Een nieuwe studie van hr-dienstverlener Partena Professional toont dat 67% van de bedrijven die geen toegang hebben tot het flexi-jobstatuut, de wens uitdrukt om er gebruik van te maken. De helft van de geïnteresseerde bedrijven geeft aan dat ze het systeem nodig hebben tijdens piekperiodes. 48 % van de ondervraagden vinden ook dat het optimaal is qua kosten en dat het minder administratieve rompslomp (37%) met zich meebrengt.
De vraag voor het flexi-jobstatuut is bijzonder sterk bij bedrijven die gevestigd zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar 73% interesse toont. In Wallonië (66%) en Vlaanderen (64%) is de vraag iets kleiner. Het zijn bovendien vooral middelgrote bedrijven (81%) en grote bedrijven (74%) die toegang tot flexi-jobs willen, veel meer dan kleine bedrijven (55%).
Het flexi-jobsysteem is nodig tijdens piekperiodes, zegt de helft van de bedrijven die gebruik maken van flexibele banen of die geïnteresseerd zouden zijn in dit systeem als het voor hen open zou staan. 48 % van de ondervraagden vinden ook dat het kostenefficiënter is en dat het minder administratielast (37%) met zich meebrengt.
Tot slot is een verrassende uitkomst van het onderzoek dat bijna één op de twee bedrijven (48%) een gepensioneerde als flexkracht zou willen aannemen.
Of het nu gaat om kleine, middelgrote of grote bedrijven, in alle regio's worden flexi-jobs voornamelijk gebruikt als aanvulling op reeds bestaande vaste contracten. Grote bedrijven maken zich echter vaker zorgen over de complexiteit van het inzetten van flexwerk.
De flexibiliteit en kostenefficiëntie en flexibiliteit zijn met andere woorden de belangrijkste drijfveren achter het gebruik en de vraag naar het flexi-jobstatuut.
“Flexibiliteit is de sleutel tot economisch aanpassingsvermogen. Als twee van de drie bedrijven aangeven dat ze flexi-jobs willen, is dat een duidelijk signaal dat ze willen inspelen op de veranderende behoeften van de markt. Door meer sectoren toegang te geven tot deze flexibele maatregel, wordt niet alleen hun groei gestimuleerd, maar wordt ook de werkgelegenheid bevorderd. Dit creëert een win-win situatie voor de arbeidsmarkt als geheel. Een fluctuerende vraag naar bepaalde profielen op de arbeidsmarkt creëert een spanning op de arbeidsmarkt en die onder andere via flexi-jobs worden opgevangen.,” legt Yves Stox, Managing Consultant bij Partena Professional, uit.
Een flexi-job is een vorm van tewerkstelling waarbij iemand die al voor een andere werkgever werkt, een bijkomende job kan uitoefenen. Het gaat dus om een bijbaan. De cijfers van Partena Professional tonen aan dat werknemers gemiddeld 115 uur in 2023 werkten in het kader van een flexi-job.
Het onderzoek van Partena Professional is gebaseerd op een enquête onder 509 zakenmensen, waaronder freelancers, HR-professionals en teammanagers.