dan het gemiddelde. Het gaat dan vooral om sectoren die blijvend impact ondervinden van de coronamaatregelen.
In de reissector (in de tabel hieronder opgenomen binnen ‘Administratieve en ondersteunende diensten’) nam de tijdelijke werkloosheid sinds april maar af met 22 procent. De horeca (hieronder ‘Verschaffen van accommodatie en maaltijden’) kende een daling van slechts 62 procent en de amusement- en recreatiesector een daling van 71 procent.
Het is voor de zwaarst getroffen sectoren en bedrijven, dat minister Muylle het systeem van tijdelijke werkloosheid corona verlengt tot eind 2020. Een specifieke lijst van sectoren die gevat zijn door een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, kunnen een beroep blijven doen op het systeem. Ook bedrijven die 20% tijdelijke werkloosheid kunnen aantonen (alle vormen) op het totaal aantal aangegeven dagen in de periode april – juni, kunnen het systeem gebruiken.
Andere bedrijven die een aanzienlijke omzetdaling doormaken, kunnen tot het einde van het jaar gebruik maken van een soepele vorm van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen.
De gemiddelde duur van de tijdelijke werkloosheid daalt niet meer. In augustus was een tijdelijk werkloze werknemer gemiddeld 7,4 dagen werkloos, in juli was dat 7,3 dagen. In april ging het nog om gemiddeld 14 dagen.
Ook het aantal werknemers die een volledige maand tijdelijk werkloos zijn, daalde niet meer in augustus. In juli ging het om 6,7 procent van de tijdelijk werklozen, in augustus om 7,2 procent.
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
Bron: RVA