Update kilometervergoeding voor werkgevers – Eerste kwartaal 2024

In haar laatste circulaire [1] heeft de overheid de kilometervergoeding voor het eerste kwartaal van 2024, aangekondigd, een cruciale informatie voor zowel werkgevers als werknemers die hun privévoertuig gebruiken voor professionele doeleinden. Dit bedrag, geldig van 1 januari tot 31 maart 2024, is vastgesteld op 0,4269 € per kilometer, wat een bescheiden stijging van 0,23% betekent ten opzichte van het vorige kwartaal.


Voor wie?

Deze vergoeding is van toepassing op iedereen die voor zakelijke doeleinden reist met zijn of haar eigen voertuig. Dit omvat zowel werknemers als bedrijfsleiders, wat flexibiliteit en erkenning biedt aan degenen die hun eigen transportmiddel gebruiken voor werkgerelateerde activiteiten.


Jaarlijkse of kwartaalindexatie

Afhankelijk van de sector kan de aanpassing van deze vergoeding jaarlijks of elk kwartaal plaatsvinden. Voor de periode van 1 juli 2023 tot 30 juni 2024 was de vergoeding vastgesteld op 0,4280 €/km, volgens de collectieve arbeidsovereenkomsten van sommige sectoren. Echter, sinds oktober 2022 hebben meerdere sectoren gekozen voor een kwartaalbijwerking van dit tarief. Werkgevers zijn vrij om de wijze van indexatie te kiezen, zolang ze maar niet boven het vastgestelde maximum uitkomen.


Nieuw forfait voor eerste kwartaal 2024

Het nieuwe belastingvrije forfait voor het eerste kwartaal van 2024 is dus 0,4269 € per kilometer. Deze lichte stijging kan een reactie zijn op de veranderingen in de operationele kosten van voertuigen of op andere economische factoren.


Mogelijkheid tot hogere vergoeding

Werkgevers die een hogere kilometervergoeding willen aanbieden dan dit forfait, kunnen dit doen, maar ze moeten in staat zijn deze extra kosten per kilometer te rechtvaardigen.


De aankondiging van dit nieuwe tarief is essentieel om transparantie en eerlijkheid te garanderen in de vergoeding van reiskosten. Het is belangrijk voor werkgevers om op de hoogte te blijven van deze wijzigingen om reglementaire conformiteit te handhaven en passende voorwaarden aan hun werknemers te bieden. Het is ook praktisch voor bedrijfsbestuurders die hun eigen auto gebruiken.

Aarzel niet om ons ernaar te vragen!


[1]Circulaire nr. 733 van 15.12.2023, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 20.12.2023.

Mots clés