Van financiële wereld tot kleine spaarders: Europa maakt het eenvoudiger om steentje bij te dragen aan duurzame toekomst

De Europese Commissie presenteert vandaag haar Renewed Sustainable Finance Strategy. Volgende week dinsdag start Minister van Financiën Vincent Van Peteghem, samen met zijn Europese collega’s, de onderhandelingen over deze strategie. Het vormt een belangrijke stap richting een meer sociale en duurzame economie. Financiële instellingen krijgen duidelijke spelregels over duurzame beleggingen, leningen en investeringen en het wordt eenvoudiger voor kmo’s en particulieren om te investeren in duurzame projecten. Zo zorgen we dat iedereen op eigen tempo, volgens eigen draagkracht, maar met een zo groot mogelijke impact kan bijdragen aan een duurzame toekomst.


“Het herstel na de crisis biedt ons een unieke kans om te investeren in een duurzame toekomst. De federale regering plant daarom verschillende publieke investeringen om onze groene en digitale economie te stimuleren. Maar om de sociale, economische en groene uitdagingen van morgen aan te kunnen, hebben we iedereen nodig. Met de Renewed Sustainable Finance Strategy zorgen we voor duidelijke regels voor grote spelers en verlaagde drempels voor de kleinere investeerders. Zo kunnen we samen bouwen aan morgen.”
Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën


De Europese Commissie schat dat Europa de komende tien jaar 350 miljard euro aan extra investeringen per jaar zal nodig hebben om zijn klimaatdoelstellingen van 2030 op het vlak van uitstoot te halen. Daarnaast zou nog eens zo een 130 miljard euro per jaar nodig zijn voor de andere milieudoelstellingen. Overheden, ondernemingen en particulieren zullen daarom de handen in elkaar moeten slaan om werk te maken van een gemeenschappelijke duurzame toekomst.

De Europese Commissie zorgt daarom voor vier duidelijke doelstellingen binnen de Renewed Sustainable Finance Strategy, die de Europese Ministers van Financiën volgende week zullen bespreken.


Een aanpak op maat van iedere economische sector

De transitie richting meer duurzaamheid zal niet voor elke economische sector op dezelfde manier verlopen. Dat is logisch want elke sector heeft zijn eigenheid op het vlak van productie, eindproduct en transport. Daarom zorgt de Europese Commissie voor duidelijke paramaters die vastleggen wanneer een economische activiteit als groen kan worden omschreven. Er komt onder andere een duurzaamheidslabel voor alle obligaties beschikbaar op de markt, zowel vanuit overheden als bedrijven. Is de obligatie voldoende groen en duurzaam? Dan krijgt het de stempel ‘European Green Bond Standard’. Zo wordt het voor investeerders eenvoudiger om duurzame keuzes te maken.


Drempels verlagen voor kmo’s en spaarders om duurzaam te investeren

Niet alleen de grote investeerders kijken steeds vaker richting groene investeringen. Ook kleinere spaarders en kmo’s willen duurzaam investeren en ondernemen. Aangezien de drempel voor hen vandaag vaak nog te hoog is, komt er nu een specifieke aanpak op hun maat. De Europese bankenautoriteit (EBA) zal financiële instellingen en banken helpen om duurzame leningen, hypotheken en investeringen actiever te promoten richting kmo’s en spaarders. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen op eigen tempo en volgens eigen draagkracht.


De vergroening van de financiële sector

De financiële sector heeft veel hefbomen in handen om de doelstellingen van de Europese Green Deal te behalen. Daarom zorgt de Europese Commissie voor duidelijke spelregels en parameters als het gaat over duurzame investeringen. Niet enkel om zo veel mogelijk investeringen richting sociale, groene en digitale vooruitgang te duwen, maar ook om de sector zelf te beschermen tegen economische en financiële risico’s verbonden aan klimaatverandering. Zo vergroenen we niet enkel ons financieel systeem, maar verzekeren we ook de stabiliteit.


Internationaal het voorbeeld geven en inspireren

Zowel Europa als België nemen een voortrekkersrol in de groene transitie, denk maar aan de Europese Green Deal en vergroening van ons Belgische bedrijfswagenpark. Maar de klimaatuitdaging is een globale uitdaging. Dus de oplossing zal ook een globale oplossing moeten zijn. Daarom wil Europa met deze strategie haar ambitieuze klimaat- en milieubeleid ook internationale weerklank laten vinden. Een mooi voorbeeld van leading by example.


Bron: Van Peteghem

Mots clés

Articles recommandés