Wat blijkt uit de Patent Index 2023 van het EOB mbt de toestand van België ?

België staat op de 13de plaats voor octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB). Die aanvragen vinden we vooral terug in de sectoren biotechnologie, farmaceutica en medische technologie. De topaanvragers zijn KU Leuven, IMEC en Solvay.

Wie, wat, waarom ?

In 2023 heeft België 2.547 octrooiaanvragen ingediend bij het EOB, goed voor een 13e plaats. De meeste octrooiaanvragen kwamen uit de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant.

De belangrijkste domeinen voor Europese octrooiaanvragen in België waren:

  • biotechnologie (+28 %),
  • farmaceutica (-14%),
  • medische technologie (+22 %),
  • computertechnologie (+25 %),
  • meettechnologie (+20 %), en
  • elektrische machines, apparaten en energie (+14 %).

In die laatste sector werden veel uitvindingen die te maken hebben met schone-energietechnologieën ingediend.

Topuniversiteiten stimuleren de innovatie in België. Drie Belgische universiteiten hebben de Europese top 10 van universitaire octrooiaanvragers gehaald. Het gaat om KU Leuven, Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen. KU Leuven neemt de 21e plaats in voor Europese octrooiaanvragen op farmaceutisch gebied; een plaats die ze deelt met de Amerikaanse Columbia University.

Ook twee onderzoeksinstellingen, IMEC en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), staan in de lijst van Belgische octrooiaanvragers. Dat betekent dat de helft van de top 10 van Belgische octrooiaanvragers bestaat uit universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Vrouwelijke innovators scoren goed

Minstens één vrouwelijke innovator werd genoemd in 32 % van alle Belgische octrooiaanvragen ingediend bij het EOB. België staat daardoor op de derde plaats in de lijst van de 12 grote Europese landen die octrooiaanvragen indienen (met meer dan 2.000 aanvragen per jaar). Enkel Spanje (46 %) en Frankrijk (33 %) doen het beter op dat vlak.

Het nieuwe eenheidsoctrooi is populair

Sinds 1 juni 2023 kunnen innovators gebruikmaken van het eenheidsoctrooi. Dat is een nieuwe optie voor eenvoudigere en goedkopere octrooibescherming in de deelnemende EU-lidstaten. Eenheidsoctrooien hebben tot nu toe een wettelijke eenheidswerking in 17 EU-lidstaten.

Belgische octrooihouders dienden 337 verzoeken om een eenheidsoctrooi in. Het gebruikspercentage voor het eenheidsoctrooi door Belgische octrooihouders bedraagt 31,9 %. Dat percentage ligt boven het EU-gemiddelde (26,2 %) en overstijgt ver het wereldwijde gemiddelde (17,5 %).


Lees de volledig patent index 2023

Mots clés

Articles recommandés

Recordaantal actieve kmo’s in België : de overgrote meerderheid van de Belgische kmo’s zijn micro-ondernemingen

De Belgische economie blijft matig groeien, maar …

Inbreukenpakket voor december: welke beslissingen mbt België ?