Digitalisering van kmo's en zelfstandigen in 2023: achter de kerncijfers ...

De recentste statistieken over de digitalisering van kmo's en zelfstandigen in België voor 2023 tonen significante trends in de toepassing van digitale technologieën in die bedrijven.

Cloudcomputing

In 2023 gebruikten een derde van de micro-ondernemingen (2 tot 9 werknemers), bijna de helft van de kleine ondernemingen (10 tot 49 werknemers) en 67 % van de middelgrote ondernemingen (50 tot 249 werknemers) cloudcomputingdiensten.

Hoewel het gebruik van cloudcomputing sinds 2020 niet is toegenomen, zijn de toepassingen gediversifieerd, met name bij micro-ondernemingen.

De meest gebruikte cloudcomputingdiensten zijn onder andere:

Uitbreiding van artificiële intelligentie (AI)

Het gebruik van AI neemt toe bij Belgische bedrijven. In 2023 had 23 % van de middelgrote ondernemingen die technologie geïntegreerd, een stijging van 6 procentpunt in twee jaar en 10 procentpunt in drie jaar. Toch passen amper 7,5 % van de micro-ondernemingen en 10,6 % van de kleine ondernemingen AI toe.

De aanwezigheid van AI bij micro- en kleine ondernemingen steeg in twee jaar tijd met ongeveer 2,5 procentpunt, wat de tragere integratie van de technologie door kleine bedrijven weerspiegelt.

Sommige bedrijven overwogen om AI in te voeren, maar waagden de sprong nog niet. Dat is het geval voor:

De kmo's die AI gebruiken, wenden de technologie aan voor verschillende doeleinden:

De meest gebruikte soorten AI zijn:

Kmo’s ondervinden een aantal problemen bij het invoeren van AI:

Gebruik van sociale media

In 2023 maakte ongeveer 68 % van de kmo’s gebruik van sociale media voor hun digitale communicatie, een stijging met 12 procentpunt ten opzichte van 2019 (56,1 %). Twee op de vijf kmo’s gebruiken slechts één type media en drie op de vijf gebruiken verschillende soorten sociale media.

Bijna 65 % van de micro-ondernemingen is aanwezig op sociale media. Iets grotere bedrijven (met meer dan 10 werknemers) zijn nog actiever op die platforms. Bij middelgrote bedrijven (50 tot 249 werknemers) gebruiken bijna 9 op de 10 die communicatiekanalen. De kloof in het gebruik van sociale media tussen middelgrote bedrijven en micro-ondernemingen blijft bestaan, ondanks een lichte daling in de afgelopen vier jaar.

Impact van het tekort aan vaardigheden op de digitalisering van kmo's

In Eurobarometer 529 werd kmo's gevraagd naar de impact van het tekort aan vaardigheden op hun vermogen om digitale technologieën te integreren of te gebruiken.

o 10 % is het hier helemaal mee eens en

o 32 % is het hier meestal mee eens.

Belgische kmo's hebben minder te kampen met een tekort aan gekwalificeerd personeel voor hun digitale ontwikkeling dan Nederlandse en Franse kmo’s, maar meer dan kmo's in Luxemburg of Duitsland.

Verschil tussen mannen en vrouwen bij ICT-specialisten

De opsplitsing tussen mannen en vrouwen in ICT-specialistenfuncties in België toont een aanzienlijk verschil, met slechts 20 % vrouwen in die betrekkingen. Hoewel de genderkloof geleidelijk kleiner wordt, blijft de ontwikkeling relatief traag.

Aan de andere kant steeg het totale aandeel van ICT-specialisten in de werkgelegenheid de afgelopen tien jaar gestaag van 4,2 % in 2014 tot 5,4 % in 2023, waarmee België boven het Europese gemiddelde zit (4,8 % ICT-specialisten in 2023).

De categorie “ICT-specialisten” omvat een groot aantal functies zoals IT-managers, IT-technici en IT-installateurs.

Ontdek alle gegevens in de rubriek Kmo's en zelfstandigen in cijfers

  • bestandsopslag,
  • e-maildiensten,
  • kantoorsoftware,
  • applicaties voor beveiligingssoftware,
  • database hosting.
  • 2,2 % van de micro-ondernemingen,
  • 5,1 % van de kleine ondernemingen,
  • 9,8 % van de middelgrote ondernemingen.
  • Een derde van de kmo’s, ongeacht hun grootte, gebruikt AI om de cyberveiligheid te waarborgen.
  • AI wordt ook vaak gebruikt om logistieke en bedrijfsprocessen in kmo's te beheren.
  • schriftelijke taalanalyse (59 %),
  • technologieën voor workflow automatisering of beslissingsondersteuning,
  • technologieën voor het genereren van geschreven of gesproken taal.
  • Gebrek aan expertise is de belangrijkste belemmering, vooral voor de kleinste bedrijven (minder dan 10 werknemers), waarvan meer dan 70 % dat punt aankaart.
  • Ongeveer 40 % van de micro-ondernemingen vermeldt ook technische belemmeringen, zoals onvoldoende beschikbaarheid of lage kwaliteit van gegevens, en incompatibiliteit met bestaande apparatuur, software of systemen.
  • Moeilijkheden met betrekking tot gegevensbescherming, respect voor privacy en juridische gevolgen worden ook gezien als een obstakel voor bijna vier op de tien kleine en middelgrote ondernemingen. De kosten van AI, die twee jaar geleden door bijna 70 % van de kmo’s werden genoemd als reden om geen AI te gebruiken, lijken nu slechts een derde van hen tegen te houden.
  • In België meent 42 % van de kmo's dat het gebrek aan gekwalificeerd personeel de invoering van nieuwe digitale technologieën belemmert.
  • Dat cijfer stijgt tot 45 % voor de EU als geheel.


Mots clés

Articles recommandés

De Belgische fietssector: bijna een miljard euro waard

Jobcreatie in de private sector valt stil

Fiscale hervorming: wat als we naar een meta-globalisering zouden gaan?