Economische onzekerheid en artificiële intelligentie houden Belgische bedrijfstop het meeste bezig

In 2024 zijn de economische onzekerheid, geopolitieke instabiliteit en de digitale transformatie de voornaamste zorgen voor leidinggevenden en werkende Belgen, zo blijkt uit de nieuwste editie van ‘TrendWatch 2024’, een jaarlijkse studie uitgevoerd door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en Ageas.

De enquête bevroeg 722 managers en 1300 werkende Belgen en toont aan dat cyberveiligheid, geopolitieke instabiliteit en de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) de belangrijkste zorgen zijn.

In onze razendsnelle wereld is het cruciaal om nieuwe trends te detecteren en hun impact in te schatten. Daarom bundelden VBO en Ageas hun krachten voor de TrendWatch 2024. Uniek aan deze studie: we peilen niet alleen de mening van 722 Belgische bedrijfsleiders, maar ook van een representatief staal van 1300 werkende Belgen. Tijdens de bevraging beoordeelden de respondenten elk gemiddeld 10 tot 15 trends uit een totaal van 148 trends. De respondenten konden naast een beoordeling van de impact van een trend ook de mogelijke termijn van die impact inschatten (korte, middellange of lange termijn).

Toptrends in 2024

1. Toename van cybercriminaliteit

Net zoals in 2022 en 2023, blijft cyberveiligheid in 2024 een topprioriteit bij Belgische managers. Ook de werkende Belg blijft cyberveiligheid hoog op de agenda plaatsen. De dreiging is dan ook reëel, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Centrum voor Cybersecurity België. Het afgelopen jaar stuurden oplettende burgers bijna 10 miljoen berichten door naar verdacht@safeonweb.be en kon het 1.200.000 verdachte links detecteren. Opvallend is ook de doorbraak van phishing via QR-codes. Dat fenomeen kreeg de naam ‘quishing’.

2. Geopolitieke instabiliteit

De geopolitieke spanningen wereldwijd (conflicten in het Midden-Oosten, de oorlog van Rusland met Oekraïne, de handelsoorlog tussen de VS en China … ) hebben een significante impact op Belgische bedrijven. De onvoorspelbaarheid van internationale relaties dwingt bedrijven om zich aan te passen en strategieën te ontwikkelen om die risico’s te beheersen. Met de recente geopolitieke conflicten indachtig, is het niet verwonderlijk dat bedrijfsleiders dat op de tweede plaats zetten van belangrijkste trends.

3. Opkomst van kunstmatige intelligentie (AI)

Met de doorbraak van AI-tools zoals ChatGPT en Gemini, zien zowel bedrijfsleiders als werkende Belgen het groeiend gebruik van artificiële intelligentie als een van de belangrijkste trends. Gezien de vele mogelijke voor- maar ook nadelen is het niet onlogisch dat de trend zo hoog staat genoteerd.

4. Milieuvervuiling

Zit een natte winter en een nat voorjaar er misschien iets voor tussen? Milieuvervuiling stijgt dit jaar in de rangschikking. In 2022 stond die trend op plaats 9, in 2023 zat hij niet in de top 10, en in 2024 steeg hij naar plaats 8. Onlangs publiceerde het VBO met Ageas nog een whitepaper waarin werd benadrukt dat duurzaamheid en duurzaam investeren essentieel is voor een welvarende en veerkrachtige economie. Dat wordt met deze enquête nogmaals bevestigd.

Verschillen doorheen de jaren

De afgelopen jaren zijn er verschuivingen geweest in de prioriteiten van leidinggevenden, beïnvloed door wereldwijde gebeurtenissen en veranderende marktomstandigheden. De focus op verkeersdrukte is bijvoorbeeld afgenomen, terwijl de zorgen over cyberveiligheid consistent hoog blijven. De opkomst van hybride werken heeft geleid tot een grotere aandacht voor werk-privébalans en de mismatch op de arbeidsmarkt blijft een terugkerend thema, al daalt dat laatste thema wel in de lijst.

Managers vs. werkende Belgen

In 2024 zijn er opvallende verschillen tussen leidinggevenden en werkende Belgen wat betreft enkele belangrijke trends. Zo geven leidinggevenden aan dat trends zoals cybercriminaliteit, geopolitieke instabiliteit en cybersecurity een belangrijke impact zullen hebben. Daarentegen hechten werkende Belgen meer belang aan trends zoals hoge energieprijzen en inflatie. Die verschillen kunnen worden toegeschreven aan de uiteenlopende rollen en verantwoordelijkheden binnen de respectievelijke professionele contexten. Leidinggevenden, die vaak verantwoordelijk zijn voor strategische besluitvorming en risicobeheer, lijken zich meer zorgen te maken over trends die een directe invloed kunnen hebben op de bedrijfsvoering en de bredere economische stabiliteit. Aan de andere kant lijken werkende Belgen zich meer zorgen te maken over trends die een directe impact kunnen hebben op hun persoonlijke leven en financiële welzijn.

Samen met Ageas houden we de vinger aan de pols bij Belgische leidinggevenden en werkende Belgen. Met onze TrendWatch 2024 peilen we naar hoe zij de impact van wereldwijde economische en maatschappelijke trends inschatten op zowel op korte als lange termijn. De studie levert elk jaar een schat aan inzichten, en kan bedrijven helpen om opportuniteiten te grijpen en risico’s te beheersen.

~ Pieter Timmermans, CEO van het VBO


Bij Ageas kijken we voortdurend naar de toekomst. Een cruciaal onderdeel daarvan is onze jaarlijkse Horizon Scan-oefening, waarmee we trends identificeren die de verzekeringsindustrie kunnen beïnvloeden en waarop ook deze Trendwatch enquête is gebaseerd. Door de trends nauwkeurig te scannen en te analyseren, kunnen we niet alleen op uitdagingen anticiperen maar ook nieuwe kansen grijpen. Dat helpt ons en onze lokale entiteiten om goed voorbereid te zijn op wat komen gaat en om toekomstbestendig te blijven. We delen onze werkwijze graag met het VBO. Op die manier willen we ook de Belgische markt voorzien van waardevolle toekomstinzichten en bijdragen aan een bredere strategische planning. Daardoor kunnen we gezamenlijk inspelen op de dynamische veranderingen in de markt en samen sterker staan voor de toekomst.

~ Hans De Cuyper, CEO van Ageas.


Alexander Verstappen
Communication & Events
Florine de Raet
Communication & Events

Mots clés

Articles recommandés

Update documentatiemap: Artificiële intelligentie en goed bestuur

Europese wet op de artificiële intelligentie treedt in werking vanaf 1 augustus

Eerste Belgische AI-barometer: financiële instellingen in volle transformatie