VBO-topman Pieter Timmermans deed bij het begin van de lockdown in maart een oproep om hem ideeën te bezorgen over het steviger en gezonder maken van onze ondernemingen nà corona. Hij deed dat onder de titel "Samen naar een nieuwe manier van ondernemen". Alleen stel ik mij de vraag hoeveel van dat “nieuwe manier van ondernemen” gemeend is.
Veel te vaak heb ik tijdens deze coronacrisis de indruk gehad dat iedereen zo snel mogelijk terug naar “business as usual” wil, naar een economisch “herstel” dat er eigenlijk niet bij stil staat dat het economisch bestel aan een grondige herziening nodig is, als we niet willen dat het verder mensen én de planeet de dieperik in duwt. Een robuustere economie is een terechte eis van het VBO. En ondernemers en hun accountants kunnen een heel belangrijke rol spelen om die te realiseren. Sterker nog, zoals ik al eerder stelde, zijn de ondernemers, die in hun dagelijkse routine gewoon zijn om met crisissen om te gaan en zich snel aan veranderende omstandigheden aan te passen, de actoren die veruit het best geschikt zijn om die stevige economie tot stand te brengen.
Maar daar hoort voor mij wel een belangrijke kanttekening bij: die stevige economie moet anders zijn dat de economie van de jongste vijf decennia die eenzijdig op groei en winst was gericht. Want nog elke dag zien we dat die insteek zodanig veel schade aanricht aan de planeet en bij de mens dat ze niet meer te verantwoorden is, hoezeer oerconservatieve krachten die daar veel garen bij spinnen, dat ook willen.
Onze economie opnieuw robuust maken, staat voor mij gelijk met het kiezen voor een transformatie. Na de digitale transformatie, die EINDELIJK ("oef!") in een stroomversnelling is gekomen door deze crisis, is het tijd voor een duurzame transformatie, waarin ethiek, welzijn en welbevinden en sociale en ecologische bloei een hoofdrol gaan opeisen. Als we de economie gaan "herstellen" na het virus en op dezelfde manier werken, dan zal blijken dat deze lockdown hetzelfde is als een rehab voor een verslaafde: een periode waarin hij of zij beseft dat het anders moet, maar die snel vergeten is als de alcohol of de drugs weer beschikbaar zijn, waarna steeds sneller een herval volgt die ook altijd maar meer pijn doet.
Voor bedrijven en ondernemers, die als gevolg van corona, het water aan de lippen hebben staan en die wakker liggen van de vraag of ze hun onderneming recht gaan kunnen houden, kan dat misschien naïef lijken, maar toch ben ik ervan overtuigd dat bedrijven maar zullen kunnen overleven als ze de hoger genoemde duurzame transformatie gaan doorvoeren. En als dat niet lukt met hun huidige bedrijf, moeten ze misschien helemaal opnieuw beginnen. In hun boek “L’entreprise altruïste” tonen Isaac Getz en Laurent Marbacher aan dat bedrijven ook veel betere financiële resultaten boeken als ze hun strategie opbouwen rond "geven". https://www.albin-michel.fr/ouvrages/lentreprise-altruiste-9782226443816
Is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan? Misschien wel, maar er zijn bewijzen genoeg dat bedrijven en organisaties die effectief voor de duurzame transformatie kiezen, niet alleen maatschappelijk maar ook financieel hoge ogen gooien. Ik ben ervan overtuigd dat deze moeilijke coronatijd bedrijven gouden kansen biedt om het roer in de goede richting om te gooien en dat hun accountants hen daarbij op een ongelooflijke manier kunnen ontzorgen, ondersteunen, versterken en vormen. Ik ben het eigenlijk eens met de Brits-Venezolaanse filosofe Carlota Perez die zegt dat "we in verschrikkelijke tijden leven, maar tegelijk nog nooit zo'n grote kans hebben gehad om het roer om te gooien en ons klaar te maken voor een nieuwe gouden eeuw." www.carlotaperez.org Een gezonde en stevige post-corona economie is de welzijnseconomie die ook wordt gepromoot door de Canadese econoom Marc Anielski (www.anielski.com) En het gaat niet om "linkse wollensokkenpraat", maar het is wel degelijk waar we naar toe moeten. Zelfs The Financial Times schreef op 4 april van dit jaar : "Policies until recently considered eccentric, such as basic income and wealth taxes will have to be in the mix". Is zo'n transformatie naar bloeiende bedrijven in een stevigere "nieuwe economie" haalbaar ? Ja, als we allemaal willen samenwerken en “helende organisaties” – naar het woord van Raj Sisodia https://www.youtube.com/watch?v=LWs6HFOkNEY&t=69s – bouwen. Accountants die erin slagen om als een echte co-piloot hun klanten daarbij bij te staan, hebben volgens mij een gouden toekomst. #GiversGain ;-) (vanuit mijn 6-jarige BNI ervaring)