Bedrijfsprocessen automatiseren, goed online samenwerken met uw klant en proactief adviseren op basis van realtime data. Dát is waar u als accountant mee verder komt. Maar hoe realiseert u dat? In elk geval niet van vandaag op morgen. Om accountantskantoren hierbij te ondersteunen heeft Exact een groeimodel ontwikkeld. Dit vier stappen tellende model ondersteunt u bij een minimalisering van handmatig werk en uw groei naar bedrijfsadviseur.
Over 5 jaar nog bestaan
Er zijn maar weinig beroepen die in de afgelopen jaren niet ingrijpend veranderden door technologie. Data en de kwaliteit ervan zijn een bepalende factor in het succes van een onderneming. Dat geldt ook voor accountants. Meer dan 30% van de accountants zegt dan ook zijn businessmodel te zullen moeten aanpassen om over vijf jaar nog te bestaan. Dit lezen we in de KMO-Barometer 2018 (met 1.779 respondenten). Uit dit jaarlijkse onderzoek van Exact blijkt bovendien dat 47% van de ondernemers meer bedrijfsadvies verwacht van zijn accountant en 26% meer snelheid. Speelt u als accountant hierop in, dan opent zich een wereld aan kansen.
Het groeimodel van Exact
Met het nieuwe groeimodel wil Exact accountants met name ondersteunen bij de groei naar bedrijfsadviseur en bij het minimaliseren van handmatig werk. Het bestaat uit vier stappen:
Stap 1 | Cloud: Professionele boekhoudsoftware voor de beste service
Ondernemers verwachten dat hun boekhouding altijd in orde is en dat zij hun financiële resultaten op tijd ontvangen. Wilt u hier als accountant of boekhoudkantoor aan voldoen, dan moet u makkelijk en snel (digitale) boekingen kunnen doen, de juiste controles uitvoeren en rapporteringen maken. Ook allerlei fiscale toepassingen, CRM- en salarissystemen zijn inmiddels in de cloud beschikbaar. Dat is dé softwareondersteuning voor toekomstbestendige accountants. U kunt zo plaats- en tijdonafhankelijk werken.
Stap 2 | Automatiseren: Kies voor digitaal en neem je klanten mee in de cloud
Levert de ondernemer nog steeds een schoenendoos of boodschappentas met bonnetjes aan? Stop daar dan zo snel mogelijk mee: het is tijdrovend en foutgevoelig. Bonnetjes moeten handmatig worden ingevoerd, gecontroleerd en leiden tot extra vragen. Onnodig want transacties kunnen via Scan & Herken of UBL worden geboekt op basis van voorgeschiedenis en machine learning. Ook urenaangiftes, voortgangsbewaking, dossierbeheer en inzicht in marges zijn te digitaliseren. Ook hier geldt: mits goed ingericht heeft een kantoor beter grip op zijn dienstverlening.
Stap 3| Samenwerken: Met klanten de boekhouding onder controle
43% van de kmo’ers wil online samenwerken met zijn accountant. Soms volstaan maandrapporteringen niet en wil de ondernemer dagelijks up-to-date blijven. Hij doet zelf de boekhouding maar wil graag controle en advies van zijn accountant. Dan wilt u flexibel kunnen zijn in uw dienstenaanbod. Software moet daarop aansluiten. Met online boekhoudsoftware kan de ondernemer de boekhouding (deels) zelf doen en kunt u aansluitend de verwerking voor rapportering en belastingaangifte doen. Zo verdeelt u de taken en hebt u samen de boekhouding onder controle.
Stap 4 | Adviseren: Signaleren en adviseren voor de toekomst
Stappen 1 tot en met 3 zijn vooral nog gericht op het faciliteren, het slimmer en sneller laten verlopen van administratieve processen dankzij ‘no-hands accounting’ (het automatisch boeken op basis van voorgeschiedenis). Maar om daadwerkelijk toekomstgericht te kunnen adviseren, krijgen analysetools een steeds prominentere plaats in de boekhoudsoftware. Ondernemers kunnen in samenspraak met hun accountant KPI’s instellen, afgestemd op hun onderneming. Die krijgen ze te zien via een gemakkelijk toegankelijk dashboard. En dat gaat om meer dan debiteuren/crediteuren. In Exact’s branchetoepassingen voor handelsbedrijven, zakelijke dienstverlening en productiebedrijven kunnen individuele belangrijke indicatoren worden ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan voorraadhoogtes, orderdoorlooptijden en projectbudgetoverschrijdingen. Die zijn vervolgens in real time te delen met de klant.
De accountant kan in zijn eigen systeem ook indicatoren instellen. Daarbij gaat het niet alleen om de voortgang van werkzaamheden ten behoeve van de klant. Het is ook mogelijk om (financiële) kerngetallen van cliënten in dashboards op te nemen. Daarmee functioneert een goed ingerichte, realtime boekhouding ook als een waarschuwingssysteem. Duiken er plots grote, niet-verklaarbare afwijkingen op, dan geeft het dashboard onmiddellijk een signaal. Kortom, een groot deel van de natuurlijke adviesfunctie verbetert als de onderliggende financiële administratie beter en in real time op orde is.
Meer weten?
Met Exact voor Accountancy heeft u alles in huis om een toekomstbestendige accountant te zijn. Meer weten? Bekijk dan de website.