Telewerk : dagelijks 34 miljoen km uitgespaard, waarvan 16 miljoen km met de wagen !

De FOD Mobiliteit en Vervoer publiceert de derde editie van zijn enquête over telewerk in België. Van de meer dan 4.000 ondervraagde Belgen werkt een derde minstens één keer per week van thuis uit. Brusselaars blijven de meest fervente telewerkers, met bijna 50% dat regelmatig van thuis uit werkt. Treinpendelaars zijn ook grote telewerkers.

31% van de Belgen telewerkt minstens één dag per week

Het aandeel telewerkers in België daalt licht tot 31% Belgen (tegenover 33% vorig jaar) dat minstens één dag per week telewerkt. Brusselaars doen regelmatiger aan telewerk: 45% van de respondenten telewerkt minstens één dag per week, tegenover 26% van de Walen en 32% van de Vlamingen.

Het merendeel van de telewerkers (68%) werkt 1 of 2 dagen per week thuis, bij voorkeur op woensdag (44%) en op vrijdag (52%).

63% van de treinpendelaars zijn telewerkers

Hoe groter de woon-werkafstand, hoe groter het aandeel telewerkers. Als deze afstand meer dan 50 km bedraagt, dan telewerkt namelijk bijna 60% van de respondenten minstens één dag per week. Onder de werknemers die de woon-werkafstand met de trein afleggen, telewerkt trouwens 63% regelmatig.

Telewerk spaart dagelijks 34 miljoen kilometers uit

Dankzij telewerk konden 34 miljoen kilometers per dag, waarvan 16 miljoen kilometers met de auto, worden vermeden.

Telewerk stimuleert duurzame mobiliteit: voor bijna een derde van de respondenten kan het een bron van motivatie zijn om het openbaar vervoer (29%) of de fiets (27%) te nemen, in plaats van de auto, om naar het werk te gaan.


Weet je dat telewerken vele voordelen met zich meebrengt?

Door minder verkeersbewegingen zullen er jaarlijks minder (dodelijke) ongevallen plaatsvinden. Daarnaast bespaar je niet alleen tijd en geld maar verminder je ook de CO2 uitstoot. Telewerken zorgt ook voor een betere 'work-life-balance'. Kortom het levert vele voordelen op voor jou als werknemer.

Wilt u uw telewerkvoordeel berekenen? Probeer de gratis calculator.

Werkwijze

De enquête werd tussen augustus 2023 en juli 2024 bij 4.250 Belgische werknemers gehouden. Deze enquête maakt deel uit van een ruimere enquête over de woon-werkverplaatsingen, die in verschillende golven wordt uitgevoerd om alle seizoenen te bestrijken en die zich specifiek op Belgische werknemers richt. Dit is de derde editie van deze enquête, waarvan de eerste in 2022 werd gepubliceerd.

Het volledige verslag is beschikbaar op onze website.

Mots clés

Articles recommandés

Hervorming van het Vlaams doelgroepenbeleid: wat betekent dit voor werkgelegenheid en bedrijven?

CSF-studie over werkgelegenheids- en promotievallen en verschillen in (para)fiscale druk afhankelijk van het soort bedrijf.

Al gedacht aan starten door overname?