Conjunctuurbarometer blijft in februari langzaam dalen

Net als in de vorige twee maanden is het ondernemersvertrouwen lichtjes afgenomen, tot het laagste niveau sinds april 2021. Het ondernemingsklimaat verslechterde in de diensten aan bedrijven en de verwerkende nijverheid, terwijl het zich heeft hersteld in de handel en de bouw.


In de diensten aan bedrijven blijven de ondernemers aarzelen, met nu eens een hernieuwd vertrouwen en dan weer een vertrouwensverlies. De daling van deze maand is toe te schrijven aan een aanzienlijke neerwaartse bijstelling van de vooruitzichten voor de algemene marktvraag. De ondernemers lieten zich ook wat negatiever uit over de verwachte ontwikkeling van hun eigen activiteit.
De lichte daling in de verwerkende nijverheid is het gevolg van een ongunstiger beoordeling van de huidige situatie, zowel wat de totale orderpositie als wat het voorraadpeil betreft.
In de handel vloeit de verbetering, die zich voordoet na drie opeenvolgende dalingen, voort uit positiever vooruitzichten voor de vraag en de bestellingen bij de leveranciers. Vanuit sectoraal oogpunt betreft het vertrouwensherstel enkel de meubel- en textielhandel.
In de bouwnijverheid waren de ondernemers positiever gestemd over de recente ontwikkelingen van het gebruikte materieel en de totale orderpositie, waarvan het niveau ook gunstiger werd beoordeeld rekening houdend met het seizoen.
De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, daalt lichtjes.




SYNTHETISCHE CURVEN EN ONDERLIGGENDE COMPONENTEN


OVERIGE INDICATOREN VAN HET CONJUNCTUURONDERZOEK



Trimestriële enquête bij de ondernemingen naar de kredietvoorwaarden – januari 2022

Volgens de ondernemingen zijn de kredietvoorwaarden in januari bijna niet veranderd
Uit de kwartaalenquête van januari 2022 naar de beoordeling van de kredietvoorwaarden door de ondernemingen blijkt dat de algemene voorwaarden voor de toegang tot bankkrediet nagenoeg onveranderd zijn gebleven. Het percentage bedrijven dat de kredietvoorwaarden als belemmerend beoordeelt, bedroeg 9,9 % in januari, tegen 10,1 % in oktober 2021.Uit de resultaten naar bedrijfstak blijkt dat de kredietvoorwaarden alleen verstrengd zijn in de diensten aan bedrijven – de
sector die de meeste beperkingen blijft ondervinden –, waar 15,9 % van de ondernemingen de toegang tot bankkrediet als moeilijk beschouwde, tegen 14,4 % in oktober van vorig jaar. In de verwerkende nijverheid en de bouwnijverheid is de perceptie van de kredietbelemmering enigszins afgezwakt.
Uit de resultaten naar ondernemingsgrootte blijkt dat de toegang tot bankkrediet duidelijk als restrictiever beschouwd werd in de grote ondernemingen (met 250 tot 499 werknemers): hun percentage steeg van 2,9 % in oktober tot 10,6 % in januari, een niveau dat vergelijkbaar is met dat voor de kleine ondernemingen (met minder dan 50 werknemers). De middelgrote ondernemingen (met 50 tot 249 werknemers) meldden ook een verstrenging van de toegang tot krediet, zij het in mindere mate. De kleine en zeer grote ondernemingen (met meer dan 500 werknemers) maken daarentegen
gewag van een versoepeling van de kredietvoorwaarden.

Bron: NBB

Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone