Vanwaar een samenwerking tussen accountants en Fintech?

Digitalisering is vandaag een zeer trending topic. Als u niet mee bent met deze trend, dreigt u te verdwijnen. Zo positief als fintechs (financiële en administratieve software in de cloud) zich hierover uitlaten, zo negatief zijn de accountants erover. Of is het slechts een karikaturaal beeld dat we hier schetsen? Vermoedelijk wel: enkel een samenwerking tussen technologie en adviseurs kan een intelligent antwoord bieden op de digitale noden van de Belgische economie.


Fintechs: een geslaagde automatisering is geen garantie op succes

Met een potentieel om 90 % van de processen te automatiseren, kunnen Fintechs (eerste aanbieders van de automatisering) op beide oren slapen. Al is de realiteit toch wel lichtjes anders. Hoewel een meerderheid van de Fintechs oordeelt dat de digitalisering heel wat business-opportuniteiten biedt voor ondernemingen, beginnen steeds meer bestuurders zich ervan bewust te zijn dat de weg naar succes niet zo eenvoudig is.

  1. De administratieve en financiële ‘flows’ van bedrijven zijn zeer complex. Hoewel sommige Fintechs de ambitie hebben om een allesomvattende oplossing aan te reiken, moeten ze toegeven dat dit een bijna onmogelijke opdracht is. Het credo ‘één onderneming, één proces, één tool’ is de nachtmerrie van generieke oplossingen...
  2. Steeds meer tools doen hun intrede. De inspanningen die moeten worden geleverd om zich te onderscheiden van concurrenten en ondernemingen te overtuigen van hun tool, zijn dan ook enorm.


Heel wat startups bieden bedrijven aan om een specifiek onderdeel van hun administratief, boekhoudkundig en financieel proces te digitaliseren. Elk onderdeel biedt een opportuniteit voor een kmo, maar het aantal digitaliserings- en verbeteringsmogelijkheden is zeer hoog. Elke oplossing is dan ook, hoe klein ook, een deel van het maandelijks budget dat kan worden besteed. De concurrentie is enorm: de digitalisering zo ruim mogelijk uitbreiden (naar zoveel mogelijk taken), de verschillende tools integreren, en het maandelijks beschikbaar budget van de kmo verdelen...


Boekhouders en accountants: een uitdovend beroep?

In de marge daarvan wordt regelmatig gesproken over het verdwijnen van de beroepen van boekhouder en accountant. Maar ook hier, is de realiteit helemaal anders!


Hoewel iedereen die naar het buitenland trekt op zoek zal gaan naar een ATM (wereldleider op vlak van geldautomaten), kennen weinig mensen de betekenis van de drie letters. De T in het letterwoord staat voor ‘teller’, waarmee wordt verwezen naar de bankbediende. De eerste ATM-automaten verschenen in de Verenigde Staten in 1969. Het beroep van bankbediende bestaat evenwel nog steeds! Al is zijn rol natuurlijk wel geëvolueerd.


Ook de boekhouders en de accountants staan voor een ingrijpende verandering: een keuze is er niet. Deze verandering kan wel angst met zich meebrengen, zeker in combinatie met de digitale transformatie... Waarom?

  1. De Belgische economie is opgebouwd uit heel wat kleine ondernemingen. Hoewel er bijna 2 miljoen ondernemingen zijn, bestaan 98 % van de ondernemingen uit minder dan 10 werknemers, waardoor de vraag naar verandering en digitalisering zeer klein is.
  2. Bedrijven zijn bang om hun omzet te zien dalen. Voor een cliënt rijmt digitalisering met besparingen en lagere facturen... Logisch: als uw business case eruit bestaat uren in regie aan te rekenen, en u eenzelfde werk in minder tijd kan verrichten, dan is deze efficiëntiewinst negatief voor uw omzet. Het toppunt.. U zal dit verschil dus moeten dichten! Hoe? Door nieuwe cliënten te vinden of door nieuwe diensten aan te bieden.
  3. Om zich aan te passen, moet de beroepsbeoefenaar investeren. Een digitalisering gaat gepaard met een steeds toenemende investering, onder meer om een goede implementatie te verzekeren. Daartegenover staat een verminderde omzet, waardoor de aarzeling om te investeren eenvoudig te verklaren valt.


Fintechs, boekhouders en accountants: laat ons problemen uitwisselen en samenwerken!

En wat als een samenwerking tussen Fintech en de beroepsbeoefenaars nu eens een oplossing zou bieden? Dergelijke samenwerking zou ondernemingen er gemakkelijker toe kunnen brengen om mee te stappen in de digitalisering, als zij kunnen bogen op de ervaring van een werkwijze die al geïmplementeerd is bij hun adviseur. Boekhouders en accountants kunnen hierdoor meer evolueren in hun rol als raadgever. En Fintech kan evolueren naar een nieuw businessmodel en rechtstreeks producten aanbieden aan de boekhouders en accountants. Een win-winsituatie dus.


De Fintech moet minder cliënten zoeken en kan zich op die manier minder concentreren op de verkoop. De boekhouder en accountant kunnen de dienst factureren aan hun cliënten en op die manier nieuwe inkomsten aanboren. De cliënt betaalt eenzelfde prijs, maar krijgt het nodige advies van de adviseur die het juiste product aanbeveelt en beheert.


Een winwin-oplossing: een uit te bouwen en te versterken samenwerking

Wij geloven in een samenwerkingsmodel tussen de technologische en de accountancy-wereld. De stichting FFF en Fintech Belgium werkten daarom eind 2018 samen om 2 events te organiseren, en mochten op heel wat bijval rekenen tijdens de Meetup die op 14 maart werd georganiseerd voor een volle zaal met als thema ‘Digitalisation of accounting’. Het bewijs dat het onderwerp leeft!

Volgende stappen naar een versterke samenwerking dienen nog te worden gezet!


Lees meer op: https://fintechbelgium.be/2019/02/20/meetup-digitalisation-of-accounting/?mc_cid=9d3e7798f5&mc_eid=6aca47b510

Mots clés

Articles recommandés

2026: Het keerpunt in elektronische facturatie voor bedrijven dat je niet wilt missen!

Accountants als ruggengraat van ondernemingen

Ontdek de ITAA 2023 jaarlijkse barometer ...