Demotiverende beloningen…?

Ongelooflijk maar waar…
Volgens onderzoek verricht in de Verenigde Staten door Professor Ian Larkin van de UCLA Anderson School of Management, kan de invoering van bepaalde beloningssystemen, in plaats van de beste werknemers te motiveren, leiden tot demotivatie en een significante daling van hun productiviteit.

In het vizier staan programma's zoals 'werknemer van de maand' of de beste 'dit of dat' van de maand, programma's die hopen het moreel van de winnaar te stimuleren door zijn ego te strelen.

Deze systemen worden ingevoerd om de gemiddelde productiviteit te verbeteren en richten zich dus niet op de meest presterende werknemers.

Zo bestudeerden de onderzoekers een 'pilot' programma dat de aanwezigheid beloonde in een van de vijf wasserettes van hetzelfde bedrijf, waarbij aanwezigheid werd gedefinieerd als het ontbreken van ongeoorloofde afwezigheden of te late aankomsten gedurende de maand.

De reden van het programma was om het verzuim en de te late aankomsten te bestrijden die de collectieve productiviteit schaadden en een rechtstreeks verlies voor het bedrijf betekenden.

Na 6 maanden had het programma, op het eerste gezicht, zijn doel bereikt om het gemiddelde aantal te late aankomsten en afwezigheden te verminderen. Echter, bij het analyseren van de urenregistratie van de werknemers, identificeerde het team van Professor Larkin de volgende problemen:

  1. De werknemers omzeilden het systeem door liever ziek te melden, aangezien ziekte als een gerechtvaardigde afwezigheid wordt beschouwd, in plaats van te laat te komen, om zo hun kans op de beloning te behouden.
  2. Zodra werknemers niet meer in aanmerking kwamen voor de beloning omdat ze een ongeoorloofde afwezigheid of te late aankomst hadden, namen ze een 'm'n-gaat-me-niks-aan'-houding aan die zich kon verspreiden.
  3. Wat betreft de modelwerknemers, degenen die soms 'top performers' worden genoemd, hun productiviteit daalde met 6 tot 8%. De reden voor deze daling, die naar voren kwam in de interviews, was dat zij het oneerlijk vonden om slechte leerlingen te belonen voor elementair gedrag dat deel uitmaakt van hun taken als werknemer.

Ondanks de verbetering van de aanwezigheidsstatistieken, daalde de algemene productiviteit zichtbaar als gevolg van de 'manipulatie van het systeem' en de demotivatie van de meest presterende werknemers.

De conclusie van het onderzoek is dat er goede beloningsprogramma's bestaan, maar dat men waakzaam moet zijn bij de uitvoering ervan, omdat het belonen van 'positief' gedrag tot zowel onverwachte als ongewenste effecten kan leiden.

Duidelijk is dat het bestudeerde programma slecht was ontworpen. In plaats van uitzonderlijke prestaties te belonen, beloonde het elementaire prestaties, waardoor de best presterende werknemers werden vervreemd.

Erkend worden door je leidinggevenden en collega's voor het doen van iets uitzonderlijks is zeer motiverend voor jezelf en een voorbeeld voor iedereen.

Ik was bijna vergeten: erkenning kan verbaal, schriftelijk, openbaar, etc… zijn en hoeft niet per se via geld te verlopen.

Mots clés

Articles recommandés

Analyse van de supernota De Wever, nu regeerakkoord Arizona 2025-2030

Bespaar 460 euro per jaar door met de fiets naar het werk te gaan!

2025: Nieuwe ontslagbescherming voor minimumloonontvangers