De Commissie is benieuwd wat u ervan vindt van "enablers" ...

Effectbeoordelingen zijn er om na te gaan of EU-maatregelen nodig zijn en wat het effect ervan zou kunnen zijn. Ze vinden plaats tijdens de voorbereidende fase, nog voordat de Commissie een wetsvoorstel aanneemt. De conclusies van de effectbeoordelingen maken het mogelijk een weloverwogen besluit te nemen.

Over de nieuwe verzoek mbt de rol van enablers bij he faciliteren van belastingontduiking en agressieve fiscale planning is uw feedback mogelijk van 06 juli 2022 - 12 Oktober 2022 (middernacht, plaatselijke tijd Brussel).

Met uw reactie wordt rekening gehouden bij de verdere ontwikkeling en afstemming van het initiatief. Uw feedback verschijnt ook online. Daarom moet deze aan de feedback rules voldoen. Meer over dit verzoek om input.



In het kort

Een aantal enablers houdt zich bezig met het bedenken, aanbieden en helpen opzetten van structuren in niet-EU-landen, die de belastinggrondslag van de lidstaten door belastingontduiking of agressieve fiscale planning uithollen. Bij dergelijke structuren kunnen ook entiteiten worden ingezet zonder minimale substance om te profiteren van verschillen tussen nationale belastingstelsels of belastingverdragen.

Dit initiatief heeft tot doel de strijd tegen belastingontduiking en agressieve fiscale planning op te voeren door de rol van enablers die deze complexe en niet-transparante structuren creëren, aan banden te leggen.

Doelstelling en beleidsopties

De algemene doelstelling van dit initiatief is het verbieden van enablers die in landen buiten de EU belastingconstructies of -regelingen bedenken, aanbieden en/of helpen opzetten die leiden tot belastingontduiking of agressieve fiscale planning voor de EU-lidstaten. Het voorstel omvat duidelijke en objectieve criteria voor het definiëren van de vormen van agressieve fiscale planning die zijn verboden. Dit initiatief is in overeenstemming met de voortdurende inzet van de Commissie om belastingontduiking en agressieve fiscale planning te bestrijden. Het basisscenario dat als benchmark wordt gebruikt, gaat ervan uit dat de huidige regels en andere administratieve praktijken ten aanzien van enablers uit de nationale wetgeving onveranderd blijven. De Commissie beoordeelt een 3 aantal beleidsopties, die kunnen leiden tot een wetgevingsinitiatief om de doelstellingen op basis van het evenredigheidsbeginsel te behalen. De verschillende beleidsopties kunnen het volgende omvatten:

> Optie 1: Verplichte specifieke due diligence-procedures voor alle enablers Met deze optie wordt het enablers verboden om te helpen bij het opzetten van constructies in het buitenland die belastingontduiking of agressieve fiscale planning faciliteren. Bovendien zijn alle enablers verplicht een test uit te voeren om te controleren of de constructie of regeling die zij faciliteren, tot belastingontduiking of agressieve fiscale planning leidt. Verder moet de enabler in alle gevallen een archief van deze due diligence-procedures bijhouden. Deze optie kan worden gecombineerd met passende maatregelen om mogelijke niet-naleving aan te pakken.

> Optie 2: Verbod om belastingontduiking en agressieve fiscale planning te faciliteren in combinatie met due diligence-procedures en de verplichte registratie in de EU voor alle enablers Met deze optie wordt het enablers verboden om te helpen bij het opzetten van constructies in het buitenland die belastingontduiking en agressieve fiscale planning faciliteren. De enablers die hieronder vallen zijn verplicht specifieke due diligence-procedures uit te voeren, zoals uiteengezet is onder optie 1. Bovendien zijn enablers die belastingadvies of fiscale diensten verlenen aan belastingbetalers of inwoners in de EU verplicht om zich in een EU-lidstaat te registreren. Uitsluitend geregistreerde enablers mogen belastingadvies of fiscale diensten verlenen aan belastingbetalers of inwoners in de EU. In geval van niet-naleving kunnen enablers uit het register worden verwijderd.

> Optie 3: Gedragscode voor alle enablers Met deze optie wordt het alle enablers verplicht een gedragscode na te leven volgens welke zij moeten waarborgen dat zij geen belastingontduiking of agressieve fiscale planning faciliteren.

Bovendien kan er, ongeacht welke beleidsoptie er wordt gekozen, een nieuwe maatregel worden ingevoerd om de transparantie te verbeteren en mogelijke belastingontduiking en agressieve fiscale planning in verband met EU[1]investeringen in het buitenland te bestrijden. Hiervoor moeten belastingbetalers in de EU (zowel natuurlijke als rechtspersonen) in hun jaarlijkse belastingaangifte eventuele belangen van meer dan 25 % van de aandelen, stemrechten, eigendomsbelangen, toonderaandelen of zeggenschap met andere middelen (het percentage dat doorgaans wordt gebruikt in de antiwitwaswetgeving van de EU) in een niet-beursgenoteerde onderneming buiten de EU opgeven.

Raadplegingsstrategie

De openbare raadpleging heeft de vorm van een vragenlijst om de standpunten van belanghebbenden over de rol van enablers die bijdragen aan belastingontduiking en agressieve fiscale planning te vergaren.

De openbare raadpleging loopt gedurende tien weken en is toegankelijk via het portaal Geef uw mening van de Commissie : feedback is mogelijk van 06 Juli 2022 - 12 Oktober 2022 (middernacht, plaatselijke tijd Brussel)

De antwoorden kunnen in elke officiële EU-taal worden ingediend en deelnemers kunnen aanvullende documenten uploaden. De Commissie vraagt in het bijzonder om de input van belanghebbenden en zal deze raadpleging onder de aandacht brengen bij hun aangesloten ondernemingen. Zij publiceert binnen acht weken na de sluiting van de openbare raadpleging een feitelijk samenvattend verslag op de pagina van de raadpleging en stelt een verslag op met een samenvatting van alle resultaten van de raadpleging. Waarom deze raadpleging? Het doel van de openbare raadpleging is het vergaren van de standpunten van belanghebbenden over de rol van enablers die bijdragen aan belastingontduiking en agressieve fiscale planning, de omvang van het probleem, de behoefte aan optreden van de EU en mogelijke beleidsmaatregelen.

U kunt dus nu reageren.

Om uw mening te geven, moet u een account aanmaken of inloggen met een account op sociale media.

>>> Feedback geven

FEEDBACK GEVEN

Bron : Europese Commissie, juli 2022​

Mots clés