Het aantal cyberaanvallen stijgt exponentieel en hackers richten zich bewust op kleinere bedrijven die vaak minder beveiligd zijn. De gevolgen van een IT-incident kunnen catastrofaal zijn: financiële verliezen, reputatieschade, gegevensdiefstal en zelfs complete stilstand van je bedrijf. De risico's zijn reëel. Denk je dat je huidige beroepsaansprakelijkheidsverzekering voldoende bescherming biedt? Ontdek waarom een op maat gemaakte cyberverzekering je onderneming kan redden – en hoe je de juiste polis kiest.
Kleine Belgische bedrijven bevinden zich vandaag in een ongeziene storm van cyberaanvallen. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) had volgens L'Echo in maart 2024 al meer dan 5 000 waarschuwingen verstuurd naar Belgische bedrijven. Le Monde Informatique meldt dat wereldwijd meer dan 195 miljoen gegevens gekraakt werden in 2024.
De vraag is niet of je het slachtoffer wordt van een cyberaanval, maar wanneer?
De gevolgen van een cyberaanval kunnen desastreus zijn: financiële verliezen, reputatieschade, diefstal van gevoelige gegevens of zelfs een volledige stopzetting van de activiteiten.
Hackers richten hun pijlen vooral op kleine organisaties die vaak niet met de meest geavanceerde beveiligingsstrategieën werken. Weinig of geen gespecialiseerd personeel, krappe budgetten en een gebrek aan opleiding in phishing (een techniek die fraudeurs gebruiken om persoonlijke informatie te verkrijgen door zich voor te doen als een derde partij) maken deze ondernemingen bijzonder kwetsbaar.
Zko's en kmo's denken soms dat ze minder aantrekkelijk zijn voor cybercriminelen. Ze betalen dan ook de prijs voor de vaak beperkte middelen en het gebrek aan bewustzijn bij het personeel.
Veel bedrijfsleiders denken dat ze beschermd zijn door hun burgerlijke beroepsaansprakelijkheid (professionele BA). Deze algemene dekking dekt echter zelden de specifieke schade en kosten die gepaard gaan met cyberaanvallen. De professionele BA is in het leven geroepen om professionele fouten, weglatingen of nalatigheid te dekken. Ze dekt niet (of slechts gedeeltelijk):
Een cyberverzekering is specifiek opgezet om het bedrijf te beschermen tegen de financiële en juridische gevolgen van een IT-incident, waarbij de traditionele professionele BA vaak onvoldoende blijkt.
Geen enkel systeem is onfeilbaar, zelfs niet met de beste IT-bescherming. Een cyberverzekering afsluiten is een strategische keuze om te anticiperen op een rampscenario. De aangeboden verzekeringen dekken meestal:
Sommige sectoren en regelgevende instanties verplichten inmiddels om een cyberverzekering af te sluiten. Daarnaast hechten investeerders en zakenpartners steeds meer belang aan deze bescherming.
Gezien het brede en diverse aanbod raden we je aan om een beroep te doen op een verzekeringsmakelaar. Zijn rol:
Een cyberverzekering is geen vervanging voor de basisbeveiligingsmaatregelen :
Bepaalde beveiligingsmaatregelen zijn overigens verplicht om dekking van de schade te krijgen. Wil
je dit testen? Start je Health check met Hiscox of vul het zelfevaluatieformulier van safeonweb in. Je kan ook gratis een cyberrisico-evaluatierapport voor je organisatie krijgen via het Quick Scan Report van safeonweb.
Met een toename van 64% in het aantal cyberaanvallen in België kunnen de Brusselse zko's/kmo's niet anders dan van cyberbeveiliging een prioriteit maken. Een cyberverzekering afsluiten, met name via een makelaar, is zowel een financieel vangnet als een manier om snel de juiste stappen te doorlopen. De combinatie van preventie en de juiste dekking maakt deze bedrijven veerkrachtiger en beschermt hun toekomst in een digitale wereld met steeds meer risico's.
Heb je cyberbeveiliging tot nu toe altijd naar de achtergrond verdrongen? Overweeg dan vandaag om na te denken over een verzekering, voordat het te laat is!
Alle verplichte of essentiële verzekeringen voor je bedrijfsactiviteit vind je hier op onze website. Je kan ook contact opnemen met je eigen makelaar of met Yago, de auteur van dit artikel.
Ook interessant om lezen : Hoe kan je voorkomen dat je gehackt word? Wat moet je doen als een hacker al je gegevens steelt en losgeld eist? Als je niet weet hoe je deze vragen moet beantwoorden, dan is dit artikel iets voor jou.