Zelfstandigen krijgen eerste hulp bij stress en burn-out !!!

Project van sociaal verzekeringsfonds Acerta met steun van federale overheid : zelfstandigen krijgen eerste hulp bij stress en burn-out: allereerste wetenschappelijke zelfscan gelanceerd om mentaal welzijn op te krikken

Door de anderhalf miljoen zelfstandigen in ons land bestond er nog geen kant-en-klare handleiding om hun mentale gezondheidstoestand te evalueren en te verbeteren. Tot nu, want met steun van Minister van Zelfstandigen David Clarinval brengen Sociaal Verzekeringsfonds Acerta en preventiedienst IDEWE de allereerste wetenschappelijke zelfscan op de markt waarmee zelfstandigen kunnen zien of ze risico lopen op burn-out of mentaal in het rood zitten. Via allerhande workshops, oefeningen die werken én persoonlijk advies kunnen zelfstandigen ook meteen aan de slag om hun mentaal welzijn te verbeteren. Zij krijgen gratis een plan op maat om te werken aan hun mentaal welzijn. “Hoog tijd dat er naast aandacht voor het welzijn van werknemers ook aan zelfstandigen gedacht wordt”, klinkt het bij de initiatiefnemers en minister Clarinval.

Tijdens de paasvakantie zijn heel wat werknemers naar goede gewoonte even ‘out of office’. Maar zelfstandigen hebben vaak niet de kans om eens volledig los te koppelen van het werk. Gevolg: slechts een derde van de zelfstandigen voelt zich op dit moment mentaal echt goed, blijkt uit de laatste cijfers van Acerta. Daarom lanceert het Sociaal Verzekeringsfonds vandaag de allereerste gratis zelfscan rond mentaal welzijn in ons land, speciaal gericht op zelfstandigen. Acerta nam IDEWE onder de arm om de wetenschappelijke fundamenten te leggen. Op basis van de resultaten van de zelfscan krijgt de zelfstandige een programma op maat om aan zijn mentaal welzijn te werken.

Federaal minister van Zelfstandigen David Clarinval: “Met het federale actieplan ter bevordering van de mentale veerkracht op de werkvloer maken we het onderwerp van mentaal welzijn op de werkvloer bespreekbaar, ook voor zelfstandigen. Te vaak wordt er voorbijgegaan aan hoe anders zelfstandigen in het professionele leven staan dan werknemers. Vanuit de federale overheid steunen we daarom preventieprojecten die rekening houden met de eigenheid van het zelfstandig ondernemen. Deze zelfscan is op maat van de zelfstandigen en die hadden we nodig.

Zelfstandigezonderstress.be

Op de website www.zelfstandigezonderstress.be vinden zelfstandigen vanaf vandaag een korte wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst van een zestal minuten. Als ze de ‘zelfscan’ invullen, krijgen ze meteen daarna een persoonlijk rapport met de resultaten én advies op maat hoe ze aan hun mentaal welzijn kunnen werken. Denk aan: tips en tricks om beter te leren omgaan met stresssituaties, workshops met andere zelfstandigen over het vinden van een goede work-life balans, omgaan met (financiële) onzekerheden en hoe motivatie vinden in je werk zonder over je grenzen te gaan. Tot slot kunnen zelfstandigen ook kiezen voor één-op-één consultaties om te werken aan hun mentale gezondheid.

Christine Festjens, Managing Director Starters & Zelfstandigen van Acerta: “Hoewel aandacht voor mentaal welzijn intussen vaste prik is in het bedrijfsleven, blijft zelfzorg bij zelfstandigen al te vaak nog een blinde vlek. Zelfstandigen stellen zichzelf steeds op de achtergrond: ze hebben meer aandacht om hun bedrijf gezond te houden dan zichzelf. Met deze zelfscan en modules om het mentaal welzijn te verbeteren, willen we het onderwerp uit de taboesfeer halen. Zelfstandigen hebben vaak geen minuut tijd om tot rust te komen. Maar we hopen toch dat ze vijf minuten nemen om zelf hun mentale gezondheid tegen het licht te houden. En dat ze aan de slag gaan met het persoonlijk advies van de experten met hun plan op maat.

Zelfstandige Françoise Carlier getuigt

Françoise Carlier weet als geen ander hoe belangrijk het is om als zelfstandige rekening te houden met je mentale gezondheid. De advocate kreeg tien jaar geleden, toen ze nog werknemer was, een burn-out en sleutelt nog steeds iedere dag aan haar werkritme en persoonlijk welbevinden om het evenwicht te behouden tussen professionele en persoonlijke prioriteiten.

Françoise Carlier: “Ik besef maar al te goed dat ik in een sector werk met onregelmatige uren, steeds wisselende prioriteiten en soms erg hoge werkdruk. Klant is en blijft koning. Als werknemer of als zelfstandige vergeet je dan wel eens dat je tegen je eigen grenzen aanloopt. De burn-out die ik tien jaar geleden kreeg was een wake-up call. Ik vind het daarom een goed idee dat zelfstandigen concrete en laagdrempelige tips aangereikt krijgen waar ze meteen mee aan de slag kunnen.

Bron : Acerta RH pers, april 2023

Mots clés