Circulaire 2022/C/45 betreffende het tijdelijk verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw van woningen in het hele Belgische grondgebied en de levering ervan

De Algemene Administratie van de Fiscaliteit – Belasting over de toegevoegde waarde publiceerde op 02/05/2022 de Circulaire 2022/C/45 betreffende het tijdelijk verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw van woningen in het hele Belgische grondgebied en de levering ervan.

Deze commentaar handelt over de verlenging van het tijdelijk btw-tarief van 6 % voor de afbraak en heropbouw van woningen in het hele Belgische grondgebied en de levering ervan alsook over een corrigendum van circulaire 2021/C/18 betreffende het tijdelijk verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw van woningen in het hele Belgische grondgebied en de levering ervan van 25.02.2021.

De verlenging is ingevoegd bij koninklijk besluit van 27.03.2022 tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 20 van 20.07.1970 (BS van 31.03.2022).


1. Verlenging tijdelijke regeling beoogd door artikel 1quater van het KB nr. 20

Het tijdelijk verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw van woningen in het hele Belgische grondgebied en de levering ervan was, rekening houden met de toenmalige economische en sanitaire context, voorzien voor een periode van twee jaar, van 01.01.2021 tot en met 31.12.2022.

De huidige context met de noodzaak om op termijn de bevoorradingsonafhankelijkheid van België inzake energie te verzekeren, plus het relatief oude Belgische woningbestand maakt een verlenging van deze maatregel voor een jaar noodzakelijk, dus tot en met 31.12.2023.

Deze maatregel had oorspronkelijk als doelstellingen enerzijds, de bouwsector en de gezinnen die graag in goede omstandigheden willen wonen, financieel te ondersteunen, en anderzijds, rekening houdend met de huidige stedenbouwkundige normen, de omschakeling mogelijk te maken van het verouderende woningpatrimonium in België naar moderne, comfortabele en energiezuinigere woningen. Door de verlenging van deze maatregel, wordt de door de regering gewenste energietransitie eveneens sterk aangemoedigd.

Deze verlenging brengt geen wijziging aan in de voorwaarden van de oorspronkelijke maatregel.

Deze verlenging handhaaft tenslotte de antimisbruikregel met betrekking tot bepaalde belastingplichtigen die hun diensten op een dermate overdreven wijze zouden vooruit factureren dat ze op een exorbitante wijze de daadwerkelijke verrichte diensten gedurende de toepassingsperiode van de tarifaire gunstregeling zouden overschrijven. De scharnierdatum van 01.07.2022 werd in dat verband uiteraard eveneens met een jaar uitgesteld tot 01.07.2023.

Deze antimisbruikregel geldt enkel voor de handelingen van afbraak en heropbouw bedoeld in artikel 1quater, §§ 1 en 2, van het koninklijk besluit nr. 20.

De circulaire 2021/C/18 betreffende het tijdelijk verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw van woningen in het hele Belgische grondgebied en de levering ervan van 25.02.2021 dient in het licht van wat voorafgaat te worden gelezen.

2. Corrigendum betreffende het begrip 'overmacht' in het geval van verhuur in het kader van het sociaal beleid

De bouwheer of de verkrijger, die een opgerichte woning verhuurt via een sociaal verhuurkantoor of die de woning door een sociaal verhuurkantoor laat verhuren in het kader van een aan een sociaal verhuurkantoor toegekend beheersmandaat, kan de toepassing van het verlaagd btw-tarief genieten (artikel 1quater, §§ 2 en 3 van het koninklijk besluit nr. 20). De minimumverhuurtermijn van minstens 15 jaar wordt, al naar gelang het geval, vastgelegd in het met het sociaal verhuurkantoor afgesloten contract van hoofdhuur of van beheersmandaat.

De voorwaarde inzake langdurige verhuur in het kader van het sociaal beleid moet minstens vervuld blijven tot 31 december van het vijftiende jaar dat volgt op het jaar van eerste ingebruikneming of eerste inbezitneming van de woning (artikel 1quater, § 5, van het koninklijk besluit nr. 20).

Indien zich tijdens de voormelde periode wijzigingen voordoen waardoor voormelde voorwaarden niet langer vervuld is, moet de bouwheer of de verkrijger daarvan een verklaring indienen (via een formulier nr. 111/2B of 111/3B) binnen een termijn van drie maanden vanaf de datum waarop de wijzigingen aanvangen. Bovendien moet de bouwheer of de verkrijger binnen dezelfde termijn het belastingvoordeel (het verschil tussen het verlaagd btw-tarief en het normale btw-tarief) dat hij heeft genoten terugstorten aan de staat voor het jaar waarin de wijziging zich voordoet en voor de nog te lopen jaren tot beloop van een vijftiende per jaar.

Onder randnummers 4.1.2.4. en 5.2.2.4. van de circulaire 2021/C/18 betreffende het tijdelijk verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw van woningen in het hele Belgische grondgebied en de levering ervan wordt in dat verband vermeldt: 'Die storting moet evenwel niet gebeuren in geval van overlijden van de bouwheer/de verkrijger of bij elk ander behoorlijk verantwoord geval van overmacht (bv. volledige vernieling van de heropgerichte woning door brand) dat hem definitief verhindert nog te voldoen aan de voormelde voorwaarden.'

Het overlijden van de bouwheer of de verkrijger van de heropgerichte woning dat door hem werd verhuurd in het kader van het sociaal beleid kan echter niet aangemerkt worden als een geval van overmacht zoals bedoeld in artikel 1quater, § 5, derde lid.

De erfgenamen van de voormelde overleden bouwheer of verkrijger zijn aldus gehouden het genoten belastingvoordeel pro rata temporis terug te storten in geval ze de desbetreffende woning een andere bestemming geven. Enkel wanneer de erfgenamen de desbetreffende woning verder blijven bestemmen om te verhuren in het kader van het sociaal beleid gedurende de volledige periode van 15 jaar is dergelijke terugstorting niet nodig.

De tekst onder voormelde randnummers wordt bijgevolg in die zin aangepast.

Interne ref.: 137.880/2

Bron: Fisconetplus

Mots clés