Vlamingen nemen hun nalatenschap in eigen handen: steeds vaker vooraf geregeld

Notarissen zien een toename van het aantal testamenten, wijzigingen van huwelijkscontracten en erfovereenkomsten

Niet meteen een leuke materie om over na te denken, maar steeds meer Belgen doen het: het regelen van hun nalatenschap. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een testament, een wijziging van een huwelijkscontract en ook via een relatief nieuw instrument: de erfovereenkomst.


Een testament om controle te behouden over je erfenis

In de eerste negen maanden van 2024 registreerden de notariskantoren 59.727 testamenten. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2023 ging het om 56.740 testamenten, een jaar eerder om 51.918 testamenten.

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Mensen kiezen voor een testament omdat ze binnen de wettelijke mogelijkheden de controle willen behouden over wat er met hun erfenis gebeurt. Je huwelijkspartner en je kinderen hebben sowieso recht op een deel van je erfenis. Het ander deel kan je gebruiken om na te laten aan anderen. Heb je geen testament opgesteld, dan zal je erfenis worden verdeeld volgens de bestaande wetgeving.”

Steeds meer Belgen passen hun huwelijkscontract aan tijdens hun huwelijk

Het aantal aanpassingen van bestaande huwelijkscontracten zit in de lift: in de eerste negen maanden van 2024 waren er 22.654 aanpassingen. In dezelfde periode in 2023 ging het om 19.196 aanpassingen.
Notaris Bart van Opstal: “Vooral oudere koppels passen hun contract tijdens het huwelijk aan. Meestal in het kader van successieplanning, om hun partner extra te beschermen. Jongere koppels passen hun huwelijkscontract eerder aan naar aanleiding van de geboorte van hun eerste kindje.”

Trouwen met of zonder huwelijkscontract?

Wie trouwt zonder huwelijkscontract, valt - vanaf de dag van het burgerlijk huwelijk - onder het zogenaamde wettelijk gemeenschapsstelsel. Hierdoor ontstaan er drie vermogens: een gemeenschappelijk vermogen en twee aparte, eigen vermogens. Partners beheren elk hun eigen
vermogen. Daarnaast beheren ze samen een gemeenschappelijk vermogen, waarin ook de inkomsten vallen.
Notaris Bart van Opstal: “Je denkt hierover best op voorhand na of dit de regeling is die je wil. Met een huwelijkscontract kan je van het wettelijk stelsel afwijken. Zo kan je in een contract afspreken of de inkomsten al dan niet gemeenschappelijk zijn. Of stel dat je al een woning kocht voor jullie een koppel vormden: blijft deze woning dan je persoonlijk bezit of wordt de woning een onderdeel van het gemeenschappelijk vermogen?”

De erfovereenkomst: een relatief nieuw instrument dat stilaan aan populariteit wint

In de eerste negen maanden van 2024 werden er in België 4.718 erfovereenkomsten geregistreerd. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2023 ging het om 4.552 erfovereenkomsten, een jaar eerder waren er 3.292 erfovereenkomsten. De meerderheid ervan in Vlaanderen: in de eerste negen maanden van 2024 ging het om 3.560 erfovereenkomsten.

Notaris Bart van Opstal: “De erfovereenkomst is een relatief jong instrument. Het was een van de nieuwigheden van het erfrecht dat in september 2018 in werking trad.”

Wat is een erfovereenkomst?

Een erfovereenkomst biedt families extra opties om hun nalatenschap in alle transparantie te regelen. Het is een ideaal instrument om zaken uit het verleden in kaart te brengen en openlijk te bespreken. Alle erfgenamen - ook stiefkinderen en kleinkinderen - worden bij de gesprekken betrokken, wat leidt tot minder familieruzies en meer gemoedsrust.
Notaris Bart van Opstal: “Ouders kunnen in de loop van hun leven een of meerdere erfgenamen op allerlei manieren een steuntje in de rug hebben gegeven. Denk maar aan een schenking, het financieren van een opleiding in het buitenland of het helpen bij een verbouwing. Zo’n verkregen voordeel kan een onevenwicht creëren tussen de erfgenamen wanneer ze geconfronteerd worden met een erfenis. Schenkingen worden in principe verrekend in een erfenis, terwijl dat bij andere genoten voordelen niet automatisch het geval is. Via een erfovereenkomst kan je nagaan of alle betrokken kinderen zich evenwichtig behandeld voelen. Indien nodig kunnen bepaalde scheeftrekkingen hersteld worden in overleg met de ouders en alle kinderen samen. Op die manier worden latere conflicten vermeden.”

Site met praktische info: StartMySuccession

Hoe beter je alles bij leven regelt, hoe vlotter je toekomstige erfgenamen aan de slag kunnen. Daarom bevat de site StartMySuccession een overzicht van wat je allemaal kan regelen bij de notaris. Van testamenten tot erfovereenkomsten. Bovendien kan je er een handige invulbrochure ‘ Richtlijnen aan mijn naasten’ downloaden. Dat is een soort zakboekje waarin je tijdens je leven allerlei gegevens en wensen kan bijhouden. Zowel over je vermogen als over persoonlijke zaken.

Voor je naasten zal het later een hulpmiddel zijn om je instructies en wensen uit te voeren.

De brochure is beschikbaar in een invulbare PDF-versie die ook kan bewaard worden in de gratis Izimi-kluis van de notarissen. Via Izimi kan de brochure tijdens het leven worden gedeeld met naasten. Bij een overlijden kunnen familieleden je instructies, samen met bijvoorbeeld contracten, makkelijk terugvinden.

Mots clés

Articles recommandés