Het is zover! We hebben eindelijk een Regeerakkoord. En het moet worden gezegd, de tekst is best indrukwekkend. En uiteraard bevat het Regeerakkoord tal van fiscale maatregelen, waaronder de invoering van een BTW-loterij. Ja, ja u leest het goed, een BTW-loterij...
Op pagina 44 van het Regeerakkoord stelt de Regering letterlijk: "We onderzoeken het internationaal verspreide model van een loterij met btw-bonnen om het opvragen van ontvangstbewijzen te stimuleren en de fiscale fraude te verminderen." Voor u nu begint te denken dat onze politici tijdens de nachtelijke vergaderingen door slaapgebrek zijn beginnen te hallucineren, of in de Koninklijke Militaire School de verkeerde paddenstoelen hebben gegeten, dat is het helemaal niet. Wel in tegendeel, het voorstel is best interessant om te bekijken.
De achterliggende doelstelling van een dergelijke BTW-loterij is om de fraude te bestrijden. Wie pakweg op restaurant gaat, op sauna-bezoek of in een winkel of supermarkt aankopen gaat doen, moet bij zijn aankoop in beginsel een BTW-ontvangstbewijs (kassa-ticket) krijgen van de handelaar. Indien dit niet gebeurt, is de kans vrij groot dat uw transactie "niet fiscaal wordt geregistreerd", of met andere woorden in het zwart is gebeurd.
Om dit te vermijden kan de fiscale overheid uiteraard overgaan tot fiscale controle, maar dat is niet altijd evident. In mijn boek "Iedereen doet het! Belastingontduiking in België." (Borgerhoff & Lamberigts, 2012, 212 p.) heb ik er reeds op gewezen dat men in verschillende landen BTW-fraude gaat bestrijden door periodiek, meestal maandelijks, een BTW-loterij te organiseren. Op die manier wil men consumenten aansporen om bij elke transactie zeker een BTW-ontvangstbewijs op te vragen, waarmee men dan nadien bij de lottrekking in de prijzen kan vallen. Consumenten kunnen hun kassa-tickets registreren in het systeem van de fiscale administratie, die daarna periodiek via lottrekking de winnende kassa-tickets gaat aanduiden.
Dit systeem bestaat onder andere in Portugal (Fatura da Sorte), Slovenië (Vklopi razum, zahtevaj račun), Slowakije (Národná bločková lotéria), Malta (VAT Receipt Lottery) en Italië (Lotteria degli scontrini), waar consumenten geldprijzen of zelfs auto's kunnen winnen in de loterij. Dus dit voorstel is helemaal niet zo idioot als het op eerste zicht lijkt. Het is in tegendeel een leuke manier om de fiscale burgerzin wat aan te wakkeren en fiscale fraude tegen te gaan.
Ik kijk er in ieder geval naar uit om op op zaterdagavond, terug zoals vanouds, op TV de profetische woorden te horen uitspreken: "En Pierre wat hebben ze gewonnen?"