Ondernemingen die in 2021 door de coronamaatregelen zwaar omzetverlies leden, kunnen in aanmerking komen voor deze steun. Je kan tot en met 13 juni 2022 een aanvraag indienen.
Check of je aan de voorwaarden voldoet !
Start uw aanvraag ....
3. Decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid
Het corona globalisatiemechanisme 2021 biedt ondersteuning aan ondernemingen die in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 een omzetdaling van minstens 40% hadden, een omzetdaling van minstens 60% in ten minste twee aparte kwartalen van het kalenderjaar 2021 én een boekhoudkundig verlies in het kalenderjaar 2021 hebben geleden ingevolge de coronamaatregelen. De onderneming had een minimum omzet van € 600.000 in het kalenderjaar 2019.
10% van de omzet, exclusief btw, in de periode van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019.
Deze steun wordt beperkt tot:
1. op basis van de verruimde tewerkstelling en de omzetdaling in het kalenderjaar 2021, overeenkomstig de volgende tabel:
2. op basis van de minimale RSZ-tewerkstelling, de minimale omzet in de referentieperiode (kalenderjaar 2019) en de omzetdaling in het kalenderjaar 2021 overeenkomstig de volgende tabel:
De omzet in de referentieperiode waarop het steunpercentage wordt toegepast, wordt beperkt tot 75% als de omzetdaling in het kalenderjaar 2021 lager is dan 70% en er geen drie kwartalen in het kalenderjaar 2021 zijn met een omzetdaling van minstens 60%.
Bovendien wordt altijd de steun in het kader van het Vlaams beschermingsmechanisme 4 tot en met 11 en het terugbetaalbaar voorschot evenementensector oproep 2021 in mindering gebracht van de subsidie.
Enkel wanneer er een positief saldo is, kan er steun worden toegekend.
> Wat zijn niet gedekte vaste kosten?
De niet gedekte vaste kosten is het boekhoudkundig verlies dat berekend wordt analoog aan de resultaatberekening conform de code 9903 van de jaarrekening. Dit is het resultaat vóór belastingen. Dit betekent dat subsidies boekhoudkundig als inkomsten worden beschouwd en dus dienen opgenomen te zijn in de resultaatberekening.
De steun ontvangen in het kader van een aanvraag corona globalisatiemechanisme 2020 en uitbetaald in 2021 mag wel in mindering gebracht worden van de niet gedekte vaste kosten.
> Wat is de RSZ-tewerkstelling?
Voor de 'RSZ-tewerkstelling' zoals gedefinieerd in het besluit van de Vlaamse Regering baseren we ons op het gemiddelde van het aantal bij de RSZ-ingeschreven voltijdsequivalenten (VTE) zoals vermeld in de jaarrekening voor het kalenderjaar 2019.
> Wat is de verruimde tewerkstelling?
De verruimde tewerkstelling bestaat uit:
Het aantal voltijdsequivalent tewerkgestelde medewerkers van dienstenleveranciers wordt bepaald op basis van de gefactureerde bedragen, exclusief btw, voor diensten door de voormelde medewerkers die ingezet worden voor de uitvoering van de activiteiten van de onderneming. Een gefactureerd bedrag van 50.000 euro, exclusief btw, in het kalenderjaar 2019 wordt gelijkgesteld met één voltijds equivalent. Maximaal 5 voltijdsequivalenten worden in aanmerking genomen.
Het resultaat van de berekening van respectievelijk de RSZ-tewerkstelling en de verruimde tewerkstelling wordt bij de bepaling van het afzonderlijk steunplafond afgerond naar boven op het dichtstbijzijnde gehele getal.
Bij de aanvraag zullen een aantal bewijsstukken verplicht moeten opgeladen worden. Gebruik hiervoor enkel de in te vullen documenten die VLAIO hiervoor ter beschikking stelt
Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
België
Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 13 mei 2022 betreffende het corona globalisatiemechanisme voor ondernemingen met een grote omzetdaling in 2021 ten gevolge van de coronavirusmaatregelen en www.vlaio.be. Vlaio.be is een officiële website van de Vlaamse overheid, uitgegeven door Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Zie ook Besox, Vlaams globalisatiemechanisme 2021: aanvraag tot en met 13 juni 2022 !