Het aanbod van gereglementeerde spaarrekeningen is eenvoudiger geworden dankzij het akkoord dat in 2023 kon worden bereikt tussen de regering en de banksector. De banken hebben hun vele uiteenlopende formules teruggeschroefd en het merendeel van de gereglementeerde spaarrekeningen afgesloten die ze niet langer commercialiseerden maar die wel nog werden aangehouden door een aantal klanten.
Dit blijkt uit een analyse die is uitgevoerd door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).
Het akkoord dat in 2023 werd afgesloten tussen de regering en de banksector beperkt het aantal gereglementeerde spaarrekeningen dat door éénzelfde kredietinstelling (of één merk) mag worden aangeboden tot maximum 4 verschillende spaarrekeningen die worden ingedeeld in 3 categorieën (A, B en C – zie hieronder). Die vier spaarrekeningen worden gecommercialiseerd onder verschillende namen en/of bieden een andere rendementsformule.
Dit akkoord heeft ertoe geleid dat nagenoeg twee derde van de banken hun aanbod van gereglementeerde spaarrekeningen heeft moeten aanpassen om rekening te houden met deze beperking en met de verschillende categorieën.
De beperking tot 4 rekeningen is ingegaan op 1 juli 2024. Op dat ogenblik commercialiseerden 28 banken/merken gereglementeerde spaarrekeningen. In totaal zijn er 83 rendementsformules beschikbaar bij de banken die het akkoord hebben onderschreven:
Deze 83 rendementsformules zijn terug te vinden in 78 rekeningen. Vijf banken/merken bieden immers een rekening aan met 2 rendementsformules (de basisrente en de getrouwheidspremie zijn namelijk afhankelijk van schijven met verschillende bedragen).
De meeste banken/merken stellen minder rendementsformules voor dan de maximumlimiet die is vastgelegd in het akkoord. Slechts een derde van de banken/merken biedt klanten 4 rendementsformules aan voor een gereglementeerde spaarrekening, terwijl een ander derde van de banken/merken één enkele gereglementeerde spaarrekening met één rendementsformule aanbiedt.
Banken die het akkoord hebben onderschreven, hebben besloten om de meeste gereglementeerde spaarrekeningen die niet langer gecommercialiseerd worden maar wel nog werden aangehouden door klanten, af te sluiten. Een aantal van die rekeningen bood immers een lagere vergoeding dan rekeningen die actief gecommercialiseerd werden. De betrokken spaarders kregen een eenmalig voorstel om over te stappen naar een andere gereglementeerde spaarrekening. Op dit ogenblik worden er nog slechts 3 spaarrekeningen die niet langer gecommercialiseerd worden, nog aangehouden door klanten van banken die het akkoord hebben onderschreven.
Een andere belangrijke stap voorwaarts dankzij de implementatie van het akkoord, is de gestandaardiseerde webpagina die alle banken online zetten, met een uniform overzicht van alle gereglementeerde spaarrekeningen die zij aanbieden. Deze webpagina biedt spaarders een helder overzicht van het aanbod van elke kredietinstelling, wat het makkelijker maakt om de verschillende aanbiedingen op de markt te vergelijken.
Vergoedingen op gereglementeerde spaarrekeningen vergelijken is eenvoudig geworden met de vernieuwde ‘Vergelijkingstool voor gereglementeerde spaarrekeningen op de website www.wikifin.be.
Sinds de vernieuwde versie online staat ingevolge het nieuwe akkoord, werd deze tool al meer dan 120.000 keer gebruikt.
We brengen even in herinnering dat er een bankoverstapdienst bestaat die klanten toelaat snel van bank te veranderen. Klik hier voor meer informatie hieromtrent.
In het kader van haar toezichtsbevoegdheden voor spaarproducten, controleert de FSMA met name of de documenten met essentiële spaardersinformatie en de reclame voor spaarrekeningen voldoen aan de geldende regelgeving. De voorbije maanden heeft zij zich daarnaast ook actief ingezet om de toepassing van de bepalingen van het akkoord op te volgen in het kader van de bevoegdheden die haar zijn toegekend. Om de implementatie van het akkoord te vergemakkelijken, had de FSMA reeds samen met de banksector een modeldocument voor een webpagina uitgewerkt. Begin januari 2024 werden de nieuwe webpagina’s waarin het akkoord voorziet, door de banken online gezet na goedkeuring door de FSMA.