Duurzame financiering: Commissie ingenomen met goedkeuring taxonomieverordening door Europees Parlement

De Commissie toonde zich vandaag ingenomen dat het Europees Parlement de taxonomieverordening heeft goedgekeurd. Deze verordening is een cruciaal stuk wetgeving dat de Europese Green Deal zal helpen waar te maken doordat particuliere investeringen in groene en duurzame projecten hiermee impulsen zullen krijgen.


Zo kan er de allereerste “green list” ter wereld komen, een classificatie voor duurzame economische activiteiten. Beleggers krijgen nu de beschikking over een gemeenschappelijk begrippenkader dat zij kunnen hanteren wanneer zij willen beleggen in projecten en economische activiteiten met een aanzienlijke positieve impact op klimaat en milieu. Deze wetgeving helpt beleggers hun beleggingen om te buigen naar duurzamere technologieën en bedrijven. Dit zal van belang zijn om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken.


Zoals aangegeven in de verordening, doet de Commissie vandaag ook een oproep tot kandidaatstelling voor leden van het Platform voor duurzame financiering. Dit platform wordt een adviesinstantie bestaande uit deskundigen uit de private en de publieke sector.


Het zal de Commissie bijstaan bij de uitwerking van technische screeningcriteria (de zgn. “gedelegeerde handelingen”) waarmee de taxonomie verder zal worden uitgewerkt. Ook zal het platform de Commissie adviseren over de uitontwikkeling van de EU-taxonomie zodat die ook andere duurzaamheidsdoelstellingen bestrijkt. Maar ook adviesverlening over duurzame financiering meer algemeen behoort tot de opdracht van het platform.


Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter bevoegd voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie: “Nu de taxonomieverordening is goedgekeurd, hebben we een mijlpaal bereikt op het traject van onze groene agenda. Hiermee krijgen we nu de allereerste classificatie van ecologische duurzame activiteiten ter wereld. Dit zal duurzame beleggingen een echte impuls geven. Ook wordt het Platform voor duurzame financiering nu officieel opgericht. Voor dit platform is een cruciale rol weggelegd bij de ontwikkeling van de EU-taxonomie en van onze strategie voor duurzame financiering de komende jaren.”


De oproep tot kandidaatstelling voor het Platform voor duurzame financiering loopt vier weken. De uiterste termijn voor de kandidaatstelling is 16 juli 2020. Voor meer informatie over het Platform voor duurzame financiering en hoe u zich kandidaat kunt stellen, ga naar: Register van deskundigengroepen van de Commissie — Oproepen tot kandidaatstelling.


Meer informatie


Taxonomieverordening


De goedkeuring vandaag door het Europees Parlement volgt na de vaststelling van de tekst door de Raad op 10 juni 2020. Deze goedkeuring van het Europees Parlement is de sluitsteen in de goedkeuringsprocedure van het politiek akkoord dat de medewetgevers op 17 december 2019 hadden bereikt.


Het voorstel voor een taxonomieverordening was in mei 2018 door de Commissie ingediend. Na de stemming van vandaag en na de ondertekening van de tekst, zal de taxonomieverordening in het EU‑Publicatieblad worden gepubliceerd. Zij zal volledig van kracht worden 20 dagen na die publicatie.


De Commissie zal gedelegeerde handelingen vaststellen met daarin specifieke technische screeningcriteria. Die moeten de beginselen aanvullen die in de verordening zijn geformuleerd en moeten bepalen welke economische activiteiten bij welke milieudoelstelling in aanmerking komen. De criteria voor klimaatmitigatie en klimaatadaptatie zullen tegen eind dit jaar worden bepaald. Voor de vier overige milieudoelstellingen (duurzaam gebruik en bescherming van water en mariene hulpbronnen, transitie naar een circulaire economie, preventie en bestrijding van verontreiniging, en bescherming en herstel van de biodiversiteit en ecosystemen) zullen de criteria tegen eind volgend jaar worden bepaald.


Het Platform voor duurzame financiering


Dit platform wordt een adviesinstantie die bestaat uit deskundigen uit de private en de publieke sector. Zij zal tot 57 leden tellen, van wie er 50 worden geselecteerd via de oproep tot kandidaatstelling van vandaag. Het platform zal evenwichtig zijn samengesteld uit stakeholders zoals mensen die op persoonlijke titel worden aangesteld omdat zij over de vereiste bewezen kennis en deskundigheid beschikken, mensen die een door stakeholders gedeeld gemeenschappelijk belang vertegenwoordigen, organisaties die de betrokken particuliere stakeholders vertegenwoordigen, organisaties uit het maatschappelijke middenveld of organisaties die de academische wereld en onderzoeksinstituten vertegenwoordigen. De overige zeven leden zullen rechtstreeks door DG FISMA worden aangesteld. Zij zullen publieke instanties vertegenwoordigen, zoals het Europees Milieuagentschap (EEA) en de Europese Investeringsbank (EIB).


Bron: Europese Commissie

Mots clés