De Algemene Administratie van de Fiscaliteit – Personenbelasting publiceerde op 16/10/2019 de circulaire 2019/C/108 , een
FAQ betreffende gehandicapten – Nieuwe versie.
1. Gehandicapte kinderen en gehandicapte personen ten laste
1.1. Ik heb een gehandicapt kind of een andere gehandicapte persoon ten laste. Heb ik recht op een bijkomend belastingvoordeel?
1.2. Wat is de fiscale definitie van een gehandicapt kind?
1.3. Wat is de fiscale definitie van een andere gehandicapte persoon?
1.4. Onder welke voorwaarden kan mijn kind ten laste zijn?
1.5. Wat is het belastingvoordeel voor een gehandicapt kind ten laste?
1.6. Onder welke voorwaarden kan een persoon (ander dan mijn kind) ten laste zijn?
1.7. Wat is het belastingvoordeel voor gehandicapte personen ten laste (andere dan mijn kind)?
1.8. Hoe moet ik mijn gehandicapte kinderen en andere personen ten laste vermelden in mijn belastingaangifte?
2. Kosten voor de opvang van gehandicapte kinderen
2.1. Mijn kind is gehandicapt. Heb ik recht op een bijkomend fiscaal voordeel voor zijn opvangkosten?
2.2. Wat verstaat men onder een 'kind met een zware handicap'?
2.3. Mijn gehandicapt kind is in een instelling geplaatst. Daardoor wordt twee derde van de kinderbijslag rechtstreeks aan die instelling gestort. Mag ik voor dit bedrag van de belastingvermindering voor de kosten van kinderopvang genieten?
Als u gehandicapte kinderen of andere gehandicapte personen ten laste heeft, heeft u recht op een bijkomende verhoging van de belastingvrije som. Dat betekent dat een groter deel van uw inkomen niet belast wordt en dat uw verschuldigde belasting dus verlaagt.
Het gaat over een kind waarvoor u in principe kinderbijslag krijgt.
Een kind is erkend als gehandicapt als het voor ten minste 66 % getroffen is door ontoereikende of verminderde lichamelijke of geestelijke geschiktheid (wegens één of meer aandoeningen).
Dat stemt overeen met ten minste 4 punten in de eerste pijler (ongeacht het totale aantal punten in de drie pijlers samen) van de medisch-sociale schaal van toepassing in het kader van het nieuwe stelsel van de verhoogde kinderbijslagen voor gehandicapte kinderen.
Ongeacht de leeftijd van de persoon, moet vastgesteld worden dat ingevolge feiten overkomen en vastgesteld vóór de leeftijd van 65 jaar:
-ofwel zijn lichamelijke of geestelijke toestand zijn verdienvermogen heeft verminderd tot één derde of minder van wat een valide persoon door een of ander beroep op de algemene arbeidsmarkt kan verdienen
-ofwel zijn gezondheidstoestand een volledig gebrek aan, of een vermindering van zelfredzaamheid van ten minste 9 punten tot gevolg heeft, gemeten volgens de handleiding en de medisch-sociale schaal van toepassing in het kader van de wetgeving met betrekking tot de tegemoetkomingen aan gehandicapten
-ofwel na de periode van primaire ongeschiktheid, bepaald in artikel 87 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen gecoördineerd op 14.07.1994, zijn verdienvermogen is verminderd tot een derde of minder, zoals bepaald in artikel 100 van dezelfde gecoördineerde wet
-ofwel hij, ingevolge een administratieve of gerechtelijke beslissing, tot ten minste 66 % blijvend lichamelijk of geestelijk gehandicapt of arbeidsongeschikt is verklaard
Zie Kinderen ten laste
Het belastingvrije deel van het inkomen wordt verhoogd volgens het aantal kinderen ten laste.
Een gehandicapt kind telt voor 2 kinderen.
Voorbeeld
Mevrouw Janssens heeft 3 kinderen ten laste waaronder 1 gehandicapt kind. Mevrouw Janssens heeft dus recht op het fiscaal voordeel voor 4 kinderen ten laste, of 14.730 euro (aanslagjaar 2019, inkomsten 2018).
Voor andere fiscale voordelen voor kinderen ten laste: zie kinderen ten laste.
Zie Personen ten laste - andere.
Het bedrag (aanslagjaar 2019, inkomsten 2018) van het belastingvrije deel van het inkomen voor gehandicapte personen ten laste verschilt naar gelang het gaat om:
-uw ascendanten (ouders, grootouders, overgrootouders…) van 65 jaar of ouder: 6.320 euro per persoon
-uw (half)broers en (half)zussen van 65 jaar of ouder: 6.320 euro per persoon
-uw ascendanten (ouders, grootouders, overgrootouders…) van minder dan 65 jaar: 3.160 euro per persoon
-de personen die u, tijdens uw jeugd, ten laste hadden: 3.160 euro per persoon
U vermeldt het aantal gehandicapte kinderen en andere gehandicapte personen in uw belastingaangifte in vak II, B.
U moet het bewijs van de handicap ter beschikking houden van de administratie (u moet het dus niet bij uw belastingaangifte voegen). Dat bewijs geldt zolang de periode van ongeschiktheid niet verlopen is.
Links
FOD Sociale Zekerheid – Personen met een handicap
Onder bepaalde voorwaarden heeft u recht op een belastingvermindering voor de kosten van opvang van kinderen jonger dan 12 jaar. Zo mag u voor aanslagjaar 2019 (inkomsten 2018) maximaal 11,20 euro per opvangdag en per kind inbrengen als uitgaven. De belastingvermindering bedraagt 45 % van die uitgaven.
Voor kinderen met een zware handicap blijft het maximum van 11,20 euro identiek maar de vermindering wordt toegekend tot de vooravond van hun 18de verjaardag.
Opgelet: u moet het officieel attest van de handicap ter beschikking houden van de belastingadministratie.
Het gaat over een kind dat recht heeft op verhoogde kinderbijslag op basis van één van de volgende criteria:
-ofwel meer dan 80 % lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid met 7 tot 9 punten van de graad van zelfstandigheid
-ofwel een totaal van minstens 15 punten op de medisch-sociale schaal volgens de reglementering van de kinderbijslag
Meer info
Ja.
Als een deel van de kinderbijslag rechtstreeks aan de instelling wordt betaald waar uw gehandicapt kind verblijft, kan dat bedrag, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking komen voor de belastingvermindering voor de kosten van kinderopvang.
De instelling reikt daarvoor een attest uit.
Opgelet: u mag voor aanslagjaar 2019 (inkomsten 2018) maximaal 11,20 euro per opvangdag en per kind inbrengen als uitgaven die in aanmerking komen voor de belastingvermindering voor de kosten van kinderopvang.
Zie ook
Kinderopvang
Links
FOD Sociale Zekerheid – Personen met een handicap
Bron: Fisconetplus