De helft van de twintigers die momenteel actief zijn op de arbeidsmarkt, overweegt om zijn huidige job op te geven en aan de slag te gaan in een totaal andere sector. De coronacrisis heeft hierin een belangrijke rol gespeeld.
Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener Acerta bij meer dan 2.000 werkende Belgen. “Steeds meer Belgen, en dan vooral jongeren, willen meer motivatie uit hun job halen en gaan op zoek naar zinvol werk. Bedrijven moeten daar rekening mee houden als ze de war for talent willen winnen”, klinkt het bij Acerta.
De coronacrisis heeft veel mensen doen nadenken over hun huidige job. Een echte ‘Great Resignation’ is er in ons land voorlopig nog niet, mede door de hoge inflatie en economische onzekerheid. Eén op de drie werkende Belgen overweegt weliswaar om van job én van sector te veranderen. Bij de helft van de werknemers spelen het verplichte thuiswerk en de tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis mee in de wens om hun carrière over een andere boeg te gooien.
Figuur 1: Een carrièreswitch: ja of neen, waarom en welke is de rol van corona?
Opvallend: vooral jongeren denken aan een volledige carrièreswitch. De helft van de twintigers overweegt om een job te beginnen in een andere sector. Bij de andere leeftijdsgroepen daalt die wens naarmate de leeftijd toeneemt.
Figuur 2: Wil om van job te veranderen volgens leeftijd Ja (groen) of neen (rood)
Welke zijn de factoren die werknemers zouden overtuigen om over te stappen naar een andere sector? In de eerste plaats wil de Belg meer zinvol werk doen (48%). In de tweede plaats overwegen mensen een carrièreswitch als die zicht geeft op een betere balans tussen werk en privé (44%). En in de derde plaats zouden ze wel van sector durven te veranderen als daar een beter loon aan vasthangt (42%).
Jochen Bessemans, hr-expert bij Acerta Consult: “Bedrijven die de war for talent willen winnen, moeten vooral inzetten op zinvol werk voor hun werknemers. Duidelijkheid over de missie van de organisatie staat daarbij centraal. Zowel toekomstige als huidige medewerkers willen uitmaken of die strookt met wat hen drijft. Voor een goede privé-werkbalans, de tweede factor, is er ruimte voor werkgevers en werknemers om goede onderlinge afspraken te maken, met de Arbeidsdeal zelfs weer wat meer. En van loon, de derde factor, weten we al langer dat het gaat over meer dan geld alleen. Verloning gaat niet alleen om cash op de rekening, maar ook andere voordelen, zoals vakantiedagen of vervoersmiddelen.”
Werknemers staan het vaakst stil bij hun job na een periode van reflectie. Concreet is dat vaak na een vakantie – de kerst-, zomer- of paasvakantie. Corona heeft ook als reflectiemoment gediend.
Jochen Bessemans: “We raden werkgevers aan om met hun mensen loopbaangesprekken aan te gaan. Vraag aan je mensen wat hen energie geeft in hun job en hou er rekening mee binnen de context van je bedrijfsdoelstellingen. Doe dit regelmatig en sowieso vóór mensen aangeven dat ze willen vertrekken en doe het liefst ook vóór ze de vakantie ingaan. Komt het toch tot een carrièreswitch, dan nog heeft iedereen erbij te winnen als mensen met een goed gevoel vertrekken. Dan vertrekken ze als ambassadeurs van je bedrijf.”
Over de cijfers
De gegevens komen uit een jaarlijks onderzoek dat ACERTA door het onderzoeksbureau Indiville liet uitvoeren bij meer dan 2000 werknemers. De data werden gewogen om representatief te zijn voor de werkende Belgische bevolking, naar geslacht; leeftijd, taal en statuut. Deze liep van 26 januari tot 9 februari 2022.