De hervorming van de vennootschapsbelasting roept voorlopig meer vragen op dan dat ze antwoorden geeft. De meeste boekhouders en accountants kennen intussen de inhoud van het Zomerakkoord 2017 wel, maar kunnen niet precies voorspellen wat de impact van de veranderingen zal zijn op het bedrijfsresultaat van hun klanten. Heel wat zelfstandigen en bedrijfsleiders lopen dus op hete kolen. Of beter: ‘liepen’ op hete kolen, want de nieuwste versie van SuperFisc Vennootschapsbelasting, een product van Wolters Kluwer, maakt het mogelijk een simulatie te maken voor de inkomsten van 2018 en houdt daarbij rekening met de wijzigingen uit het Zomerakkoord.
Op vrijdag 22 december 2017 werd de hervorming van de vennootschapsbelasting door het parlement gestemd. In 2018 (aanslagjaar 2019) wordt het normale tarief van 33 procent verlaagd tot 29 procent voor grote bedrijven. Kmo’s die voldoen aan de voorwaarden voor het verminderd tarief betalen 20 procent op de eerste schijf van 100.000 euro.
Nog 2 jaar aangevuld met de crisisbijdrage van 2 procent.
Andere wijzigingen zijn onder andere:
De hervorming van de vennootschapsbelasting is al een zware dobber voor accountants en boekhouders, voor de leek is het helemaal geen pretje. Hij/zij wil op dit moment vooral weten wat al de wijzigingen zullen betekenen voor de winstcijfers en de toekomst van zijn/haar bedrijf. En dat is nu net het probleem, want tot voor kort bestond er geen tool om dat te berekenen. Boekhouders en accountants konden dus niet meer doen dan enkele vage indicaties geven aan hun klanten.
Met de nieuwste versie van Superfisc Vennootschapsbelasting, die eind mei gelanceerd wordt, komt er gelukkig een eind aan de speculatie. De software biedt boekhouders en accountants namelijk de mogelijkheid om een simulatie te maken voor 2018, op basis van de huidige cijfers én rekening houdend met de gewijzigde wetgeving. En dat biedt heel wat voordelen.
Dankzij de simulatietool kunnen boekhouders en accountants proactief werken en hun klanten begeleiden bij de overgang van de oude naar de nieuwe wetgeving. Ze kunnen advies geven op basis van concrete cijfers, ze kunnen bepalen hoeveel hun klanten best vooraf betalen en mogelijke fiscale problemen snel blootleggen.
Voor de eindklant betekent deze oplossing van Superfisc dat er eindelijk klare wijn wordt geschonken. Hij of zij ziet zwart op wit hoe de onderneming ervoor staat onder de nieuwe wetgeving en kan het beleid daarop afstemmen.
De nieuwste update van SuperFisc Vennootschapsbelasting is eind mei beschikbaar. Meer info? Surf naar SuperFisc Vennootschapsbelasting.
Neels Frauke
Product manager
Tax & Accounting Software