23.000 jobs in Vlaanderen, evenveel kansen voor Brusselaars

Neen, je moet niet perfect tweetalig zijn om in Vlaanderen te werken. Neen, Vlaanderen ligt niet aan de andere kant van de wereld. Met een nieuwe campagne willen Actiris en VDAB komaf maken met de vooroordelen over Vlaanderen om Brusselaars te overtuigen de (taal)grens over te steken in hun zoektocht naar werk.


In de Vlaamse Rand blijft één vacature op vijf onbeantwoord. Ondanks de impact van de sanitaire crisis op het aantal vacatures, zijn er momenteel nog 1.743 openstaande vacatures. In Vlaanderen zijn dat er in totaal 23.000. In 2019 werkten 57.000 Brusselaars in Vlaanderen (+21% in vijf jaar, een record). Maar deze stijging volstaat niet om het aantal gepensioneerden te vervangen.


De Belgische werkgeversorganisatie Agoria voorspelt namelijk dat zo’n miljoen Vlamingen op pension zullen gaan tussen dit en 2030. Geert Pauwels, directeur van VDAB Brussel: "Hoewel de impact van Covid-19 op de arbeidsmarkt voelbaar is, zijn er in Vlaanderen nog steeds veel vacatures. En door de vergrijzing verwachten we dat dit aantal in de toekomst weer zal toenemen."


Op de vooravond van de eerste editie van de Dag van de Meertaligheid, lanceren Actiris en VDAB, de Brusselse en Vlaamse diensten voor werkgelegenheid, samen de campagne ‘Een job, c’est aussi un job’ om werkzoekenden aan te moedigen om zowel geografische als taalbarrières te doorbreken.


Een campagne om vooroordelen te breken

Zelfs tijdens deze sanitaire crisis blijven meer en meer Vlaamse ondernemingen in de Brusselse Rand moeite hebben om hun openstaande vacatures in te vullen. De reden? Brusselse werkzoekenden durven de sprong naar Vlaanderen niet wagen door de taalbarrière. Nochtans vraagt één vacature op drie geen specifieke talenkennis.


Om beide partijen dichter bij elkaar te brengen, sloegen Actiris en VDAB de handen in elkaar voor de campagne ‘Een job, c’est aussi un job’. Daarmee plaatsen ze interregionale mobiliteit in de kijker. Het doel? Meer Brusselse werkzoekenden aanzetten om ruimer te zoeken en ook te kijken naar de mogelijkheden in de Brusselse Rand.



Volgens Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris, hoeft de talenkennis noch de afstand de Brusselaars te ontmoedigen. “Kennis van het Nederlands is een erg belangrijke competentie, maar wel eentje die je eenvoudig kan verwerven. Bij Actiris kan je bijvoorbeeld een taaltest afleggen om nadien een oplossing op maat te vinden. En hoe kan je beter een taal leren dan op het terrein zelf? Dat is de snelste manier om een taal te leren.”


Mathieu Vanhoucke van de onderneming Transmoove in Vilvoorde strijdt tegen die vooroordelen: “De Brusselse Rand is een vijver van kansen voor Brusselaars. De afstand mag echt geen obstakel zijn. De Brusselaar heeft wat een verkeerd beeld van die afstand tussen Brussel en Vlaanderen. Nochtans is het voor iemand uit Schaarbeek bijvoorbeeld eenvoudiger om naar Vilvoorde te komen, dan om zich te verplaatsen naar Ukkel.”
Laurentine Ndo werkt vandaag als helpdeskmedewerker bij Sonova België in Groot-Bijgaarden en is een van de gezichten van deze campagne: “Ik kom uit Spanje en hier in België had ik al snel door dat kennis van het Nederlands deuren opent in je zoektocht naar een job. Dankzij de taalcheques van Actiris kon ik gratis taallessen Nederlands volgen. Nadien heb ik een opleiding gevolgd bij INTEC Brussel. Vandaag wordt mijn Nederlands beter door te oefenen op kantoor: ik ben nog niet perfect tweetalig, maar mijn collega’s verstaan me zeer goed en zijn ook geduldig terwijl ik oefen.”


Meer en meer Brusselaars zetten de stap om Nederlands te leren: “Onze campagne ‘J’apprends le flamand avec Vincent (Kompany)’ kende een groot succes de voorbije jaren. Sinds 2018 is ons taalleerplaform Brulingua gratis beschikbaar voor alle Brusselaars. Vandaag zijn meer dan 62 115 mensen ingeschreven en we stelden vast dat veel mensen tijdens de lockdown de kans grepen om hun talenkennis te verbeteren”, aldus Grégor Chapelle.


Een interactieve kaart met alle vacatures in Vlaanderen

Om de werkzoekenden beter te ondersteunen in hun zoektocht naar een job, hebben Actiris en VDAB, naast taallessen, ook andere oplossingen. Eentje daarvan is de website www.eenjobpourmoi.be. Op deze website vind je een interactieve kaart met alle vacatures in Vlaanderen. Geert Pauwels verduidelijkt: “ We doen een oproep aan de Brusselaars om verder te kijken dan de eigen grenzen en om de kansen te grijpen die ook voor hen weggelegd zijn. Op deze interactieve kaart zie je meteen waar de vacatures allemaal zijn en ook hoe je er met de fiets, met het openbaar vervoer en met de auto geraakt.


Bernard Clerfayt, de Brusselse minister van Werk en Beroepsopleiding, vindt dat de werkzoekenden gemobiliseerd moeten worden voor alle jobkansen, ook voor die buiten Brussel: “In de Brusselse Rand werken is een goed plan! Hoewel het aantal Brusselaars dat in Vlaanderen werkt, blijft stijgen – in 2019 waren ze met 57.000 tegenover 47.000 in 2014 – zijn ze evenwel nog niet talrijk genoeg om de sprong te wagen en Brussel te durven verlaten wegens een slechte kennis van de taal en een te lange reisweg. Deze campagne komt dus op het juiste moment om de mythes te ontkrachten, om de Brusselaars te herinneren aan ‘Een job, c’est aussi un job’ en om hen toegang te geven tot werk, ook in de Brusselse Rand".


Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “In de Vlaamse rand rond Brussel zijn er veel vacatures en inBrussel zoeken heel wat mensen naar een job. VDAB en Actiris zijn niet aan hun proefstuk toe als hetom samenwerking gaat. Samen moedigen ze werkzoekenden aan om in Vlaanderen te komenwerken. De afstand is letterlijk en figuurlijk niet groot en biedt allerlei kansen zowel op vlak van werkals van opleidingsmogelijkheden.”


Actiris en VDAB organiseren in de komende weken ook nog infosessies over de verschillende taalopleidingen en jobmogelijkheden.


Bron: Actiris

Mots clés

Articles recommandés

Kmo’s afwachtend over economische toekomst

Productiviteit een strategische hefboom in het hart van het overheidsbeleid

De inflatie gaat in december van 3,20% naar 3,16%.