UBO-register : verlenging termijn voor het uploaden van bewijsstukken tot 31 augustus 2021

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. >>> Ga naar het ubo-register !

Sinds 11 oktober 2020 hebben alle “informatieplichtigen” de plicht om via het onlineplatform elk document te verschaffen waaruit blijkt dat de geregistreerde informatie over hun UBO’s “adequaat, nauwkeurig en actueel” is. Deze verplichting is gebaseerd op art. 3, §2, 13° van het KB van 30 juli 2018, gewijzigd door het nieuwe KB “UBO” van 23 september.

Op initiatief van Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, heeft de Algemene Administratie van de Thesaurie in overleg met de betrokken stakeholders onderzocht of nieuwe tools de informatieplichtigen kunnen ondersteunen om zich te conformeren aan de nieuwe regels opgelegd in het KB van 23 september 2020..

Verlenging

Deze mogelijkheden zijn geïntegreerd in de aangepaste FAQ en tegelijkertijd wordt de uiterste datum voor het uploaden van bewijsstukken en jaarlijkse bevestiging van de informatie in het UBO-Register verlengd tot 31 augustus 2021. Dankzij die verlenging hebben de informatieplichtigen de nodige tijd om de FAQ toe te passen en te vermijden dat zij vanaf 1 september 2021 de voorziene sancties ondergaan.

Nuttige infos en dokumenten

> Thematische pagina

> UBO-register: nieuwigheden

> Gebruikershanleidingen

> FAQ

Mandaten

Toegang

Incodering

Verificatie

Upload van een bewijsstuk

Goed om weten

In het kader van haar activiteiten lanceert de Thesaurie een reeks publicaties (PDF, 1.71 MB)(This hyperlink opens a new window) om te benadrukken hoe de wetgeving rond het UBO-register tot stand is gekomen en hoe het online platform werkt. In dit eerste artikel, momenteel beschikbaar in de Engelse versie, inventariseren we de belangrijkste aspecten van het UBO-register, namelijk op het gebied van datakwaliteit, het gemak van registratie en ook de toegang tot data, alsook de lopende projecten voor het komende jaar (08/02/2021).
Looking Back and the Road Ahead: a prospective analysis of the belgian UBO Register by Alexandre Taymans and Sébastien Guillaume is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Bron : FOD Financiën, Ubo-register





Mots clés

Articles recommandés

Belgische jongeren veel gevraagd als ‘geldezel’

Eerste spotlight op het activiteitenverslag 2022 van de CFI ...

​Wat is het lot van gerepatrieerde gelden waarvan destijds enkel de fiscaal niet-verjaarde inkomsten werden geregulariseerd ?