Een accountant zou deze 200 wachtwoorden moeten vermijden om in volledige (cyber)veiligheid te leven

Een accountant is een professional die de boekhouding, de belastingen, de audit en het advies van zijn klanten verzorgt. Hij gaat dus om met gevoelige en vertrouwelijke gegevens, die moeten worden beschermd tegen cyberaanvallen. Daarvoor is het essentieel om sterke en veilige wachtwoorden te kiezen, die niet gemakkelijk te raden of te kraken zijn.


Maar volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd door NordPass, een dienst voor wachtwoordbeheer, gebruiken veel internetgebruikers nog steeds zeer zwakke en veelvoorkomende wachtwoorden, die behoren tot de top 200 van de meest voorkomende wachtwoorden in 2021. Onder deze wachtwoorden vinden we eenvoudige combinaties van cijfers, zoals "123456" of "111111", veelgebruikte woorden, zoals "password" of "qwerty", of zelfs eigennamen, zoals "michael" of "jordan".

Opgelet

Deze wachtwoorden hebben verschillende nadelen:

  • Ze zijn zeer gemakkelijk te kraken, want ze zijn kort, eenvoudig en voorspelbaar. Volgens NordPass kunnen 78% van de wachtwoorden in de top 200 in minder dan een seconde worden gekraakt.
  • Ze zijn zeer kwetsbaar voor brute force-aanvallen, die bestaan uit het testen van alle mogelijke combinaties tot het juiste wachtwoord wordt gevonden. De hacksoftware kan miljarden combinaties per seconde testen.
  • Ze zijn zeer blootgesteld aan datalekken, die optreden wanneer hackers toegang krijgen tot databanken die persoonlijke informatie bevatten, waaronder de wachtwoorden. Deze gegevens worden vervolgens verkocht of verspreid op het dark web, waar ze kunnen worden gebruikt voor kwaadaardige activiteiten, zoals identiteitsdiefstal, fraude of chantage.

Tips en advies

Een accountant zou dus deze 200 wachtwoorden moeten vermijden om in volledige (cyber)veiligheid te leven. Hij zou eerder deze enkele tips moeten volgen om zijn wachtwoorden te creëren en te beheren:

  • Gebruik lange en complexe wachtwoorden, die minstens 12 tekens bevatten, waaronder hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen.
  • Gebruik unieke wachtwoorden, die niet worden hergebruikt voor meerdere accounts of diensten. Dit voorkomt dat een hack van een account leidt tot de compromittering van de andere accounts.
  • Gebruik een wachtwoordgenerator, die willekeurige en robuuste wachtwoorden creëert, zonder dat u ze hoeft te onthouden. Er bestaan online tools, zoals die van NordPass, of speciale software, zoals KeePass.
  • Gebruik een wachtwoordbeheerder, die uw wachtwoorden veilig opslaat en beheert, met één enkel hoofdwachtwoord. Er bestaan online diensten, zoals NordPass, of speciale software, zoals LastPass.
  • Gebruik een extra authenticatiefactor, die de beveiliging van uw accounts versterkt, door een extra bewijs van uw identiteit te vragen, zoals een code die per sms, e-mail, app of fysiek apparaat wordt verzonden.

Door deze aanbevelingen te volgen, kan een registeraccountant zijn gegevens en die van zijn klanten beschermen tegen cyberdreigingen, en zo zijn beroep in alle rust uitoefenen.​

Mots clés

Articles recommandés

Gegevensverwerking voor gerechtvaardigde belangen, hoe en wanneer ? : de EDPB publiceert zijn richtsnoeren

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone