De elektronische facturatie- en rapportage revolutie van Roemenië

Roemenië bevindt zich midden in een fiscale revolutie, die de manier waarop bedrijven hun financiën beheren transformeert. De snelle verschuiving naar elektronische facturatie (e-facturatie) en elektronische rapportage (e-rapportage), aangedreven door het Nationaal Agentschap van Fiscale Administratie (ANAF), herschikt het financiële landschap van het land.

Met een recent gepubliceerde ontwerpwet bereidt Roemenië zich voor op verplichte e-rapportage en e-facturatie, die vanaf 1 januari 2024 van kracht zullen worden. Laten we de details onderzoeken en de diepgaande impact die de veranderingen zullen hebben op Roemeense bedrijven.


Het huidige landschap

Het RO e-Factura systeem en de verplichting tot e-facturatie tussen bedrijven en overheid

Kern van deze moderniseringsreis is het RO e-Factura systeem, opgericht onder Verordening nr. 120 van 4 oktober 2021 - die het beheer, de werking en de implementatie van het systeem regelt.

Vanaf 1 juli 2022 werden Roemeense economische operators verplicht om elektronische facturen uit te geven en deze via het nationale RO e-Factura systeem door te geven bij transacties met publieke entiteiten. Om deel te nemen aan deze overgang hebben bedrijven een gekwalificeerd digitaal certificaat en SPV (Serviciul Spațiul Privat Virtual) toegang nodig, beschikbaar via het ANAF-portaal.

Dit systeem streeft ernaar e-facturatie toegankelijk te maken voor iedereen. Zelfs economische operators geregistreerd in het RO e-Factura Register zonder een geautomatiseerde oplossing, kunnen gebruikmaken van de IT-applicatie die door het Ministerie van Financiën wordt aangeboden, wat zorgt voor inclusiviteit en gemak van adoptie.


Uitbreiding van de verplichting tot bepaalde transacties tussen bedrijven

De e-facturatieverplichtingen van Roemenië worden verder uitgebreid door het gebruik van RO e-Factura te mandateren voor bedrijven die te maken hebben met producten met een hoog belastingrisico, zoals groenten, fruit, alcoholische dranken, nieuwbouw en minerale producten. Ook van kracht sinds 1 juli 2022, geldt de verplichting voor alle transacties, ongeacht de registratiestatus van de ontvanger in het systeem.

De facturen worden gevalideerd en, indien zij voldoen aan de specifieke structuur volgens de standaard RO_CIUS, wordt de elektronische handtekening van het Ministerie van Financiën toegepast en onmiddellijk aan de ontvanger meegedeeld. Omdat het gebruik van RO e-Factura nog niet verplicht is voor alle bedrijven in het land, moeten in gevallen waarin de ontvanger niet in het systeem is geregistreerd, de uitgevers de factuur nog steeds buiten het platform leveren.


Afwijking van de BTW-richtlijn

Misschien kwam de meest baanbrekende ontwikkeling op 25 juli 2023, toen Roemenië een afwijking kreeg van de artikelen 218 en 232 van de btw-richtlijn. Deze historische ontwikkeling maakt de weg vrij voor verplichte e-facturatie in binnenlandse B2B-transacties vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2026.


E-facturatie- en e-rapportageverplichtingen onder het ontwerpwetsvoorstel over fiscale en budgettaire maatregelen

De ontwerpwet heeft een duidelijk en cruciaal doel: belastingontduiking bestrijden door middel van gerichte maatregelen en sancties tegen illegale handelingen en handelsactiviteiten. Om dit te bereiken introduceert het een gefaseerde implementatieaanpak, bestaande uit eerst e-rapportage, gevolgd door e-facturatie.


E-rapportage vanaf 1 januari 2024 - periode van gratie voor boetes

Deze fase introduceert strikte deadlines: alle facturen uitgegeven door in Roemenië gevestigde bedrijven, ongeacht hun btw-registratiestatus, evenals niet in Roemenië gevestigde bedrijven met Roemeense btw-registratie, moeten binnen vijf werkdagen na uitgifte aan het RO e-Factura systeem worden gerapporteerd. Deze aanpak sluit nauw aan bij de Hongaarse en Spaanse (bijna) realtime rapportagesystemen die al in gebruik zijn. Niet-naleving van deze bepalingen zal resulteren in boetes, met variërende boetes afhankelijk van de classificatie van de juridische entiteit. Er is echter een gratieperiode van 1 januari tot 31 maart 2024, waarin niet-naleving niet wordt bestraft.

Het is belangrijk op te merken dat deze e-rapportagevereiste niet van toepassing is op export en intracommunautaire leveringen van goederen.


E-rapportage vanaf 1 april 2024 - boetes opgelegd

Na de gratieperiode zal niet-naleving van het e-rapportagemandaat leiden tot boetes en boetes, waarvan het bedrag varieert op basis van bedrijfsgrootte.

E-facturatie vanaf 1 juli 2024

Vanaf juli 2024 moeten alle Roemeense belastingbetalers die binnenlandse B2B-transacties uitvoeren het nationale RO e-Factura platform voor factuuruitwisseling adopteren. Het Roemeense model is geïnspireerd op de systemen die in Italië zijn geïmplementeerd en, binnenkort, in Polen, gekenmerkt door een gecentraliseerde uitwisselingsaanpak.


E-facturatie naleving waarborgen

Voor bedrijven niet alleen in Roemenië, maar over de hele wereld, wordt verplichte elektronische facturatie snel een realiteit.

Om ervoor te zorgen dat uw bedrijf compliant wordt en blijft, is het van vitaal belang om samen te werken met een aanbieder van elektronische facturatie die voldoet aan veel wereldwijde landen. Bij Unifiedpost Group zijn we fiscaal compliant in meer dan 60 landen over de hele wereld, een cijfer dat dagelijks toeneemt.

Wij werken samen met uw bedrijf om de meest ideale conforme e-facturatieoplossing voor uw behoeften te creëren, waar u kunt profiteren van toegevoegde waardevoordelen om zakelijke transacties nog gemakkelijker te maken.

Bekijk vandaag nog onze conforme e-facturatieoplossing en begin een gesprek met een lid van ons lokale team.

Mots clés

Articles recommandés

Opzeggingsrecht : de vereiste informatie

Sinterklaas in mei

Douane en Accijnzen : sluiting van de kantoren op 9 en 10 mei 2024