Enkele dagen geleden vond op initiatief van minister van Energie Tinne Van der Straeten een rondetafelgesprek plaats met werkgeversorganisaties NZS, UCM, Unizo, UWE, VBO en VOKA en sectorfederaties Agoria, Essenscia, Comeos en Fevia. De regering werkt aan een omvangrijk derde steunpakket en maatregelen om de energietransitie te versnellen.
Energieminister Van der Straeten: “Voor werkgevers- en sectororganisaties is deze situatie van Europees hoge energieprijzen niet lang meer houdbaar. Er is nood aan een Europees offensief, zoals het plafonneren van de gasprijs.” Werkgevers steunen de versnelling van de energietransitie. De enige manier om afhankelijkheid van fossiel terug te dringen, maar “ook een kans om Belgische bedrijven en knowhow nog meer op de wereldkaart te zetten.”
“Drie vierde van het verbruik van gas in België is op rekening van de industrie en de verwarming van de tertiaire sector en huishoudens. Werkgevers worden dus bijzonder hard getroffen door de Europese energiecrisis. Kortetermijnmaatregelen die afhankelijkheid afbouwen, renderen ook op langere termijn. Tegelijkertijd zijn er ook tijdelijke maatregelen nodig om de energiefactuur van zelfstandigen en KMO’s te verlagen. ”
De federale regering heeft in oktober 2021 en januari 2022 twee energiepakketten van in totaal bijna 2 miljard euro beslist om gezinnen opnieuw te helpen het hoofd te bieden aan de stijgende energieprijzen. Op donderdag vond een overleg plaats met armoedeverenigingen, vakbonden en consumentenorganisaties ter voorbereiding van een derde pakket steunmaatregelen voor burgers.
De industrie, zelfstandigen en KMO's worden net zoals de consument geconfronteerd met een hoge energiefactuur. Voor minister Van der Straeten ligt het voor de hand dat de regering ook voor hen maatregelen treft om de energieprijs onder controle te houden. De minister pleit voor een plafonnering van de gasprijs op Europees niveau en een gecoördineerde Europese aanpak, wat op bijval kon rekenen. De werkgevers deelden tenslotte hun grote bezorgdheid over de Europese energiebevoorrading door de oorlog in Oekraïne en steunen een versnelling van de energieswitch om de energieafhankelijkheid te verminderen.
De bedrijfswereld is nu al voortrekker in de energieswitch naar 100% hernieuwbare energie. Bedrijven met zonnepanelen op daken zijn vandaag het best beschermd tegen de hoge prijs van elektriciteit. Ook werknemers genieten mee: steeds meer bedrijven plaatsen laadpalen zodat elektrische bedrijfswagens gratis wagen kunnen opladen. In de nabije toekomst zouden die wagens zelfs elektriciteit kunnen afgeven thuis. Bij nieuwe offshorewindprojecten wordt vandaag vaak rechtstreeks een afnamecontract gesloten met grote industriële verbruikers. Ook zij profiteren nu van groene stroom en zijn het best beschermd tegen hoge energieprijzen. Veel steun voor de versnelling van de energieswitch, maar “de procedures voor het verkrijgen van vergunningen moeten sneller worden afgerond.” De werkgeverorganisaties benadrukken ook de kans om de energieswitch tot Belgisch exportproduct te maken en zo Belgische bedrijven en knowhow nog meer op de wereldkaart te zetten.
We moeten onze energie opnieuw in eigen handen nemen door de doorbraak van hernieuwbare energie fors te versnellen. Zo versterken we onze energieonafhankelijkheid en kunnen we mensen beter beschermen tegen de hoge prijzen. Het is net omdat we zo afhankelijk zijn van fossiele energie dat we zo veel moeten betalen. Werkgevers en sectororganisaties hielden een duidelijk pleidooi om de energietransitie te versnellen en afhankelijkheid van fossiel af te bouwen. De minister neemt hun verzuchtingen en voorstellen mee naar de regeringstafel.
Bron : news.belgium 11 maart 2022
Verwante document : Rondetafelgesprek energiearmoede: maatregelen op korte termijn voor energiefactuur en energietransitie zijn nodig om huishoudens te beschermen tegen hoge prijzen.