Transparantie van multinationals: publieke land-per-land rapportage

België heeft onlangs de Europese richtlijn 2021/2101 omgezet, die multinationals verplicht tot een publieke "land-per-land" rapportage. Deze richtlijn, van kracht sinds juni 2024, is bedoeld om de fiscale transparantie te versterken en het grote publiek toegang te geven tot de fiscale informatie van grote bedrijven.

De wet van 8 januari 2024 en het koninklijk besluit van 18 april 2024 hebben deze verplichting geformaliseerd.

Fiscale transparantie ten opzichte van de fiscus... en nu ook voor het publiek

Sinds 2017 moeten multinationale ondernemingen die een geconsolideerde omzet van minstens 750 miljoen euro behalen, een niet-publieke "land-per-land" rapportage indienen bij de fiscale autoriteiten (Richtlijn DAC4 en BEPS Actie 13). Voortaan moeten de grote groepen die deze omzet realiseren ook bepaalde informations fiscale en financiële toegankelijk voor het publiek, met inbegrip van:

  • Gerealiseerde winsten, betaalde belastingen, personeelsbestand
  • Andere essentiële fiscale en financiële informatie om hun activiteiten per land te evalueren.

Een significante impact voor fiscale verantwoordelijkheid

Deze openbare verklaring maakt gevoelige informatie toegankelijk voor aandeelhouders, klanten, leveranciers, potentiële investeerders, NGO's, journalisten, enz. Een dergelijke transparantie zou multinationals kunnen ontmoedigen om agressieve belastingoptimalisatiestrategieën te hanteren (zoals het verplaatsen van winsten naar belastingparadijzen) en aanzetten tot een ethischere belastingbeheer, waardoor de maatschappelijke verantwoordelijkheid en fiscale rechtvaardigheid worden versterkt.

Betrokken Belgische entiteiten

De volgende entiteiten moeten zich conformeren aan de nieuwe aangifteverplichtingen:

  • Belgische moedermaatschappijen van multinationale groepen met een geconsolideerde omzet van meer dan 750 miljoen euro.
  • Belgische dochterondernemingen van multinationale groepen, op voorwaarde dat de moedermaatschappij niet al aan de verplichting tot openbare aangifte voldoet. Vooral dochterondernemingen van niet-Europese groepen zullen worden getroffen.
  • Vestigingen van buitenlandse groepen met een omzet van meer dan 9 miljoen euro.

Communicatiemodaliteiten

De CbC-aangifte moet worden ingediend bij de Nationale Bank van België (NBB) en gepubliceerd op de website van de betrokken entiteit, waar deze vijf jaar toegankelijk moet blijven.

Sancties bij niet-naleving

De Belgische wet voorziet in sancties voor het niet naleven van deze verplichtingen:

  • Boetes tot 10.000 €.
  • In geval van fraude, gevangenisstraf mogelijk.
  • Ondernemingsrechtbank: kan een Belgische dochteronderneming of filiaal verplichten om aan de aangifteverplichtingen te voldoen.

Voor meer informatie, bekijk mijn interview in La Libre.

Mots clés

Articles recommandés

Circulaire 2024/C/66 over de bestrijding van hybride mismatches

Focus op de E-controles door de AAFisc : wat u moet vandaag en morgen zou moeten weten

Country-by-Country Reporting binnenkort “openbaar”