Vrees je dat jouw wachtwoorden circuleren op het internet? Gebruik voortaan overal waar dat kan tweestapsverificatie !

Wachtwoorden van meer dan half miljoen Belgen liggen op straat en daar kunnen hackers hun slag mee slaan, kopt VRT NWS vandaag.

Het gebeurt helaas regelmatig dat bekende en veilige websites het slachtoffer worden van een hacking of gegevensdiefstal: een webshop waar je een aankoop deed, een afsprakenplatform dat je gebruikte om een afspraak bij de dokter te boeken of zelfs Facebook en LinkedIn. De gestolen gegevens worden verkocht op het ‘darkweb’ aan allerhande cybercriminelen die ze dan gebruiken om je berichten te sturen.

Ben je ongerust? Denk je dat jouw gegevens misschien ook circuleren?

Je kan dat zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor. Je kan je e-mailadres ingeven en dan vertelt de tool of je gegevens voorkomen in een gegevenslek. Ze gaan zelfs een stapje verder en vertellen via welk platform dat was en welke data gelekt zijn.

Wat moet je doen als je merkt dat je gegevens gelekt zijn?

Je gegevens weer laten verdwijnen van het internet is onmogelijk. Wat je wel snel kan en moet doen is de wachtwoorden die je gebruikte op de getroffen platformen onmiddellijk veranderen. Als je hetzelfde wachtwoord op verschillende plaatsen gebruikt, wat wij stellig afraden, dan moet je het overal veranderen.

Gebruik voortaan overal waar dat kan tweestapsverificatie.

> Wat is tweestapsverificatie?


Om toegang te krijgen tot je account moet je bewijzen dat je bent wie je beweert te zijn. Dat kan op 3 manieren of met 3 factoren:

Meestal gebruik je één van deze factoren, vaak een wachtwoord, om te bewijzen wie je bent, maar het is beter om 2 of meer factoren te gebruiken: dit is twee- of meerstapsverificatie (2FA of MFA). Je gebruikt dan bv. een wachtwoord en je laat daar bovenop ook een code naar je GSM sturen, of je gebruikt je vingerafdruk en een app om toegang te krijgen.

  • met iets dat jij alleen weet (jouw wachtwoord of pincode),
  • met iets dat jij alleen hebt (jouw telefoon of token),
  • met iets dat jij bent (jouw vingerafdruk, gelaat, iris…).
> Tweestapsverificatie, is dat moeilijk?


Weet je niet hoe je tweestapsverificatie invoert op je Facebook- of Instagramaccount? De meest gebruikte diensten bieden een vorm van tweestapsverificatie aan en hebben een korte instructiepagina. Zoek het hier op.

> Tweestapsverificatie via een verificatie-App


itsme® is een gratis App die toelaat om op een veilige, makkelijke en betrouwbare manier je identiteit aan te tonen of transacties te bevestigen. itsme® is een initiatief van Belgian Mobile ID, een consortium van Belgische grootbanken en netwerkoperatoren.

Andere verificatie-Apps:


4 belangrijke tips om je gegevens beter te beschermen


Bron Safeonweb, 7 juni 2023

Mots clés

Articles recommandés

Fisconetplus :update voor van de documentatiemap "Gegevensbescherming en privacy."

Belgische systeem over octrooien : een praktische tool door een duidelijk overzicht van de procedures

Waarschuwing voor phishing - Frauduleuze e-mails uit naam van AG Insurance