Wat is er nieuw in België vanaf 1 oktober 2023?

De maand oktober brengt heel wat nieuwigheden voor de Belgische burgers, zowel op financieel, sociaal als milieugebied. De Belgische overheden hebben verschillende maatregelen genomen om de bevolking te ondersteunen en de transitie naar een meer duurzame en inclusieve samenleving te vergemakkelijke

Hier is een overzicht van de belangrijkste veranderingen die ingaan vanaf 1 oktober 2023.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen om te kunnen profiteren van de nieuwe voordelen en om eventuele nadelige gevolgen te vermijden.

Ondernemerschap en Werkgelegenheid

Bedrijven in Vlaanderen die mensen in dienst nemen die al twee jaar werkloos zijn, krijgen een RSZ-vermindering. Concreet kunnen bedrijven in Vlaanderen, bij het aannemen van iemand die minstens twee jaar werkloos is geweest, profiteren van een vermindering van de werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid van 1.000 euro per kwartaal, met een maximum van 4.000 euro per werknemer. Deze maatregel is bedoeld om de professionele integratie van mensen die ver van de arbeidsmarkt verwijderd zijn, te bevorderen.

Zelfstandigen zullen profiteren van een verhoging van het minimumbedrag van het professioneel integratie-inkomen (RIP), dat stijgt tot 15.000 euro per jaar. Het RIP is een maatregel die startende zelfstandigen in staat stelt om gedurende de eerste vier activiteitsjaren te genieten van verminderde sociale bijdragen. Deze maatregel heeft als doel het ondernemerschap te stimuleren en jonge zelfstandigen te ondersteunen.

Werkzoekenden in Brussel jonger dan 30 jaar worden systematisch geëvalueerd op hun professionele, taal- en digitale vaardigheden. Deze vaardigheidsevaluatie zal worden aangevuld met een traject naar werk door middel van stages bij bedrijven en/of opleiding. Het doel is om te kijken hoe de vaardigheden van Brusselaars overeenkomen met de behoeften van de arbeidsmarkt. De maatregel zal in eerste instantie worden ingevoerd voor jongeren tussen 18 en 30 jaar die zich nieuw hebben ingeschreven bij Actiris. Uiteindelijk zou de vaardigheidsevaluatie moeten worden uitgebreid naar alle werkzoekenden in de hoofdstad.

Gascontracten, Huur, Vaccins...

Gascontracten worden duidelijker dankzij een unieke index voor de referentieprijs van aardgas. Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk, heeft besloten om de twee bestaande gasverkoopdiensten samen te voegen tot één ZTP-index (Zeebrugge Trading Point). Consumenten zouden hierdoor een beter overzicht moeten krijgen wanneer ze een aardgascontract moeten kiezen.

De huurprijzen van energieverslindende woningen kunnen opnieuw worden geïndexeerd in Vlaanderen en Wallonië. De indexering was vorig jaar bevroren om huurders te beschermen tegen de hoge energieprijzen, maar volgens de regionale regeringen is de piek van de energiecrisis voorbij. Om te voorkomen dat eigenaars het verlies inhalen en dit jaar een "dubbele indexering" doorvoeren, zal de stijging worden berekend op basis van een aangepaste formule met een correctiefactor. Het Brussels Gewest heeft nog geen besluit genomen over het beëindigen van de indexering.

Griepvaccins kunnen nu ook door apothekers worden toegediend, naast huisartsen. Het doel is om de vaccinatiegraad van de bevolking te verhogen, die nog steeds te laag is in België, met name voor bepaalde risicogroepen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) raden aan om een ​​booster-campagne voor het Covid-19-vaccin te combineren met de griepvaccinatie.

Nicotinezakjes zijn nu verboden in België, op basis van een koninklijk besluit dat in maart werd genomen. Deze producten, die in zakjes worden verkocht om onder de tong of tussen het tandvlees en de lip te plaatsen, bevatten een hoge dosis nicotine en worden beschouwd als niet-verbrande tabaksproducten. Ze werden op de markt gebracht als een alternatief voor roken of als hulpmiddel bij het stoppen met roken, maar ze vormden een risico voor de gezondheid en konden jongeren aanzetten tot het gebruik van nicotine

Milieu en Mobiliteit

Wegwerpbekers zijn verboden tijdens culturele, recreatieve, sportieve, folkloristische of vrijetijdsevenementen, zowel binnen als buiten. Deze maatregel is bedoeld om de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd door plastic containers te verminderen en de publieke vuilheid en vervuiling te verminderen.

De sociale tarieven voor gas en elektriciteit zullen respectievelijk stijgen en dalen. Het sociale tarief voor gas zal stijgen tot 4,902 cent per kWh, een stijging van 9,6%, terwijl het sociale tarief voor elektriciteit gemiddeld met 2% zal dalen. Deze tarieven gelden voor mensen die in aanmerking komen voor een verhoogde tegemoetkoming of een leefloon.

De Week van de Mobiliteit vindt plaats van 16 tot 22 oktober in heel België. Het thema van dit jaar is "Duurzame mobiliteit: iedereen doet mee!". Het doel is om het publiek bewust te maken van de uitdagingen en voordelen van milieuvriendelijke en gezonde mobiliteit. Er worden veel activiteiten georganiseerd in verschillende steden en gemeenten, zoals fietstochten, workshops over alternatieve vervoermiddelen en autovrije dagen.

Het merk Thalys zal verdwijnen ten gunste van Eurostar. De Eurostar Group, ontstaan ​​uit de fusie tussen Eurostar en Thalys, onthulde in januari zijn nieuwe logo en presenteerde zijn ambities om de grote hoofdsteden met elkaar te verbinden, maar ook met het hele spoorwegnetwerk. Het ontwerp van het nieuwe merk zal eind 2023 worden uitgerold en het merk Thalys zal dus verdwijnen. Thalys en Eurostar zullen samenwerken aan een nieuwe generatie van hogesnelheidstreinen.


Mots clés

Articles recommandés

Gegevensverwerking voor gerechtvaardigde belangen, hoe en wanneer ? : de EDPB publiceert zijn richtsnoeren

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

MASP - NCTS Fase 5 - Verplicht gebruik vanaf 21 januari 2025