Consumptiecheque: eerste vaststellingen

De consumptiecheque maakt het vandaag mogelijk om 36 miljoen euro te injecteren in de meest getroffen sectoren door de coronacrisis in België


Vier maanden na de lancering maakt het gebruik van de consumptiecheque het mogelijk om bepaalde vaststellingen te doen. In totaal is er al 36 miljoen euro gespendeerd, een bedrag dat uitsluitend bestemd is voor sectoren in moeilijkheden in België. Dat meldt VIA, de organisatie die de uitgevers van cheques verenigt. De impact van deze crisisoplossing zal de komende weken ook nog aanzienlijk toenemen, omdat er veel bestellingen van bedrijven lopende zijn en de subsidie voor het zorgpersoneel, dat de regering twee weken geleden aangekondigd heeft, nog niet opgenomen zijn in de gegevens die al beschikbaar zijn.


Vandaag profiteren 135.000 werknemers van deze consumptiecheque, dat de koopkracht stimuleert en enkel in België gebruikt kan worden, meer bepaald bij handelaars die het hardst getroffen zijn door een noodgedwongen sluiting.


Op amper vier maanden tijd gelanceerd


De superkern kondigde in juni aan dat ze een uitzonderlijke cheque zouden invoeren, met een maximaal bedrag tot 300 euro, als één van de oplossingen voor de crisis. Deze consumptiecheque stimuleert extra koopkracht voor werknemers, en ondersteunt ook de meest getroffen bedrijven. In amper vier maanden tijd zijn de uitgevers van deze cheques (Edenred, Monizze en Sodexo) erin geslaagd om een groot netwerk van meer dan 15.000 bedrijven te creëren die deze cheque kunnen accepteren. Dit netwerk omvat bedrijven die gewend zijn aan het cheque-systeem, en dus bijvoorbeeld al maaltijd- of ecocheques accepteren, maar ook winkels en handelaars waarvoor dit systeem nog onbekend was.


De 135.000 begunstigde werknemers kunnen profiteren van een ruime keuze om sectoren en bedrijven, die zwaar getroffen zijn door de crisis, ondersteunen. De consumptiecheque is geldig tot 7 juni 2021.


We moeten ook nog 50 miljoen euro bij deze cijfers optellen, die de overheid vrijmaakt voor het zorgpersoneel, en zijn er nog andere lopende bestellingen. Olivier Bouquet, voorzitter van VIA, de federatie van de uitgevers, is tevreden: « We kunnen trots zijn op het werk dat de afgelopen vier maanden verricht is. De drie uitgevers hebben hard gewerkt om een netwerk te ontwikkelen en werkgevers aan te moedigen om hun werknemers te belonen met deze cheque, om de koopkracht te vergroten. Het resultaat is een injectie van miljoenen euro’s in de lokale Belgische economie, ten voordele van de sectoren en die het zwaarst getroffen worden door de crisis. Wij zijn blij om partners te kunnen zijn in het herstel van onze Belgische economie. De consumptiecheque is, net als de maaltijdcheque en de ecocheque, een instrument dat de koopkracht van consumenten stimuleert. »


Steun voor zwaarst getroffen sectoren


Ter herinnering, deze cheque is bedoeld om de bedrijven te ondersteunen die het meest getroffen zijn door de crisis, namelijk de horeca, sport en cultuur, en kleine bedrijven die minstens één maand lang noodgedwongen de deuren hebben moeten sluiten, en die voldoen aan de voorwaarden van het Koninklijk Besluit.


De handelaars die de cheques aannemen zijn over het algemeen zeer tevreden.

Mario, eigenaar van de Brasserie Bavo “We hebben besloten om deze consumptiecheque meteen te accepteren. We wilden onze werknemers, die hard gewerkt hebben tijdens de crisis, belonen. Ik hoop dat de begunstigend de reflex zullen hebben om deze cheque te gebruiken in hun omgeving die het in 2020 zwaar gehad hebben. De horeca, maar ook andere sectoren die, net als wij, dit jaar bijna een half jaar de deuren hebben moeten sluiten.”


Ook andere sectoren zijn positief over de acceptatie van de consumptiecheque. Ann & Enia baten beide een kledingzaak, Purly en Bronxx, uit in West-Vlaanderen: “We hadden nog nooit eerder met zulke systemen gewerkt, maar ervaring leert dat dit zeer effectief is. Zodra de regering deze maatregel aankondigde, hadden we interesse. Na contact opgenomen te hebben met de uitgever, hebben we de sprong gewaagd. We hebben er nog geen spijt van gehad, omdat onze klanten het ook gebruiken.”


Met de tweede lockdown roepen de drie uitgevers (Edenred, Monizze en Sodexo) op om hun consumentencheque te gebruiken via Click & Collect en Takeway, voor handelaars die nog actief zijn of zodra de winkels opnieuw openen hen een essentiële boost te geven.


Samengevat:


De consumptiecheque is een cheque dat mee-evolueert met een groeiende vraag. In cijfers betekent dit vandaag:

  • 36 miljoen euro dat rechtstreeks geïnjecteerd wordt in de lokale economie, gericht op de sectoren die het zwaarst getroffen zijn door de crisis.
  • 135.000 begunstigden.
  • 15.000 aangesloten handelaars: horeca, kleine bedrijven en sport- en cultuurverenigingen.
  • De consumptiecheque is geldig tot 7 juni 2021.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Lynn Van de Velde, +32 473 38 37 85, via@teamlewis.com


Over VIA:

VIA (Voucher Issuers Association) verenigt de uitgevers van cheques, materieel of elektronisch, die uitwisselbaar zijn voor specifieke goederen of diensten. De vereniging verdedigt en vertegenwoordigt de belangen van haar leden bij nationale en internationale autoriteiten door verbeteringen of alternatieven voor te stellen op het gebied van de waardering, de veiligheid, de uitgifte, de uitgave, maar ook de verdeling van uitgegeven cheques.


Bron: VIA Belgium



Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

Hoeveel uren mogen studenten werken in 2025?

Reeks exitregeling - Deel 4: Joint exit procedure