Het was al voelbaar in de tweede helft 2022, maar nu koelt onze vastgoedmarkt duidelijk af. In de twee eerste maanden van 2023 waren er -10,5% minder vastgoedtransacties in België. In Vlaanderen bedroeg de daling zelfs -14,2%.
Uit de meest recente Vastgoedbarometer van Notaris.be bleek dat het in 2022 iets minder druk was op de vastgoedmarkt: zowel in België als in Vlaanderen daalde de vastgoedactiviteit met -2% in vergelijking met 2021. Vooral in de tweede helft van 2022 was het een stuk rustiger: -7,1% minder transacties in het tweede semester van 2022 in vergelijking met de eerste helft van het jaar.
Deze afkoeling zette zich in de eerste twee maanden van dit jaar duidelijk door: in België waren er in -10,5% minder vastgoedtransacties dan in dezelfde periode in 2022.
Vlaanderen was in de periode januari-februari de regio met de grootste daling: -14,2%. In Wallonië bedroeg de daling -4%, in Brussel -6,4%.
In Vlaanderen was de daling in januari iets groter dan in februari: -15,3% vs -12,9%.
In Brussel bedroeg de daling in januari -8,6%, in februari -4,1%.
In januari bleef de vastgoedactiviteit in Wallonië nog relatief stabiel (-1,1%). In februari ging het om een daling van -7%.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “De rentevoeten zitten in de lift. Wie leent, zal dit meteen merken aan het extra maandelijks bedrag dat betaald moet worden. De ontleende som is in Vlaanderen hoger dan in Brussel en Wallonië, vandaar dat de afkoeling er sneller voelbaar is.”
In Vlaanderen werden er in de eerste twee maanden van 2023 -15,8% minder appartementen verkocht in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Het aantal verkochte huizen daalde met
-14,9%.
Het aantal vastgoedtransacties daalde de afgelopen maanden in alle Vlaamse provincies: van -10,4% in Limburg tot -19,2% in West-Vlaanderen.
Notaris Bart van Opstal: “In de afgelopen jaren was het bijzonder druk op de vastgoedmarkt. In die mate zelfs dat kopers soms heel snel moesten beslissen om al dan niet te kopen. Nu hebben ze wat meer onderhandelingsruimte, wat een goede zaak is. Wat de markt betreft, lijkt het eerder op een normalisering. Zowel in België als in Vlaanderen zitten we qua vastgoedactiviteit net onder het niveau van de periode voor corona.”