Versie 6 van de generieke gids : veilig werken !

Om de ondernemingen bij te staan bij de stapsgewijze heropbouw van de economische activiteiten hebben de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de Beleidscel van de Minister van Werk en experten van de FOD Werkgelegenheid in overleg een generieke gids (PDF, 6.47 MB) uitgewerkt.

Totstandkoming en doel van de generieke gids

De generieke gids beoogt concrete en haalbare preventiemaatregelen aan te reiken ter ondersteuning van werkgevers en ter bescherming van werknemers op het werk, tijdens de verplaatsingen naar en van de werkplaats (bv. bij gemeenschappelijk vervoer), of tijdens andere werkgerelateerde activiteiten (zoals bv. gebruik van refters, kleedkamers en andere sociale voorzieningen, contacten met klanten, leveranciers en onderaannemers...).

In de federale regelgeving die de maatregelen bevat om de verspreiding van het coronavirus te beperken, wordt aangegeven dat de ondernemingen passende preventiemaatregelen moeten nemen om de regels van social distancing en de hygiënemaatregelen maximaal te kunnen naleven. Werkgevers kunnen zich voor het nemen van deze preventiemaatregelen baseren op de maatregelen in de generieke gids en in de sectorgidsen: deze kunnen aldus worden beschouwd als goede praktijken waarvan de naleving een vermoeden doet ontstaan dat de werkgever de passende preventiemaatregelen heeft getroffen in het kader van het coronavirus. Dit doet uiteraard geenszins afbreuk aan de toepassing van de welzijnswet van 4 augustus 1996 en de codex welzijn op het werk, waaronder de hiërarchie van de preventiemaatregelen.

De inhoud van deze gids kan worden aangevuld in functie van de overige richtlijnen inzake corona op federaal, regionaal en lokaal vlak en op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en goede praktijken.

De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk zorgen ervoor, samen met de beleidscel van de Minister van Werk en de FOD WASO, dat de generieke gids wordt geactualiseerd.

In bijlage vindt u de 6de versie, updated op 27 september 2021

Sectorgids of protocol

Hieronder vindt u de sectoren waar een sectorgids of protocol werd opgesteld op basis van een gemeenschappelijke beslissing door de leden van een paritair comité:

Gerelateerde info

> Affiches en schema’s: veilig aan het werk

> Checklist preventie COVID 19 (DOCX, 47.3 KB)

> Praktische leidraad van de Economic Risk Management Group (ERMG) voor de organisatie van kabinetten, salons, kantoren,... van vrije beroepen en zelfstandigen in het kader van het bezoek door klanten

> Gids voor de winkels

> Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk: gezonde werkplekken stoppen de pandemie

“Verantwoord naar een opleiding”: Instructies rond hygiëne en veiligheid voor docenten en deelnemers (Federgon) (PDF, 225.68 KB)

Bron : FOD Werkgelegenheid, Arbeid en sociaal Overleg "Generieke Gids (versie 6) en sectorgidsen : veilig aan het werk tijdens de coronacrisis", updated op 27 september 2021



Mots clés