Dit verandert er in België vanaf 1 november 2023: spaarrente, huurindexatie, uitkeringen, mobiliteit, loterij...

De maand november brengt heel wat veranderingen met zich mee voor de Belgen, vooral op economisch vlak. Hier is een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden die van kracht worden vanaf 1 november 2023

Spaarrente: Belfius verhoogt zijn rentetarieven.

Door de evolutie van de rentevoeten op de financiële markten heeft Belfius besloten om de basisrente en de getrouwheidspremie die van toepassing zijn op zijn spaarrekeningen aan te passen. Op de spaarrekening Belfius Fidelity stijgt de basisrente van 0,20% naar 0,25% en de getrouwheidspremie naar 1,75%, tegenover 1,05% voordien. Dat betekent een globale rentevoet van 2%. Op de klassieke spaarrekening wordt de basisrente nu 0,55%, een stijging van 0,10%, terwijl de getrouwheidspremie dezelfde stijging kent, om te pieken op 0,55%. De globale rentevoet bedraagt hier 1,10%. De getrouwheidspremie wordt alleen verworven op bedragen die gedurende 12 opeenvolgende maanden ononderbroken op de gereglementeerde spaarrekening blijven staan na de storting.

Huurindexatie: einde van de bevriezing voor energieverslindende woningen in Wallonië.

De eigenaars van woningen met een lage energieprestatie die in Wallonië gelegen zijn, zullen hun huurprijs opnieuw kunnen indexeren vanaf 1 november. De indexering was vorig jaar bevroren in het kader van de sterke stijging van de energieprijzen, om de mensen die in slecht geïsoleerde woningen wonen te beschermen. Sinds oktober 2022 konden alleen de huurprijzen van woningen met een EPC A, B of C volledig worden geïndexeerd, terwijl de andere EPC's een beperkte of zelfs verboden indexering oplegden (voor EPC F en G). Deze maatregel eindigt op 1 november wegens een terugkeer naar normale energie-indexenhttps://www.acerta.be/nl/insights/blog/werkgevers/wat-verandert-er-in-2023-voor-werkgevers. De bevriezing van de indexering van de huurprijzen van energieverslindende woningen is al sinds oktober afgelopen in Vlaanderen. In Brussel kunnen alle verhuurders ook weer hun huurprijzen indexeren.

Indexering: verhoging van de uitkeringen en pensioenen.

In oktober zal er voor het eerst in 2023 een indexsprong plaatsvinden, op basis van de afgevlakte gezondheidsindex, wat een verhoging van 2% van de werkloosheidsuitkeringen en pensioenen zal meebrengen vanaf november. Maar veel werknemers zullen tot 2024 moeten wachten om ervan te profiteren. Om te weten of uw inkomsten zullen stijgen in november, december of januari, moet u onder meer rekening houden met uw paritair comité voor bedienden en arbeiders, en met de sector waarin u werkt.

Mobiliteit: geen papieren verkeersboetes meer voor gebruikers van eBox.

Justitie zal binnenkort stoppen met het versturen van papieren verkeersboetes voor burgers die al hun eBox hebben geactiveerd. Deze elektronische brievenbus stelt gebruikers in staat om officiële documenten te ontvangen die afkomstig zijn van overheidsdiensten. De eBox is gratis en veilig, maar niet verplicht. In geval van niet-betaling van een verkeersboete die via eBox is ontvangen, zullen de herinneringen per post worden verzonden. De betaalmiddelen blijven ongewijzigd: via de website www.verkeersboetes.be, via de QR-code of via overschrijving.

Loterij: lancering van de nieuwe Europese loterij EuroDreams.

De "Française des Jeux" creëert een nieuw trekkingsspel in samenwerking met negen andere Europese loterijen (België, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Portugal, Spanje). De hoofdprijs: 20.000 euro per maand gedurende 30 jaar, oftewel 7,2 miljoen euro. Voor een inzet van 2,50 euro volstaat het om zes nummers uit veertig en een extra nummer uit vijf aan te kruisen om uw kans te wagen. De tweede prijsklasse geniet ook van een rente, ten belope van 2.000 euro per maand gedurende vijf jaar, oftewel 120.000 euro. De eerste trekking is gepland op maandag 6 november 2023.

Mots clés

Articles recommandés

Opzeggingsrecht : de vereiste informatie

Sinterklaas in mei

De fiscale spelregels voor een buitenlandse vaste inrichting?