Een minirok, shorts, slippers of een tanktop? Ondanks de hoge temperaturen zijn er heel wat werknemers die deze zomerse kledingstukken liever niet dragen op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstengroep Liantis bij zo’n 500 werkende Belgen. 86,7% van de vrouwen zegt nee tegen de minirok, terwijl 53,6% van de mannen liever geen korte broek draagt. De voornaamste redenen? Ze vinden het ongepast of hun werkgever staat dit niet toe.
Om dat te weten te komen bevroeg hr-dienstengroep Liantis 498 medewerkers in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX. Daaruit komen enkele opvallende resultaten:
Liantis bevroeg de medewerkers die aangaven dat ze dit soort kledingstukken liever niet dragen ook naar hun beweegredenen. Daaruit komt een opvallende top 3 naar voor:
Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis, licht de cijfers toe: “Een werkgever kan effectief een kledingetiquette opleggen aan medewerkers. Dit gebeurt heel vaak via het arbeidsreglement. Al blijft het wel de vraag hoe een werkgever juist zal reageren wanneer iemand die regels niet meteen opvolgt. In principe zou een werkgever ook kunnen zeggen dat bepaalde functies – bijvoorbeeld die mensen die in contact komen met klanten – wel bepaalde regels moeten volgen, terwijl anderen dat niet hoeven te doen. Maar dan kan er verwarring en discussie ontstaan, dus dat lijkt me niet meteen aangewezen.”
“Kom je als werknemer in bepaalde kledij waarover je werkgever je aanspreekt? Dan is het volgens mij beter om hierover in gesprek te gaan. Waarom wil jouw werkgever dit liever niet? Of waarom kies je als werknemer voor die specifieke kledij? Kan de werkgever op een andere manier tegemoetkomen om de warme temperaturen op de werkvloer wat in te dijken en er zo voor te zorgen dat medewerkers in de best mogelijke omstandigheden kunnen werken. In de huidige arbeidsmarktkrapte wil je liever ook geen medewerkers verliezen door een discussie over aangepaste kledij bij hittedagen.”
Een andere reden van medewerkers om geen zomerse kledij, zoals slippers, te dragen (21,3%) is veiligheid. En dat hoeft niet te verbazen. Want in heel wat jobs is het verplicht om veiligheidskledij te dragen, zoals speciale schoenen of beschermende kledij.
Lisa Jeuris, juridisch expert preventie en welzijn: “Persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsschoenen, beschermen preventief tegen mogelijke risico’s en zijn voor bepaalde functies verplicht. Ook wanneer het warm is dus. Werkgevers kunnen dan wel andere maatregelen nemen: extra water voorzien, bijkomende pauzes, zonnecrème, een zonnehoed of een pet… Vaak zien we dat op twee niveaus: organisatorisch en technisch. Organisatie gaat bijvoorbeeld over aangepaste werktijden of sensibilisering, terwijl het technische gaat over schermen of zeilen te voorzien, voldoende ventilatie en airco of andere hulpmiddelen om het werk draagbaar te houden.
Last but not least: werkgevers moeten zeker rekening houden met de meest kwetsbare werknemers: ouderen, personen met gezondheidsproblemen, zwangere personen…”