De Raad heeft op 17 Oktober 2023 een richtlijn aangenomen tot wijziging van de EU-regels inzake administratieve samenwerking op belastinggebied. De aanpassingen hebben voornamelijk betrekking op de rapportage en automatische uitwisseling van inlichtingen over inkomsten uit transacties in cryptoactiva en over voorafgaande fiscale rulings voor de meest vermogenden.
Doel van de richtlijn is het bestaande wetgevingskader te versterken door de registratie- en rapportageverplichtingen en de algemene administratieve samenwerking tussen belastingdiensten uit te breiden.
De richtlijn wordt uitgebreid met nieuwe categorieën activa en inkomsten, zoals cryptoactiva. Er komt een verplichte automatische uitwisseling tussen belastingautoriteiten van inlichtingen die door rapporterende aanbieders van cryptoactivadiensten moeten worden verstrekt. Tot dusver maakte het gedecentraliseerde karakter van cryptoactiva het voor de belastingdiensten van de lidstaten moeilijk om de naleving van de belastingwetgeving te waarborgen. Het inherente grensoverschrijdende karakter van cryptoactiva maakt dat een sterke internationale administratieve samenwerkingnodig is om een effectieve belastinginning te waarborgen.
Deze richtlijn bestrijkt een groot aantal cryptoactiva. Ze vertrekt van de definities uit de verordening betreffende markten voor cryptoactiva (MiCA). Ook cryptoactiva die decentraal zijn uitgegeven, stablecoins (inclusief e-money-tokens) en bepaalde niet-verwisselbare tokens (NFT's), vallen onder het toepassingsgebied.
Op 7 december 2021 gaf de Raad in zijn verslag aan de Europese Raad over belastingaangelegenheden aan in 2022 een wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie te verwachten over een verdere herziening van Richtlijn 2011/16/EU betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen (Directive on Administrative Cooperation – DAC), met name om daarin bepalingen op te nemen over de uitwisseling van informatie over cryptoactiva en fiscale rulings voor vermogende particulieren.
Op 8 december 2022 presenteerde de Commissie dit wijzigingsvoorstel (DAC 8). De belangrijkste elementen ervan:
Op 16 mei 2023 heeft de Raad overeenstemming bereikt over zijn standpunt ten aanzien van de wijzigingen van de richtlijn.
Op 13 september 2023 heeft het Europees Parlement in het kader van de raadplegingsprocedure advies uitgebracht over de richtlijn.
De richtlijn is unaniem door de lidstaten in de Raad aangenomen. Ze wordt nu bekendgemaakt in het Publicatieblad en treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan.