Verhoging aantal dagen gelegenheidsarbeid fruitsector - coronamaatregel

Analoog aan het systeem van de extra 35 dagen voor de champignonteelt bovenop het klassieke 65 dagen-contingent in de tuinbouwsector, worden er ook 35 extra dagen voorzien voor gelegenheidswerknemers in de fruitsector. Een nieuw functienummer '93' wordt voorzien voor de aangifte van het forfait dat net zoals in de champignonteelt hetzelfde is als dat van de klassieke tuinbouwsector.


Deze uitbreiding geldt niet voor de uitzendsector waarvoor het contingent dus beperkt blijft tot 65 dagen. Er is geen cumul voorzien bij overschrijding van de eerste 65 dagen met een andere vorm van gelegenheidsarbeid in de land- of tuinbouw. Dit wil dus zeggen dat enkel gebruik kan gemaakt worden van de extra 35 dagen als de gelegenheidswerknemer de 65 dagen daarvoor ook in de fruitteelt actief was.


Zoals voor overige land- en tuinbouw is er een verdubbeling van de contingenten en gaat het respectievelijk om 130 dagen en 70 dagen, dus in totaal 200 dagen maximaal als gelegenheidswerknemer in de fruitteelt.


Deze uitbreiding is mogelijk voor maximaal 33 % van het aantal gelegenheidswerknemers die de werkgever in 2019 heeft aangegeven en voor zover gelijktijdig aan volgende voorwaarden wordt voldaan:


1° de betrokken werkgever toont voor het jaar 2020 een tewerkstellingsvolume aan, uitgedrukt in voltijdse equivalent, dat minstens gelijk is aan het gemiddelde van de vier multifunctionele-aangiften bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid voor het kalenderjaar 2018

2° de betrokken werkgever moet, uiterlijk op 24 april 2020, een schriftelijke aanvraag richten aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf en aan het Waarborg en Sociaal fonds voor het tuinbouwbedrijf. Deze aanvraag bevat een verklaring, die samen met de aanvraag ingediend moet worden opdat deze ontvankelijk zou zijn, en waarin de werkgever zich verbindt om:


  • de sociale wetgeving en de collectieve arbeidsovereenkomsten correct toe te passen;
  • geen gebruik te maken van detacheringsconstructies;
  • geen beroep te doen op schijnzelfstandigen;
  • niet aan sociale dumping te doen;
  • niet te werken met constructies van aannemings- of dienstverleningscontracten met Belgische of buitenlandse ondernemingen om de Belgische wetgeving betreffende de verboden terbeschikkingstelling te omzeilen.


Het Waarborg en Sociaal Fonds voor het tuinbouwbedrijf stelt een modeldocument ter beschikking voor de schriftelijke aanvraag. Een werkgroep 'Fruitteelt', opgericht binnen het Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf, beoordeelt de aanvragen vóór 20 mei 2020 aan de hand van de DmfA- en de Dimona-aangiften.


Het Waarborg en Sociaal fonds voor het tuinbouwbedrijf berekent voor elke onderneming die de aanvraag indient, het aantal gelegenheidswerknemers tijdens het jaar 2019 en het aantal dat overeenkomt met 33 % daarvan voor het jaar 2020. De werkgroep 'Fruitteelt' onderzoekt het dossier en formuleert een advies aan het Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf dat de beslissing neemt. Deze beslissing geeft onder meer het aantal gelegenheidswerknemers tewerkgesteld in de fruitteelt weer waarop de werkgever een beroep kan doen voor het tot 100 dagen uitgebreide stelsel voor het jaar 2020. Het Paritair Comité deelt deze beslissing mee aan de betrokken werkgever en bezorgt ze uiterlijk op 10 juni 2020 tevens aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en aan de minister die Sociale zaken onder zijn bevoegdheid heeft.


Bron: socialezekerheid.be

Mots clés

Articles recommandés

Dimona en C3.2A kaarten voor de bouwsector - coronamaatregel

Vlaams globalisatiemechanisme 2021: aanvraag tot en met 13 juni 2022 !

Het jaarverslag 2021 van de Nationale Bank van België