• FR
  • NL
  • EN

Verhoging maaltijdcheques: de huidige stand van zaken

Brussel, 11 juli 2025 – Vanaf 1 januari 2026 zou het maximumbedrag van de maaltijdcheques stijgen van 8 naar 10 euro volgens melding van minister van Werk David Clarinval (MR).

De ministerraad zou namelijk een principeakkoord hebben bereikt. Deze verhoging past binnen het kader van het regeerakkoord en moet de koopkracht van werknemers versterken.

Melissa Menschaert, legal expert bij Partena Professional, geeft meer tekst en uitleg.

Ter herinnering: Wat stond er precies in het regeerakkoord?

Het doel van de nieuwe regering is helder: de komende jaren moeten almaar meer mensen aan het werk. Daar horen stimulansen bij om de koopkracht te bevorderen. Een van deze stimulansen is een upgrade van het stelsel van de maaltijdcheques.

De tekst van het regeerakkoord is vrij gedetailleerd, maar tegelijk toch niet precies. Letterlijk staat er: “Om de koopkracht te verbeteren, geven we aan de sociale partners zo snel mogelijk de opdracht om de wettelijk toegestane maximale tussenkomst voor de maaltijdcheques te verhogen met twee maal 2 EUR de komende legislatuur”, aldus Melissa Menschaert.

De sociale partners moesten hierover dus tot een akkoord komen via het interprofessioneel akkoord (IPA). Deze onderhandelingen zijn echter vastgelopen waardoor de bal in het kamp van de regering lag.

Wat is de huidige stand van zaken?

De regering zou nu een akkoord hebben bereikt: “Minister van Werk heeft laten weten dat er een principeakkoord werd bereikt en dat hierin zou zijn overeengekomen dat het maximumbedrag van de maaltijdcheques vanaf 1 januari 2026 zou mogen stijgen met 2 euro. Dit zou neerkomen op een maximaal bedrag van 10 euro vanaf volgend jaar”, duidt Melissa Menschaert, legal expert bij Partena Professional.

Mogen werknemers die verhoging van de maaltijdcheque ook effectief verwachten?

“Neen, niet per se. Momenteel dienen we in eerste instantie nog de officiële wetgevende tekst af te wachten die deze verhoging voorziet. Bovendien bepaalt de overheid enkel het maximumbedrag van de fiscale en sociale vrijstelling. Een werkgever is niet verplicht om dat maximum ook effectief toe te kennen”, weet Melissa Menschaert. “Heeft de werknemer recht op maaltijdcheques en voor welk bedrag, dat hangt af van de manier waarop de maaltijdcheque in de onderneming is ingevoerd: op basis van een sectorale cao, een ondernemings-cao of een individuele overeenkomst met de werknemer.”

Niet alle sectoren verplichten een maaltijdcheque. Er zijn ook sectoren die maaltijdcheques toekennen, maar minder dan het maximaal toegestane bedrag. Dit is bijvoorbeeld het geval voor PC 116, de arbeiders in de chemische sector.

Daarnaast kan een werkgever zelf beslissen om maaltijdcheques toe te kennen voor zijn werknemers, op basis van bijvoorbeeld.een ondernemingsCAO. Hierbij is hij ook niet verplicht om het maximumbedrag aan maaltijdcheques toe te kennen, minder kan ook.

De verhoging van het maximumbedrag van de maaltijdcheque wil dus niet zeggen dat de werknemer direct meer maaltijdcheques zal ontvangen. De CAO of de individuele overeenkomst die de maaltijdcheques toekent aan de werknemer zal ook aangepast moeten worden.

Is er een voordeel voor de werkgever?

Op maaltijdcheques worden er geen sociale bijdragen of belastingen betaald, waardoor het nettoloon van de werknemer verhoogd kan worden zonder dat er extra loonkosten mee gepaard gaan. Bovendien kunnen werkgevers een deel van de waarde fiscaal aftrekken. Dit bedrag zou vanaf 1 januari 2026 ook stijgen van 2 naar 4 euro. Zo zou men het evenwicht tussen koopkracht en competitiviteit bewaren.


Mots clés

Articles recommandés

Naar een maaltijdcheque van 10 euro: het nettoloon versterken zonder de loonkost te verhogen

Simpele bureau-aanpassing leidt tot 922% meer staand werken. Hoe ?